Amfipoli News: Οι Γερμανοί, αφού έκλεψαν όλη την Πέργαμο, τώρα λένε ότι… ταυτοποίησαν κάποια καθίσματα του αμφιθεάτρου της!!! Με ονόματα με ελληνικά γράμματα…

Πέμπτη 5 Οκτωβρίου 2023

Οι Γερμανοί, αφού έκλεψαν όλη την Πέργαμο, τώρα λένε ότι… ταυτοποίησαν κάποια καθίσματα του αμφιθεάτρου της!!! Με ονόματα με ελληνικά γράμματα…



Του Γιώργου Λεκάκη

Οι Γερμανοί, αφού… σήκωσαν (κυριολεκτικά) και έκλεψαν όλη την Πέργαμο, και την πήγαν στο Μουσείο του Βερολίνου (!!!) τώρα λένε ότι… ταυτοποίησαν κάποια καθίσματα του αμφιθεάτρου της!!!

Ερευνητές από το Γερμανικό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο και το Τεχνικό Πανεπιστήμιο του Βερολίνου βρήκαν ονόματα χαραγμένα σε καθίσματα σε πέντε περιοχές του 1.800 χρόνων αμφιθεάτρου, στην αρχαία ελληνική πόλη της Περγάμου της Ανατολίας.

Περίπου 50.000 άνθρωποι χωρούσαν και παρακολουθήσουν τις μάχες των μονομάχων, τις θηριομαχίες, τις εκτελέσεις και τις αναπαραστάσεις ναυτικών μαχών που είναι γνωστό ότι γίνονταν στην μεγάλη αρένα του αμφιθεάτρου, από τους Ρωμαίους.

«Ήθελαν να φτιάξουν ένα αντίγραφο του Κολοσσαίου εδώ, στο οποίο να συχνάζουν όλα τα τμήματα της κοινωνίας», εξήγησε ο κ. Felix Pirson του Γερμανικού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου. «Αλλά άτομα από την ανώτερη τάξη ή σημαντικές οικογένειες είχαν ιδιωτικά καθίσματα, σε ειδικά τμήματα, με χαραγμένα τα ονόματά τους».

Μερικά από τα ονόματα, αν και λατινικά, γράφτηκαν με ελληνικά γράμματα, πρόσθεσε. «Πιστεύουμε ότι μερικοί άνθρωποι από την Ιταλία είχαν μια ξεχωριστή θέση στο αμφιθέατρο της Περγάμου. Ένα τέτοιο μεγάλο κέντρο διασκέδασης / ψυχαγωγίας πιστεύεται ότι έδωσε στην Πέργαμο ένα πλεονέκτημα έναντι της Εφέσου και της Σμύρνης, δύο άλλων αρχαίων πόλεων της περιοχής», είπε ο κ. Πίρσον.
.........................................
ΣΧΟΛΙΟ Γ. Λεκάκη:
Ας μου επιτρέψει ο Γερμανός καθηγητής, η... αρένα, όπου θανατώνονται άνθρωποι και ζώα, ΔΕΝ είναι διασκέδαση, πολύ δε περισσότερο ψυχαγωγία... Ίσως ήταν τότε για τους βαρβάρους. Αλλά σήμερα, ο επαναλαμβάνων αυτούς τους χαρακτηρισμούς, είναι εξ ίσου βάρβαρος...
...................................................

ΠΗΓΗ: Efsun Erbalaban Yılmaz «'Box seats' for elite found at ancient amphitheater in Turkey's Izmir - Private seating areas with engraved names unearthed at amphitheater in ancient Pergamon city»Πρακτ. Anadolu, 23.9.2021. ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 24.9.2021.

arxeion-politismou.gr
Διαβάστε επίσης:



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου