Amfipoli News: Το παλαιότερο άθικτο ναυάγιο στον κόσμο «Οδυσσέας» ήταν αρχαίο Ελληνικό

Δευτέρα 10 Οκτωβρίου 2022

Το παλαιότερο άθικτο ναυάγιο στον κόσμο «Οδυσσέας» ήταν αρχαίο Ελληνικό

 


Η ανακάλυψη του αρχαίου ελληνικού ναυαγίου «Οδυσσέας», που θεωρείται ότι είναι το παλαιότερο στο είδος του που βρέθηκε ποτέ, στο βυθό της Μαύρης Θάλασσας θα μπορούσε να αλλάξει την αντίληψή μας για τη ναυπηγική και ναυτιλία στον αρχαίο κόσμο.

Το αρχαίο ελληνικό εμπορικό σκάφος ήταν μήκους 75 μέτρων.

Το ναυάγιο του Οδυσσέα βρέθηκε σε ένα γνωστό «νεκροταφείο ναυαγίων» στη Μαύρη Θάλασσα που έχει ήδη αποκαλύψει πάνω από 60 άλλα σκάφη.

Τα νερά χωρίς οξυγόνο συντήρησαν το ναυάγιο του Οδυσσέα

Ένα υποβρύχιο με τηλεκατευθυνόμενο χειριστή από Βρετανούς επιστήμονες εντόπισε το πλοίο να βρίσκεται περίπου 50 μίλια από τις ακτές της Βουλγαρίας.

Το πλοίο βρίσκεται σε βάθος πάνω από 1,3 μίλια στη Μαύρη Θάλασσα, όπου το νερό είναι ανοξικό (χωρίς οξυγόνο) που μπορεί να διατηρήσει οργανικό υλικό για χιλιάδες χρόνια.

Σε ένα μικρό κομμάτι του σκάφους έγινε χρονολόγηση με άνθρακα και επιβεβαιώνεται ότι προέρχεται από το 400 π.Χ. - καθιστώντας το πλοίο το παλαιότερο άθικτο ναυάγιο που είναι γνωστό στην ανθρωπότητα.

Κατά την πιο πρόσφατη εξερεύνηση στα τέλη του 2017, η ομάδα ανακάλυψε ότι αυτό το σχέδιο ελληνικού εμπορικού σκάφους έχει πλέον επιβεβαιωθεί ως το «παλαιότερο άθικτο ναυάγιο» στον κόσμο.

Το καλά συντηρημένο ναυάγιο θεωρείται το παλαιότερο που έχει βρεθεί ποτέ

Αυτό το βάζο δείχνει το ίδιο είδος πλοίου με το ναυάγιο που βρέθηκε στη Μαύρη Θάλασσα. Ο Οδυσσέας και οι σειρήνες, ομώνυμο αγγείο του ζωγράφου των σειρήνων, 480–470 π.Χ. (Βρετανικό Μουσείο). Φωτογραφία: Jastrow / Public Domain

Το πλοίο θα μπορούσε να ρίξει νέο φως στην αρχαία ελληνική ιστορία του Οδυσσέα να δένεται στον ιστό για να αποφύγει τον πειρασμό από τις σειρήνες.

Το βάζο δείχνει τον Οδυσσέα, τον ήρωα από το επικό ποίημα του Ομήρου, δεμένο στον ιστό ενός παρόμοιου πλοίου καθώς αντιστάθηκε στις κλήσεις των Σειρήνων.

Ο Jon Adams, επικεφαλής επιστήμονας του έργου, είπε ότι το ναυάγιο ήταν πολύ καλά συντηρημένο, με το πηδάλιο να βρίσκεται ακόμη στη θέση του. «Ένα πλοίο, που σώζεται ακέραιο, από τον κλασικό κόσμο, βρίσκεται σε πάνω από 2 χιλιόμετρα νερού, είναι κάτι που δεν θα πίστευα ποτέ ότι είναι δυνατό», είπε. «Αυτό θα αλλάξει την αντίληψή μας για τη ναυπηγική και τη ναυσιπλοΐα στον αρχαίο κόσμο».

Η ιστορία του Οδυσσέα

Η Οδύσσεια είναι ένα από τα δύο μεγάλα αρχαία ελληνικά έπη του Ομήρου. Οι μελετητές πιστεύουν ότι συντέθηκε στα τέλη του 8ου αιώνα π.Χ., κάπου στην Ιωνία, την ελληνική παράκτια περιοχή της Ανατολίας.

Είναι ένα από τα παλαιότερα λογοτεχνικά έργα που διαβάζουν ακόμη εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο. Όπως και με την Ιλιάδα, το ποίημα χωρίζεται σε 24 βιβλία.

Ακολουθεί ο Έλληνας ήρωας Οδυσσέας, βασιλιάς του νησιού της Ιθάκης, και το ταξίδι του στο σπίτι μετά τον Τρωικό Πόλεμο που κράτησε για δέκα ολόκληρα χρόνια.

Το ταξίδι του Οδυσσέα διαρκεί δέκα επιπλέον χρόνια, κατά τα οποία αντιμετωπίζει πολλούς κινδύνους, πειρασμούς και κινδύνους, και όλοι οι συνεργάτες του σκοτώνονται.

Ελλείψει στοιχείων ο Οδυσσέας θεωρείται νεκρός από τους συμπατριώτες του στην Ιθάκη και η σύζυγός του Πηνελόπη και ο γιος του Τηλέμαχος πρέπει να αντιμετωπίσουν μια ομάδα απείθαρχων μνηστήρων που ανταγωνίζονται για το γάμο της Πηνελόπης.

Διαβάστε επίσης:



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου