Amfipoli News: Αρχαιολόγοι βρήκαν μυστικό δίκτυο καναλιών στην αρχαία διαδρομή για το Μάτσου Πίτσου

Δευτέρα 22 Μαΐου 2023

Αρχαιολόγοι βρήκαν μυστικό δίκτυο καναλιών στην αρχαία διαδρομή για το Μάτσου Πίτσου

 


Η δύσκολη τοπογραφία της περιοχής και η πυκνή βλάστηση σήμαινε ότι οι αρχαιολόγοι έπρεπε να καταφύγουν στη χρήση νέων τεχνολογιών στο μνημείο του Μάτσου Πίτσου.

Μια ομάδα αρχαιολόγων από την Πολωνία ανακάλυψε ένα μοναδικό δίκτυο ποτάμιων καναλιών, σε αρχαιολογικό χώρο κοντά στην αρχαία πόλη των Ίνκα, Μάτσου Πίτσου.

Σύμφωνα με την έρευνα που δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Journal of Archaeological Science.

Οι δομές παροχής νερού βρέθηκαν ανάμεσα σε πυκνή βλάστηση στα περίχωρα του αρχαιολογικού χώρου Τσατσαμπάμπα, που βρίσκεται πάνω στην αρχαία διαδρομή προς το Μάτσου Πίτσου

Εξαιτίας της δυσκολίας της τοπογραφίας στην περιοχή και της βλάστησης, μια κλασσική αρχαιολογική εξερεύνηση ήταν δύσκολη, με τους ερευνητές να καταφεύγουν στη χρήση νέων τεχνολογιών, όπως αυτή του σκάνερ LiDAR, που χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά εκεί.

Με το συνδυασμό του LiDAR και ενός drone, μια σειρά δομών αποκαλύφτηκε, συμπεριλαμβανομένου κι ενός δικτύου καναλιών κατασκευασμένων από πέτρα, που παρείχε νερό στο τελετουργικό συγκρότημα Τσατσαμπάμπα.

«Μόνο εξαιρετικά προνομιούχοι άνθρωποι μπορούσαν να φτάσουν στο Μάτσου Πίτσου, γιατί θεωρούνταν ένα πολύ ειδικό μέρος» σχολίασε η Ντομίνικα Σιετσκόφσκα, αναπληρωτής διευθυντής του οργάνωσης και ανάπτυξης στο Κέντρο Μελετών των Άνδεων, στο Πανεπιστήμιο της Βαρσοβίας, που ηγήθηκε της έρευνας.

«Όταν πήγαινες εκεί, έπρεπε να σταματήσεις στο Τσατσαμπάμπα για να κάνεις ένα τελετουργικό λουτρό για να καθαριστείς και να καθαγιαστείς προτού φτάσεις στο Μάτσου Πίτσου» εξήγησε η επιστήμονας.

Οι δομές παροχής νερού βρέθηκαν ανάμεσα σε πυκνή βλάστηση στα περίχωρα του αρχαιολογικού χώρου Τσατσαμπάμπα, που βρίσκεται πάνω στην αρχαία διαδρομή προς το Μάτσου Πίτσου. - Sputnik Ελλάδα, 1920, 23.01.2022
Οι δομές παροχής νερού βρέθηκαν ανάμεσα σε πυκνή βλάστηση στα περίχωρα του αρχαιολογικού χώρου Τσατσαμπάμπα, που βρίσκεται πάνω στην αρχαία διαδρομή προς το Μάτσου Πίτσου.
Αξίζει να σημειώσουμε ότι ο αρχαιολογικός χώρος του Τσατσαμπάμπα, βρίσκεται στην κοιλάδα Βιλκανότα στο νοτιοανατολικό Περού, αποτελείται από έναν κεντρικό πέτρινο βωμό, περιτριγυρισμένο από 14 λουτρά, που πιθανότατα χρησιμοποιούνταν για τελετουργικές καθάρσεις.
Το νερό έρρεε μέχρι την περιοχή μέσω καναλιών που τροφοδοτούνταν από τον ποταμό Ουρουμπάμπα.
Δείτε τα βίντεο:


sputniknews.gr
Διαβάστε επίσης:



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου