Amfipoli News: ΗΠΑ: Το Ανώτατο Δικαστήριο μπλοκάρει τον υποχρεωτικό εμβολιασμό στις επιχειρήσεις

Παρασκευή 14 Ιανουαρίου 2022

ΗΠΑ: Το Ανώτατο Δικαστήριο μπλοκάρει τον υποχρεωτικό εμβολιασμό στις επιχειρήσεις

 


Το Ανώτατο Δικαστήριο μπλόκαρε την εντολή της κυβέρνησης Μπάιντεν για τον υποχρεωτικό εμβολισμό στις ιδιωτικές επιχειρήσεις, αλλά αποφάσισε να επιτρέψει να τεθεί σε ισχύ ένας ξεχωριστός κανονισμός που απαιτεί από τους εργαζόμενους στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης να κάνουν το εμβόλιο.

Στις 13 Ιανουαρίου, το δικαστήριο σταμάτησε την εντολή για όλους τους εργοδότες στον ιδιωτικό τομέα με 100 ή περισσότερους εργαζόμενους. Οι αξιωματούχοι της κυβέρνησης Μπάιντεν είχαν υποστηρίξει ότι ο νόμος του 1970 για την ασφάλεια και την υγεία στην εργασία (OSHA) τους έδινε την εξουσία να επιβάλουν την εντολή, αλλά η πλειοψηφία των δικαστών διαφώνησε.

Η απόφαση ελήφθη από τους δικαστές Τζον Ρόμπερτς και Σάμιουελ Αλίτο, διορισμένους από τον Τζορτζ Μπους τζούνιορ, τον Κλάρενς Τόμας, διορισμένο από τον Τζορτζ Μπους, και τους δικαστές Νιλ Γκόρσατς, Μπρετ Κάβανο και Έιμι Κόνεϊ Μπάρετ, όλοι διορισμένοι από τον Τραμπ.

Ο δικαστής Στίβεν Μπρέγιερ, διορισμένος από τον Κλίντον, και οι δικαστές Σόνια Σοτομαγιόρ και Έλενα Κάγκαν, διορισμένες από τον Ομπάμα, διαφώνησαν. Έγραψαν στη διαφωνία τους ότι ο εν λόγω νόμος δεν περιόριζε τις εξουσίες του υπουργού Εργασίας.

Η πλειοψηφία «[επέβαλε] έναν περιορισμό που δεν βρήκε θέση στον ισχύοντα νόμο», αναφέρει η γνώμη της μειοψηφίας.

«Δεν είναι έτσι», έγραψε η πλειοψηφία. «Είναι το κείμενο του Οργανικού Νόμου του οργανισμού που καθιστά επανειλημμένα σαφές ότι ο OSHA είναι επιφορτισμένος με τη ρύθμιση των “επαγγελματικών” κινδύνων και της ασφάλειας και της υγείας των “εργαζομένων”».

Ενώ η Γενική Εισαγγελέας Ελίζαμπεθ Πρέλογκαρ σε προηγούμενη αναφορά της δεν αμφισβήτησε ότι ο OSHA περιορίζεται στη ρύθμιση των “κινδύνων που σχετίζονται με την εργασία”, υποστήριξε ότι ο κίνδυνος προσβολής από τον COVID-19 χαρακτηρίζεται ως τέτοιος κίνδυνος.

«Δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε», αναφέρει η γνώμη της πλειοψηφίας. «Αν και ο COVID-19 είναι ένας κίνδυνος που εμφανίζεται σε πολλούς χώρους εργασίας, δεν αποτελεί επαγγελματικό κίνδυνο στους περισσότερους. Ο COVID-19 μπορεί να εξαπλωθεί και εξαπλώνεται στο σπίτι, στα σχολεία, κατά τη διάρκεια αθλητικών εκδηλώσεων και οπουδήποτε αλλού συγκεντρώνονται άνθρωποι. Αυτού του είδους καθολικού κινδύνου δεν διαφέρει από τους καθημερινούς κινδύνους που όλοι αντιμετωπίζουν από το έγκλημα, την ατμοσφαιρική ρύπανση ή οποιονδήποτε αριθμό μεταδοτικών ασθενειών. Το να επιτραπεί στον OSHA να ρυθμίζει τους κινδύνους της καθημερινής ζωής -απλά επειδή οι περισσότεροι Αμερικανοί έχουν δουλειά και αντιμετωπίζουν τους ίδιους κινδύνους κατά τη διάρκεια της εργασίας τους- θα επέκτεινε σημαντικά τη ρυθμιστική εξουσία του OSHA χωρίς σαφή εξουσιοδότηση από το Κογκρέσο».

Η απόφαση σημαίνει ότι η εντολή μπλοκάρεται, ενώ η υπόθεση επιστρέφει στο Εφετείο των ΗΠΑ, το οποίο ανέτρεψε την αναστολή που είχε επιβληθεί από διαφορετικό εφετείο.

Ο OSHA αποτελεί μέρος του υπουργείου Εργασίας.

Ο Γενικός Εισαγγελέας του Μιζούρι Έρικ Σμιτ, ένας Ρεπουμπλικάνος που άσκησε μία από τις προσφυγές κατά της εντολής, ανέφερε σε δήλωσή του ότι η απόφαση είναι “μια τεράστια νίκη για εκατομμύρια εργαζόμενους και επιχειρήσεις σε όλη τη χώρα, συμπεριλαμβανομένης της Doolittle Manufacturing εδώ στο Μιζούρι, οι οποίες θα έπρεπε να κλείσουν τις πόρτες τους εάν δεν σταματούσε αυτή η εντολή».

«Αν και είμαστε απογοητευμένοι από την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου σχετικά με την αγωγή μας κατά της εντολής εμβολίων για τους εργαζόμενους στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης, ο αγώνας αυτός δεν έχει τελειώσει ακόμα και η υπόθεση συνεχίζεται», δήλωσε.

Ο Σμιτ αναφερόταν στην πλειοψηφία των δικαστών που συμφώνησε να άρει τις αποφάσεις κατώτερων δικαστηρίων που μπλόκαραν μια ξεχωριστή εντολή της κυβέρνησης Μπάιντεν που επιβλήθηκε από τα Κέντρα Medicare & Medicaid Services (CMS) του Υπουργείου Υγείας και Ανθρωπίνων Υπηρεσιών.

Οι δικαστές είπαν επίσης ότι η χορήγηση του εμβολίου COVID-19 θα «μειώσει σημαντικά την πιθανότητα οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης να προσβληθούν από τον ιό και να τον μεταδώσουν στους ασθενείς τους». Ωστόσο, αυτό δεν ευθυγραμμίζεται με τις μελέτες και τα δεδομένα σχετικά με την επίδραση του εμβολιασμού κατά της παραλλαγής Όμικρον.

«Οι υποθέσεις αυτές δεν αφορούν την αποτελεσματικότητα ή τη σημασία των εμβολίων COVID-19. Αφορούν μόνο το κατά πόσον η CMS έχει τη νόμιμη εξουσία να εξαναγκάζει τους εργαζόμενους στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης, εξαναγκάζοντας τους εργοδότες τους, να υποβάλλονται σε μια ιατρική πράξη την οποία δεν επιθυμούν και δεν μπορούν να αναιρέσουν. Επειδή η Κυβέρνηση δεν έχει αποδείξει επαρκώς ότι το Κογκρέσο έδωσε στην CMS αυτή την ευρεία εξουσία, θα απέρριπτα την αναστολή μέχρι να ασκηθεί έφεση. Με σεβασμό διαφωνώ», έγραψε ο Τόμας.

Οι υποθέσεις που αφορούν την εντολή υγειονομικής περίθαλψης θα επιστρέψουν τώρα στα εφετεία για εκδίκαση.

Το CMS «είναι εξαιρετικά ικανοποιημένο που το Ανώτατο Δικαστήριο αναγνώρισε την εξουσία του CMS να θέσει ένα συνεπές πρότυπο εμβολιασμού COVID-19 για τους εργαζόμενους σε εγκαταστάσεις που συμμετέχουν στον υγειονομικό τομέα», ανέφερε σε δήλωσή της η Διοικήτρια του CMS Τσικίτα Μπρούκς-Λασούρε. «Η ουσία είναι ότι οι απαιτήσεις εμβολιασμού λειτουργούν και αποτελούν σημαντικό εργαλείο για την προστασία των ασθενών -και επίσης για να διατηρήσουμε υγιείς τους εργαζόμενους στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης», πρόσθεσε η ίδια.

theepochtimes.gr

Διαβάστε επίσης:Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου