Amfipoli News: Αρχαία τοιχογραφία των πυραμίδων της Νουβίας απεικονίζει γίγαντα που μεταφέρει δύο ελέφαντες

Σάββατο 15 Απριλίου 2023

Αρχαία τοιχογραφία των πυραμίδων της Νουβίας απεικονίζει γίγαντα που μεταφέρει δύο ελέφαντες

 


Σχεδόν σε κάθε κουλτούρα που επικρατεί σε όλο τον κόσμο αποτελείται από αρχαίες αφηγήσεις με ιστορίες των γιγάντων που ζούσαν στη Γη. Μια ακόμη προσθήκη σε τέτοιες αναφορές είναι η αρχαία τοιχογραφία στις πυραμίδες της Νουβίας που απεικονίζει έναν «γίγαντα» που μεταφέρει δύο ελέφαντες.

Προχωρώντας βόρεια από το Χαρτούμ κατά μήκος ενός στενού ερημικού δρόμου προς την αρχαία πόλη Meroë, σίγουρα θα απολαύσετε μια εκπληκτική θέα που αναδύεται, που είναι δεκάδες απότομες πυραμίδες που διαπερνούν τον ορίζοντα. Ωστόσο, ανεξάρτητα από τον αριθμό των επισκέψεων που κάνει κάποιος σε αυτό το μέρος, υπάρχει πάντα μια φοβερή αίσθηση ανακάλυψης.

Ξεχασμένες Νουβιανές Πυραμίδες του Σουδάν

Το Meroë είναι η πρώην πρωτεύουσα του Βασιλείου του Kush και εδώ ο δρόμος χωρίζει την πόλη.

Ένα βασιλικό νεκροταφείο αποτελούμενο από περίπου 50 ψαμμίτες και πυραμίδες από κόκκινα τούβλα διαφορετικού ύψους και σπασμένες κορυφές βρίσκεται προς την Ανατολή. Η βασιλική πόλη που περιλαμβάνει τα ερείπια ενός παλατιού, ενός ναού και ενός βασιλικού λουτρού βρίσκεται προς τη Δύση. Κάθε δομή έχει μια ξεχωριστή αρχιτεκτονική που βασίζεται σε τοπικές, αιγυπτιακές και ελληνορωμαϊκές διακοσμητικές αποδείξεις των παγκόσμιων συνδέσεων της Meroe.

Παρελθόν που σχετίζεται με την πόλη του Κους

Το βασίλειο του Κους

Ο πρώτος πολιτισμός που ιδρύθηκε στο βόρειο Σουδάν χρονολογείται πριν από 300.000 χρόνια. Είναι το παλαιότερο βασίλειο της υποσαχάριας Αφρικής, το βασίλειο του Κους (περίπου 2500-1500 π.Χ.). Αυτός ο πολιτισμός κατασκεύασε μερικά από τα πιο όμορφα αγγεία στην κοιλάδα του Νείλου, συμπεριλαμβανομένων των ποτηριών Κέρμα.

Τα 200 χρόνια από την πτώση του Κους έως τα μέσα του 6ου αιώνα είναι μια άγνωστη εποχή στο Σουδάν. Η Nubia κατοικήθηκε από έναν λαό που ονομάζεται Nobatae από τους αρχαίους, και ομάδα σύγχρονων αρχαιολόγων εξακολουθούν να μην μπορούν να εξηγήσουν την προέλευσή τους.

Χάρτης του Κους και της Αρχαίας Αιγύπτου, που δείχνει τον Νείλο έως τον πέμπτο καταρράκτη, και μεγάλες πόλεις και τοποθεσίες της αρχαίας Αιγυπτιακής Δυναστικής περιόδου (3150 π.Χ. έως 30 π.Χ.) (χάρτης: Jeff Dahl, CC Y-SA 4.0)

Το Σουδάν ήταν εξαιρετικά επιθυμητό για τους πλούσιους φυσικούς πόρους του, ιδιαίτερα τον χρυσό, το έβενο και το ελεφαντόδοντο. Η συλλογή του Βρετανικού Μουσείου έχει πολλά αντικείμενα από πόρους που αποκτήθηκαν από το Σουδάν. Όπως κάθε άλλο βασίλειο, οι αρχαίοι Αιγύπτιοι έλκονται επίσης από το Σουδάν με την πρόθεση να αρπάξουν πλούσιους φυσικούς πόρους. Όσον αφορά τον έλεγχο του εμπορίου, υπήρχαν συνεχείς συγκρούσεις μεταξύ Αιγυπτίων και Σουδανών.

Γύρω στο 1700 π.Χ., το Βασίλειο του Κους ήταν το ισχυρότερο κράτος στην κοιλάδα του Νείλου. Ακολούθησε η σύγκρουση μεταξύ Αιγύπτου και Κους, με αποκορύφωμα την κατάκτηση του Κους από τον Θουτμόζε (1504-1492 π.Χ.). Στα δυτικά και τα νότια, οι νεολιθικοί πολιτισμοί παρέμειναν καθώς και οι δύο περιοχές ήταν πέρα από τις δυνατότητες των Αιγυπτίων ηγεμόνων.

Πόλη της Meroë και η αρχαία τοιχογραφία ενός γίγαντα που μεταφέρει δύο ελέφαντες

Η πόλη Meroë φιλοξενεί έναν αξιόλογο αριθμό πυραμίδων, ωστόσο, η πλειοψηφία τους είναι κατεστραμμένη. Οι πυραμίδες αυτής της πόλης έχουν το διακριτικό μέγεθος και τις αναλογίες των πυραμίδων της Νουβίας.

Η πόλη Meroë ήρθε εν γνώσει των Ευρωπαίων το 1821 από τον Γάλλο ορυκτολόγο Frédéric Cailliaud (1787-1869). Ανακαλύφθηκαν πολυάριθμα αινιγματικά και μυστηριώδη αντικείμενα που περιλάμβαναν τα ανάγλυφα και τις ζωγραφιές στους τοίχους των επιτύμβιων θαλάμων. Ένα τέτοιο μυστηριώδες εύρημα ήταν μία τοιχογρφία που απεικονίζει έναν γίγαντα τεράστιων διαστάσεων που μεταφέρει δύο ελέφαντες.

Σουδάν μεροϊτική απεικόνιση ενός Νουβιανού που μεταφέρει δύο ελέφαντες

Τα χαρακτηριστικά του ζωγραφισμένου γίγαντα δεν είναι νουβικά αλλά καυκάσια και τα μαλλιά του είναι ανοιχτόχρωμα. Είναι αυτή η αρχαία τοιχογραφία απόδειξη της ύπαρξης μιας φυλής κοκκινομάλλων γιγάντων με έξι δάχτυλα στην αρχαιότητα;

Ζούσαν πραγματικά οι Γίγαντες Γύρω από την Κοιλάδα του Νείλου;

Πίσω στο 79 μ.Χ., ένας Ρωμαίος ιστορικός, ο Ιώσηπος Φλάβιος έγραψε ότι ο τελευταίος από τη φυλή των αιγυπτιακών γιγάντων έζησε τον 13ο αιώνα π.Χ., κατά τη διάρκεια της βασιλείας του βασιλιά Ιησού του Ναυή. Προστέθηκε περαιτέρω από τον ιστορικό ότι οι γίγαντες είχαν ανθρώπινα σώματα και τα χαρακτηριστικά του προσώπου τους δεν ήταν καθόλου ανθρώπινα. Είχαν μια βαριά, τραχιά φωνή που έμοιαζε σχεδόν όπως ένα λιοντάρι που βρυχάται.

Επιπλέον, πολλές από τις τοιχογραφίες της αρχαίας Αιγύπτου απεικονίζουν τους κατασκευαστές των Πυραμίδων ως «Γιγάντιους ανθρώπους» ύψους 5 έως 6 μέτρων. Πιστεύεται από ερευνητές και ειδικούς ότι οι γίγαντες είχαν τη δυνατότητα να σηκώσουν 4 έως 5 τόνους μπλοκ μεμονωμένα.

Μερικοί από αυτούς τους αρχαίους... τοιχογραφίες έδειχναν γιγάντιους βασιλιάδες να κυβερνούν την αρχαία Αίγυπτο, ενώ μερικοί απεικονίζουν συγκριτικά μικρούς υπηρέτες κάτω από τους γιγάντιους ανθρώπους.

Ένας υπηρέτης κάνει μασάζ στα πόδια του γιγάντιου βασιλιά

Επιμέλεια άρθρου: Κωνσταντίνος Ντίνος

arxaia-ellinika.blogspot.com

Διαβάστε επίσης:



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου