Amfipoli News: Ένα αρχαίο πατητήρι δείχνει τον τρόπο που δούλευαν οι αγρότες πριν από 1.500 χρόνια

Κυριακή 26 Φεβρουαρίου 2023

Ένα αρχαίο πατητήρι δείχνει τον τρόπο που δούλευαν οι αγρότες πριν από 1.500 χρόνιαΤο αρχαίο πατητήρι  (Courtesy: Israel Antiquities Authority)

Αρχαιολόγοι στο Ισραήλ ανακάλυψαν ένα πατητήρι κρασιού, ένα σπάνιο χρυσό νόμισμα και άλλα αντικείμενα που συνδέονται με έναν οικισμό που βρισκόταν στο σημερινό προάστιο του Τελ Αβίβ, Ραμάτ Χα-Σάρον, πριν από περίπου 1.500 χρόνια.

Στρωμένο με ψηφιδωτό δάπεδο, το μεγάλο πατητήρι δείχνει ότι ο χώρος φιλοξενούσε γεωργική-βιομηχανική δραστηριότητα κατά τη βυζαντινή περίοδο, αναφέρει. Αρχαιολόγοι από την Αρχή Αρχαιοτήτων του Ισραήλ (IAA) βρήκαν επίσης τα θεμέλια μιας μεγάλης κατασκευής που μπορεί να χρησίμευε ως αποθήκη ή αγροικία.

«Μέσα στα κτίρια και τις εγκαταστάσεις, βρήκαμε πολλά θραύσματα αγγείων αποθήκευσης και μαγειρικής που προφανώς χρησιμοποιούνταν από εργάτες που εργάζονταν στους αγρούς εδώ», λέει ο αρχηγός της ανασκαφής Γιοέλ Αρμπέλ. «Ανακτήσαμε επίσης πέτρινα κονιάματα και μυλόπετρες που χρησιμοποιήθηκαν για την άλεση σιταριού και κριθαριού και πιθανότατα επίσης για τη σύνθλιψη βοτάνων και φαρμακευτικών φυτών».

Αεροφωτογραφία του χώρου ανασκαφών (Courtesy: Israel Antiquities Authority)
Αεροφωτογραφία του χώρου ανασκαφών (Courtesy: Israel Antiquities Authority)

Ο Αρμπέλ προσθέτει ότι τα περισσότερα από τα λίθινα εργαλεία ήταν κατασκευασμένα από βασάλτη από τα Υψίπεδα του Γκολάν και τη Γαλιλαία, που βρίσκονται 50 έως 100 μίλια βορειοανατολικά του Ραμάτ Χα-Σαρόν.

Όπως αναφέρει ο Στουαρτ Γουάινερ για τους Times of Israel, το νόμισμα κόπηκε το 638 ή 639 μ.Χ. υπό την εξουσία του βυζαντινού αυτοκράτορα Ηρακλείου. Η μία πλευρά δείχνει τον αυτοκράτορα και τους δύο γιους του. Ο λόφος του Γολγοθά στην Ιερουσαλήμ, που προσδιορίζεται ως ο τόπος της σταύρωσης του Ιησού στα χριστιανικά ευαγγέλια, εμφανίζεται στην πίσω όψη. Κάποιος έγραψε μια επιγραφή, πιθανότατα το όνομα του ιδιοκτήτη του νομίσματος, στην επιφάνεια του στα ελληνικά και πιθανώς αραβικά, σύμφωνα με τον Ρόμπερτ Κουλ, έναν εμπειρογνώμονα νομισμάτων στο IAA.

Το νόμισμα του Ηρακλείου (Courtesy: Israel Antiquities Authority)
Το νόμισμα του Ηρακλείου (Courtesy: Israel Antiquities Authority)


«Το νόμισμα περιλαμβάνει συναρπαστικά στοιχεία για την παρακμή της βυζαντινής κυριαρχίας στη χώρα και σύγχρονα ιστορικά γεγονότα, όπως η περσική εισβολή και η εμφάνιση του Ισλάμ, και παρέχει πληροφορίες για τους χριστιανικούς και ειδωλολατρικούς συμβολισμούς και τον τοπικό πληθυσμό που ζούσε εδώ», λέει ο Κουλ.

Μεταξύ των ανακαλύψεων που έγιναν στον χώρο ήταν μια χάλκινη αλυσίδα που μπορεί να χρησιμοποιήθηκε για την ανάρτηση ενός πολυέλαιου - ένα τεχνούργημα που βρίσκεται συνήθως στις εκκλησίες, ενώ βρέθηκαν και άλλα αντικείμενα της πρώιμης ισλαμικής περιόδου, που ξεκίνησε τον έβδομο αιώνα μ.Χ. όπως λάμπες πετρελαίου, εργαστήριο γυαλιού και μια αποθήκη με μεγάλα δοχεία που χρησιμοποιούνται για την αποθήκευση σιτηρών και προϊόντων.

Μικροί λύχνοι (Courtesy: Israel Antiquities Authority)
Μικροί λύχνοι (Courtesy: Israel Antiquities Authority)


Αλυσίδα που κρατούσε πιθανώς πολυέλαιο (Courtesy: Israel Antiquities Authority)
Αλυσίδα που κρατούσε πιθανώς πολυέλαιο (Courtesy: Israel Antiquities Authority)

«Σε αυτήν την περίοδο, οι άνθρωποι δεν εργάζονταν μόνο στον τόπο αλλά ζούσαν και εκεί, γιατί ανακαλύψαμε τα ερείπια σπιτιών και δύο μεγάλους φούρνους ψησίματος», λέει ο Αρμπέλ.

Ο δήμαρχος του Ramat Ha-Sharon, Άβι Γκρούμπερ, λέει ότι οι τοπικές αρχές συνεργάζονται με όσους σχεδιάζουν αυτή τη νέα περιοχή στην οποία θα ενσωματωθούν οι ανασκαφές, ώστε οι κάτοικοι να μπορούν να μάθουν για το παρελθόν του τόπου και τη ζωή των κατοίκων στην αρχαιότητα και στο Μεσαίωνα.

Πηγή: LiFO

Διαβάστε επίσης:Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου