Amfipoli News: Σοκ από ΕΛΣΤΑΤ: 135,7% πάνω το φυσικό αέριο, 45% το ρεύμα, 34,1% το πετρέλαιο θέρμανσης, στο 5,1% ο πληθωρισμός τον Δεκέμβριο!

Πέμπτη 13 Ιανουαρίου 2022

Σοκ από ΕΛΣΤΑΤ: 135,7% πάνω το φυσικό αέριο, 45% το ρεύμα, 34,1% το πετρέλαιο θέρμανσης, στο 5,1% ο πληθωρισμός τον Δεκέμβριο!

 



Εφιαλτικές ανατιμήσεις κατέγραψε για τον Δεκέμβριο η Ελληνική Στατιστική Αρχή. Το φυσικό αέριο αυξήθηκε κατά 135,7% σε σχέση με τον ίδιο μήνα το 2020, το κόστος του ηλεκτρισμού κατά 45%, ενώ αυξημένη κατά 34,1% ήταν η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, ο πληθωρισμός σκαρφάλωσε στο 5,1% τον Δεκέμβριο από 4,8% τον Νοέμβριο. Η ετήσια αύξηση του δείκτη τιμών καταναλωτή προέκυψε από τις αυξήσεις στις ακόλουθες κατηγορίες:

• 18,0% στην ομάδα Στέγαση, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: ενοίκια κατοικιών, ηλεκτρισμό, φυσικό αέριο, πετρέλαιο θέρμανσης.

• 10,9% στην ομάδα Μεταφορές, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: καινούργια αυτοκίνητα, μεταχειρισμένα αυτοκίνητα, καύσιμα και λιπαντικά, εισιτήρια μεταφοράς επιβατών με αεροπλάνο.

• 4,3% στην ομάδα Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: ψωμί, άλλα προϊόντα αρτοποιίας και ζαχαροπλαστικής, ζυμαρικά, μοσχάρι, αρνί και κατσίκι, πουλερικά, παρασκευάσματα με βάση το κρέας, νωπά ψάρια, τυριά, ελαιόλαδο, άλλα βρώσιμα έλαια, νωπά φρούτα, νωπά λαχανικά, λαχανικά διατηρημένα ή επεξεργασμένα, πατάτες, σοκολάτες-προϊόντα σοκολάτας, λοιπά τρόφιμα, καφέ. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση κυρίως των τιμών σε: χοιρινό, αλλαντικά, γάλα νωπό πλήρες, γλυκά κουταλιού-μαρμελάδες-μέλι.

• 3,0% στην ομάδα Ένδυση και υπόδηση, λόγω αύξησης των τιμών στα είδη ένδυσης και υπόδησης.

• 2,3% στην ομάδα Διαρκή αγαθά-Είδη νοικοκυριού και υπηρεσίες, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: έπιπλα και διακοσμητικά είδη, υαλικά-επιτραπέζια σκεύη και σκεύη οικιακής χρήσης, είδη άμεσης κατανάλωσης νοικοκυριού, οικιακές υπηρεσίες.

• 1,2% στην ομάδα Ξενοδοχεία-Καφέ-Εστιατόρια, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: εστιατόρια-ζαχαροπλαστεία-καφενεία, ξενοδοχεία-μοτέλ-πανδοχεία.

• 0,9% στην ομάδα Εκπαίδευση, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών στα δίδακτρα δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

www.amna.gr

Διαβάστε επίσης:



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου