Amfipoli News: Πώς φτιάχνεται το οξύμελι που συνιστούσαν Ιπποκράτης και Γαληνός

Τετάρτη 7 Ιουνίου 2023

Πώς φτιάχνεται το οξύμελι που συνιστούσαν Ιπποκράτης και Γαληνός  Μία πανάρχαια γεύση, που συναντάμε στα κείμενα των μεγάλων ιατρών και φιλοσόφων Ιπποκράτη, Γαληνό, Αριστοτέλη και Λυσία.

Το οξύμελι (ξιδόμελο) είναι από τα κύρια ροφήματα που η Ιατρική του Ιπποκράτη επιτρέπει και συνιστά να δίνεται σε άτομα με οξέα νοσήματα. Υπό ορισμένες προϋποθέσεις, επιτρέπει και τη χορήγηση κρασιού, αραιωμένου με νερό. Ο Ιπποκράτης το χρησιμοποίησε ευρύτατα σε μια σειρά από ασθένειες.

Συνιστούσε το οξύμελι -ένα μίγμα ξιδιού και μελιού, για την απόχρεμψη και την απελευθέρωση της αναπνοής, για τη δυσκοιλιότητα, την περιπνευμονία και την πλευρίτιδα. Υπάρχουν, ωστόσο, περιπτώσεις που αντί να ανεβάζει τα πτύελα ώστε να αποβληθούν, τα κάνει γλοιώδη και δυσκολεύει την κατάσταση.

Το ίδιο το ξίδι το συνιστούσε στις φλογώσεις και τα πρηξίματα, τα έλκη και τα καψίματα. Κομπρέσες από ξίδι συνιστούσε για την περιποίηση των πληγών. Το οξύμελι το χρησιμοποίησε ευρύτατα και ο Γαληνός. Οι Ρωμαίοι το χρησιμοποίησαν και αυτοί σαν θεραπευτικό.

Οι Ρωμαίοι στρατιώτες έφεραν πάντοτε μαζί τους την posca που ήταν αραιωμένο ξίδι. Είναι πολύ πιθανόν από αυτό να έδωσαν σαν ανακουφιστικό και στον Ιησού και έτσι το ξίδι κατά τη χριστιανική παράδοση είναι το τελευταίο πράγμα που ήπιε πριν εκπνεύσει στον σταυρό.

Το Οξύμελι είναι ένα ιδιαίτερο προϊόν, που μπορεί να παρασκευαστεί και από παλαιωμένα γλυκά κρασιά, μέλι, σταφίδες και εκχύλισμα σύκου.

Ιδανικό για σαλάτες, συνταγές με κρέας, ακόμα για σος σε παγωτό!

Πώς φτιάχνουμε οξύμελι

Όταν πρέπει να πάρετε ένα βότανο με πολύ έντονη γεύση, όπως το σκόρδο, μπορείτε να καλύψετε τη γεύση με ένα οξύμελι, δηλαδή ένα μείγμα που παρασκευάζεται με πέντε μέρη μελιού και ένα μέρος ξιδιού.

Για να φτιάξετε την απαραίτητη βάση, ρίξτε σε μια κατσαρόλα μισό λίτρο ξίδι και ένα κιλό μέλι και βράστε το μέχρι που το μείγμα να πάρει την πυκνότητα σιροπιού.

Στη συνέχεια μπορούμε να φτιάξουμε τη συνταγή της αρεσκείας μας, χρησιμοποιώντας τα βότανα ή/και τους σπόρους που θέλουμε.

Οξύμελι με σκόρδο

Βάλτε σε ένα σκεύος 250γρ. ξίδι, 7 γρ. σπόρους από Μάραθο, και βράστε το μείγμα, προσθέστε 40 γραμμάρια φρέσκο σκόρδο κομμένο φέτες και μετά πιέστε για να φύγει το υγρό και προσθέστε 300 γραμμάρια μέλι. Βράστε το μέχρι να πάρει την πυκνότητα σιροπιού.

Τρόπος Παρασκευής Οξύμελου: για αρωματικά βότανα (δεν περιλαμβάνει βρασμό)

Εάν επιθυμείτε να χρησιμοποιήσετε αρωματικά βότανα (αυτά της οικογένειας της μέντας για παράδειγμα) μπορείτε απλά να συνδυάσετε έγχυμα βοτάνου σε ξίδι με ένα έγχυμα βοτάνου σε μέλι. Προτείνω την αναλογία ένα μέρος ξίδι με τρία μέρη μέλι. Μπορείτε να καθορίσετε την αναλογία μελιού ξίδιού που να ταιριάζει με τα γούστα σας.

Βότανα κατάλληλα για οξύμελα

• Γλυκάνισος Anise hyssop (Agastache foeniculum)
• Δεντρολίβανο Rosemary (Rosmarinus officinalis)
• Δυόσμος Spearmint (Mentha spicata) ~ Μέντα Peppermint (Mentha pipperita)
• Θυμάρι Thyme (Thymus vulgaris)
• Ινούλα Elecampane (Inula helenium) Ρίζα
• Μαραθόσπορος Fennel seeds (Foeniculum vulgare)
• Μελισσόχορτο Lemon Balm (Melissa off.)
• Πευκοβελόνες (Pine neadles)
• Πιπερόριζα – Τζίντζερ Ginger root (Zingiber officinalis)
• Ρίγανη Oregano (Origanum vulgare)
• Σκόρδο Garlic (Allium sativum)
• Φασκόμηλο Sage (Salvia officinalis)
• Χρένο Horseradish (Armoracia rusticana)

Πηγή: proionta-tis-fisis.com

Διαβάστε επίσης:Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου