Amfipoli News: Τα μυστηριώδη γλυπτά που μετέτρεψαν ένα ορεινό χωριό της Ηπείρου σε «υπαίθρια γκαλερί». Το στοίχημα του δημιουργού ...

Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου 2022

Τα μυστηριώδη γλυπτά που μετέτρεψαν ένα ορεινό χωριό της Ηπείρου σε «υπαίθρια γκαλερί». Το στοίχημα του δημιουργού ...



  Περίπου 20 χιλιόμετρα νότια της πόλης των Ιωαννίνων, σε υψόμετρο 740 μέτρων, βρίσκεται το Ελληνικό. Ανήκει στα Κατσανοχώρια της Ηπείρου και έχει χαρακτηριστεί «υπαίθρια γκαλερί». 

Πλησιάζοντας κανείς στο χωριό, αντικρίζει τα διάσπαρτα μυστηριώδη γλυπτά που βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή. 

         Tα ιδιαίτερα γλυπτά βρίσκονται στο Ελληνικό Ιωαννίνων 

Στο κέντρο του Χωριού βρίσκεται και το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης «Θεόδωρος Παπαγιάννης». Ο καλλιτέχνης είναι αυτός που φιλοτέχνησε όλα τα έργα που κοσμούν το χωριό, τα οποία προσελκύουν κάθε χρόνο εκατοντάδες επισκέπτες. 

Ο ίδιος είχε πει: 

«Θα μπορούσα να προσφέρω αυτά τα έργα σ’ ένα πιο κεντρικό Μουσείο στην Αθήνα ή τα Γιάννενα ή οπουδήποτε αλλού. Πιστεύω όμως ότι ο καλύτερος χώρος είναι το Σχολείο του χωρίου μας. Γιατί τα έργα που εκθέτουμε αφορούν άμεσα αυτόν τον τόπο. Τα δημιούργησαν οι μνήμες που με σημάδεψαν και με συνοδεύουν σ’ όλη μου τη ζωή. Έγιναν από βιώματα δυνατά, που έδωσαν τροφή στη δημιουργικότητά μου». 

Τα γλυπτά έχει φιλοτεχνήσει ο καλλιτέχνης Θεόδωρος Παπαγιάννης δίνοντας νέα πνοή στο χωριό που γεννήθηκε. 

Ποιος είναι ο Θεόδωρος Παπαγιάννης

 O Θεόδωρος Παπαγιάννης γεννήθηκε στο Ελληνικό Ιωαννίνων το 1942. Σπούδασε στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών ως υπότροφος από το 1961 ως το 1966, με δάσκαλο τον Γιάννη Παππά. Είναι Διευθυντής του Α’ Εργαστηρίου Γλυπτικής της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών της Αθήνας. 

Πρωταγωνιστεί στη διοργάνωση Συμποσίων Γλυπτικής σε πολλές πόλεις της Ελλάδος και της Κύπρου δημιουργώντας μεγάλα γλυπτά στον δημόσιο χώρο. Επίσης στα πλαίσια των ανταλλαγών προγραμμάτων Erasmus συνεργάζεται με πολλές Σχολές Καλών Τεχνών της Ευρώπης, και ειδικά τη Σχολή του Βερολίνου και της Brera, με τους καθηγητές David Evison και Paolo Galerani, δημιουργώντας workshops σε ομάδες σπουδαστών. 

Έχει τιμηθεί με πολλά βραβεία σε διάφορους διαγωνισμούς που συμμετείχε, με τελευταίο το πρώτο βραβείο στο διεθνή διαγωνισμό για ένα γλυπτό στο Αεροδρόμιο του Σικάγο. 

Κεντρικό αξιοθέατο του χωριού είναι το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης «Θεόδωρος Παπαγιάννης» 

Το 2009 δημιούργησε το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης “Θεόδωρος Παπαγιάννης”. 

Το 2010 ανακηρύχθηκε διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων στο τμήμα Εικαστικών Τεχνών. Το 2015 τιμήθηκε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας  Κάρολο Παπούλια με τον Ανώτερο Ταξιάρχη του Τάγματος του Φοίνικος, ενώ το 2017 το 10ο Γυμνάσιο Ιωαννίνων πήρε το όνομά του. 

Επίσκεψη Προέδρου Δημοκρατίας κ. Κάρολου Παπούλια, 2010. Πηγή:επίσημη ιστοσελίδα του γλύπτη Θεόδωρου Παπαγιάννη 

Το 2019 τιμήθηκε από την Ακαδημία Αθηνών, με το Αργυρό Μετάλλιο (Ανώτατη Διάκριση του Ιδρύματος) στην Τάξη των Γραμμάτων και των Καλών Τεχνών. 

Σήμερα είναι ομότιμος καθηγητής γλυπτικής στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών στην Αθήνα. Δείτε το βίντεο drone του συνεργάτη μας Up Stories από το Ελληνικόν Ιωαννίνων:

mixanitouxronou.gr



Διαβάστε επίσης:



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου