Amfipoli News: 200 Χρόνια από την Επανάσταση του 1821- μια Ιστορία παράλληλα με μια ιστορία Δανείων (ΒΙΝΤΕΟ)

Πέμπτη 22 Ιουλίου 2021

200 Χρόνια από την Επανάσταση του 1821- μια Ιστορία παράλληλα με μια ιστορία Δανείων (ΒΙΝΤΕΟ)



  Γιατί η Ιστορία της Ελλάδας μέσα στην Επανάσταση αλλά και αμέσως μετά σε μια πορεία 200 χρόνων,  είναι και μία ιστορία Δανείων;

Ποιες οι πολιτικές, οικονομικές , γεωπολιτικές και σε θέση κυριαρχίας του σύγχρονου Ελληνικού Κράτους, οι προεκτάσεις μιας τέτοιας ιστορίας.

 -     Ο Δρ.  Ανδρέας  Κούκος , Νομικός –Ιστορικός  , Ιδρυτής  και Πρόεδρος  της Εταιρείας Μελέτης Έργου Ιωάννη Καποδίστρια που από το 2018 μετονομάστηκε σε Εταιρεία Μελέτης και Έρευνας Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας, σε μια  συναρπαστική συνέντευξη με ντοκουμέντα και στοιχεία, φωτίζει ένα από τα σημαντικότερα και όχι τόσο αναγνωρίσιμα σε βάθος κεφάλαια από την ιστορία των 200 ετών που έχουμε διανύσει από το 1821: Τα δάνεια…Αυτός ο βραχνάς που μέχρι σήμερα μας βασανίζει κι όπως φαίνεται θα μας ταλαιπωρεί …στο διηνεκές αν  κάτι δεν αλλάξουμε.

-     Τα Δάνεια του Αγώνα , η κατασπατάληση πόρων και ο ρόλος τους στις Εμφύλιες διαμάχες , οι έντιμοι και τας «τρωκτικά»…

-     Ο Πρώτος Προϋπολογισμός  του Ελληνικού Κράτους, το Σχέδιο Καποδίστρια για την Αποπληρωμή τους με ευνοικούς όρους  που διέκοψε η δολοφονία του και η Χρεοκρατία από την εποχή των Βαυαρών 

-    Τα Δάνεια και τα Χρεοστάσια σε παράλληλη πορεία με κρίσιμες  Ιστορικές Καμπές του νέου Ελληνικού  Κράτους και πόσο καθόρισαν τους όρους και το είδος ανάπτυξης της χώρας.

 -    Στην εκπομπή καταθέτουν την οπτική τους, ο κ. Δημήτρης Σταθακόπουλος  Δρας Παντείου Πανεπιστημίου ( Οθωμανική Κοινωνία –ιστορία και πολιτισμός ) Συνεργάτης του Εργαστηρίου Τουρκικών και Ευρασιατικών Μελετών ( ΕΤΕΜ ) του Παν.Πειραιά (ΠΑ.ΠΕΙ) Δικηγόρος παρ’Αρείω Πάγω.

Και ο Δημοσιογράφος- Πολιτικός Επιστήμονας , Διονύσης Ελευθεράτος, συγγραφέας του βιβλίου με αφορμή τα 200 χρόνια από το 1821 -  « Μια λοξή ματιά στην ιστορία – 200 χρόνια νεοελληνικού κλαυσίγελου» . Ένα βιβλίο με άφθονα συµβάντα, γνωστά ή άγνωστα, που  φαντάζουν «πρόγονοι» όσων πέρασαν διαχρονικά ως βίωμα πολύ αργότερα, μέχρι και τις ημέρες μας όπως :   Το  Χρηµατιστηριακό σκάνδαλο του 1872-1874  που συνδέει το καφενείο «Ωραία Ελλάς» µε τη Σοφοκλέους του 1999.

-Χωροφυλακή που ξυλοκοπεί φοιτητές που διαδηλώνουν υπέρ της δωρεάν εκπαίδευσης και του άρθρου 16 του Συντάγµατος, αλλά όχι στη δεκαετία του 1960, του «15%», ή στη Μεταπολίτευση. Στην εποχή του  Χαρίλαου Τρικούπη.

- Στον Μεσοπόλεµο ένα… άφαντο θωρηκτό, γερµανικής κατασκευής, διεκδικεί την ιδιότητα του «πατέρα» του «γερµένου» υποβρυχίου «Παπανικολής».

- Η δε εµπλοκή του Αγίου Όρους στο Μακεδονικό, όταν δεν πυροδοτούσε διπλωµατικές µάχες, προκαλούσε… καλογερικό ξύλο (1905). Και τόσα ακόµη…



Διαβάστε επίσης:



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου