Amfipoli News: Τρυπανισμός: Η χειρουργική επέμβαση κρανίων πριν από χιλιάδες χρόνια

Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου 2023

Τρυπανισμός: Η χειρουργική επέμβαση κρανίων πριν από χιλιάδες χρόνια

 


Στο αρχαίο Περού, ο τρυπανισμός - η αφαίρεση ενός τμήματος του κρανίου ενός ατόμου χρησιμοποιώντας ένα τρυπάνι χειρός ή ένα εργαλείο απόξεσης - ήταν πολύ πιο συνηθισμένο από ότι σήμερα. Αλλά ήταν πολύ πιο επικίνδυνο επίσης. Η επικίνδυνη διαδικασία εφαρμόστηκε για τη θεραπεία διαφόρων παθήσεων, από τραυματισμούς στο κεφάλι έως καρδιακές παθήσεις.

Περίπου 2.000 χρόνια πριν, ένας «γιατρός» στο αρχαίο Περού χρησιμοποίησε κάποια απλή συσκευή για να ανοίξει μια τρύπα στο κρανίο ενός ζωντανού ανθρώπου. Προφανώς, μεγάλο μέρος του σπασμένου άνω κρανίου του ασθενούς αφαιρέθηκε χωρίς εφαρμογή σύγχρονης αναισθησίας ή στείρων τεχνικών. Ωστόσο, ο ασθενής επέζησε.

Κοιτάξτε αυτό το περουβιανό επιμήκες κρανίο 2000 ετών. Το μεταλλικό κομμάτι εμφυτεύθηκε χειρουργικά σε αυτό, πιθανότατα μετά την επιστροφή του ατόμου από τη μάχη. Το σπασμένο οστό που περιβάλλει την επισκευή είναι σφιχτά συγχωνευμένο, δείχνει ότι ήταν πράγματι μια επιτυχημένη χειρουργική επέμβαση. Τέλεια δουλειά.

Το μεταλλικό κομμάτι εμφυτεύθηκε χειρουργικά σε ένα επιμηκυμένο κρανίο. Η επιμήκυνση επιτυγχάνεται με τη στρέβλωση της φυσιολογικής ανάπτυξης του κρανίου ενός παιδιού εφαρμόζοντας δύναμη. Τρομακτικό, έτσι δεν είναι;

Παρόλο που μπορεί να ακούγεται περίεργα σήμερα, η παραμόρφωση του κρανίου προηγείται της γραπτής ιστορίας. Η πρακτική ήταν διαδεδομένη σε πολλούς πολιτισμούς σε διαφορετικές γεωγραφικές τοποθεσίες και εποχές, και εξακολουθεί να συμβαίνει μέχρι και σήμερα σε μερικές περιοχές, συμπεριλαμβανομένου του Vanatu. Τα πιο σημαντικά παραδείγματα περιλαμβάνουν μερικά εξαιρετικά επιμήκη κρανία που ανακαλύφθηκαν στο Περού στη δεκαετία του 1920 από τον Περουβιανό αρχαιολόγο, Julio Tello. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι η σκόπιμη παραμόρφωση έγινε από αρχαίους Περουβιανούς για πνευματικούς ή θρησκευτικούς λόγους, σε μια προσπάθεια να μοιάσουν περισσότερο με τις θεότητες τους.

Τα κρανία του Paracas που εκτίθενται στο Εθνικό Μουσείο Αρχαιολογίας, Ανθρωπολογίας και Ιστορίας στη Λίμα του Περού.


Ο αρχαίος πολιτισμός του Περού μας άφησε στοιχεία για την πρακτική αυτή 1000 χρόνια αργότερα, επίσης (τα κρανία εκείνης της εποχής δεν ήταν επιμηκυμένα). Ανασκάπτοντας ταφικά σπήλαια στη νοτιοκεντρική επαρχία Ανταουαγίλας στο Περού, οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν τα λείψανα 32 ατόμων που χρονολογούνται από την Περίοδο (περ. 1000-1250 μ.Χ.). Μεταξύ αυτών, 45 ξεχωριστές διαδικασίες τρυπανισμού ήταν η απόδειξη.

Η έρευνα αποδεικνύει ότι διάφορες πρακτικές και τεχνικές χειρουργικής κρανίου χρησιμοποιούνταν ταυτόχρονα στο Περού. Εφάρμοζαν είτε ξύσιμο είτε κοπή, είτε χρησιμοποιούσαν ένα τρυπάνι χειρός. "Φαίνεται ότι δοκίμαζαν διαφορετικές τεχνικές, με τον ίδιο τρόπο που θα δοκιμάζαμε σήμερα νέες ιατρικές διαδικασίες", "Πειραματίζονταν με διαφορετικούς τρόπους κοπής στο κρανίο."

Οι αρχαίοι ασκούμενοι χρησιμοποίησαν διάφορα εργαλεία για να δημιουργήσουν τρύπες διαφορετικών μεγεθών και σχημάτων. Φωτογραφία: Danielle Kurin


Μερικές φορές οι χειρουργικές παρεμβάσεις ήταν επιτυχημένες, με τον ασθενή να αναρρώνει πλήρως. Άλλες φορές, τα πράγματα δεν πήγαιναν τόσο καλά. Μπορούμε να πούμε ότι ένα τρεπάνισμα θεραπεύεται επειδή βλέπουμε αυτές τις οστικές προεξοχές των οστών που μεγαλώνουν. Έχουμε αρκετές περιπτώσεις όπου κάποιος υπέστη κάταγμα στο κεφάλι και νοσηλεύτηκε με το χειρουργείο σε πολλές περιπτώσεις, τόσο η αρχική πληγή όσο και ο τρεμπανισμός επουλώθηκαν. Θα μπορούσε να χρειαστούν αρκετά χρόνια για να αναγεννηθεί το οστό, και σε ένα υποσύνολο από αυτά, μια τρύπα στο κεφάλι του ασθενούς μπορεί να παραμείνει για το υπόλοιπο της ζωής του, αποδίδοντας του έτσι μια νέα ταυτότητα.

Αρκετές τρύπες που ανοίχτηκαν σε μια περιοχή με στίγματα, φλεγμονή οστού. Η χειρουργική επέμβαση μπορεί να έχει γίνει για να ανακουφίσει τον πόνο που προκαλείται από την σοβαρή λοίμωξη. Φωτογραφία: Danielle Kurin


Οι ερευνητές εικάζουν ότι κάθε φορά που ένας ασθενής πέθαινε, το κρανίο δωριζόταν στην επιστήμη - και χρησιμοποιούνταν για εκπαιδευτικούς σκοπούς. «Η ιδέα με αυτήν τη χειρουργική επέμβαση είναι να περάσουμε μέχρι το κόκκαλο, αλλά να μην αγγίξουμε τον εγκέφαλο, αυτό όμως απαιτεί απίστευτη ικανότητα και εξάσκηση.

Σήμερα μπορούμε να πούμε ότι πειραματίζονταν σε νεκρά πτώματα, επειδή μπορούσαν να μετρήσουν τη θέση και το βάθος των οπών που ανοίγουν. Για παράδειγμα, κάθε τρύπα που άνοιγαν ήταν λίγο πιο βαθιά από την προηγούμενη. Έτσι, μπορείτε να φανταστείτε έναν άντρα στην προϊστορική ιατρική σχολή του Περού να εξασκείται με το τρυπάνι του χεριού του για να ξέρει ακριβώς πόσες φορές χρειάζεται να το γυρίσει για να διεισδύσει εύστοχα και με ακρίβεια στο πάχος ενός κρανίου.

Νέα ανάπτυξη οστού στο σημείο του τρεμπανισμού στο πλάι του κεφαλιού υποδηλώνει μια επιτυχημένη διαδικασία. Ωστόσο, οι τρύπες που έγιναν στην κορυφή του κρανίου ήταν καθώς το άτομο πέθαινε ή λίγο μετά το θάνατό του. Φωτογραφία: Danielle Kurin


Τα περισσότερα από τα κρανιακά κρανία που βρέθηκαν έχουν ήδη μελετηθεί και βρίσκονται σε μουσεία όπως το Smithsonian. Τα λείψανα που ανασκάφηκαν από τις σπηλιές Andahuaylas αποτελούν σήμερα τη μεγαλύτερη συλλογή κρανίων με τρυπανισμό στον κόσμο.

«Αυτοί οι αρχαίοι άνθρωποι δεν μπορούν να μας μιλήσουν απευθείας, αλλά μας δίνουν πληροφορίες που μας επιτρέπουν να ανασυνθέσουμε κάποια πτυχή της ζωής τους και του θανάτου τους, ακόμη και του τι συνέβη μετά τον θάνατό τους», «Το σημαντικό είναι ότι δεν πρέπει να βλέπουμε μια κατάσταση κατάρρευσης ως αρχή μιας «σκοτεινής εποχής», αλλά να την βλέπουμε ως μια εποχή που γεννά την ανθεκτικότητα και προάγει την εκπληκτική καινοτομία στον πληθυσμό».

Χρησιμοποιώντας χρονολόγηση ραδιοανθράκων για να καθορίσουν πόσο καιρό είχαν μείνει τα σώματα πριν σκελετωθούν ή μουμιοποιηθούν, οι αρχαιολόγοι είναι σε θέση να μας πουν ακριβώς πού, πότε και πώς θάφτηκαν τα λείψανα. Χρησιμοποιώντας πολλαπλές ισοτοπικές δοκιμές, είναι ακόμη σε θέση να ανασυνθέσουν τι έφαγαν και πού γεννήθηκαν. «Αυτό μας δίνει πολλές περισσότερες πληροφορίες», είπαν.

mixanitouxronou.com

Διαβάστε επίσης:Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου