Amfipoli News: 9 πράγματα που δεν πρέπει να κάνετε με άδειο στομάχι

Κυριακή 30 Οκτωβρίου 2022

9 πράγματα που δεν πρέπει να κάνετε με άδειο στομάχι

 


“Είμαστε ό,τι τρώμε”, λέει μια παροιμία γνωστή σε όλους. Αλλά αυτό που κάνουμε πριν από ένα γεύμα, έχει επίσης μεγάλη επίδραση στην υγεία μας.

Πρόκειται να σας μιλήσουμε για περίπου 9 πράγματα που δεν μπορείτε να κάνετε με άδειο στομάχι (όχι λιγότερο από 2 ώρες μετά το τελευταίο γεύμα σας). Ως μπόνους στο τέλος του άρθρου, θα βρείτε πληροφορίες για το τι μπορείτε να κάνετε όταν πεινάτε.

9. Παίρνετε αντιφλεγμονώδη

Η ασπιρίνη, η παρακεταμόλη και άλλα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα (ΜΣΑΦ), δεν μπορούν να ληφθούν με άδειο στομάχι. Όχι μόνο μειώνει την αποτελεσματικότητά τους, αλλά προκαλεί και σοβαρά προβλήματα υγείας (όπως η γαστρική αιμορραγία). Διαβάστε εδώ για άλλα φάρμακα που δεν πρέπει να ληφθούν με άδειο στομάχι.

Συμβουλή: Το γάλα μειώνει τις αρνητικές επιπτώσεις των ΜΣΑΦ. Εάν δεν είναι διαθέσιμο, μπορείτε να πάρετε το φάρμακο με άφθονο νερό.

8. Πίνετε καφέ

Ακόμα και ο καφές χωρίς καφεΐνη διεγείρει την παραγωγή οξέος που μπορεί να προκαλέσει καούρα και άλλα προβλήματα στο πεπτικό σύστημα, εάν τον πιείτε με άδειο στομάχι. Η μη κατανάλωση πρωινού, ακόμη και μετά τον καφέ, μπορεί να οδηγήσει σε ανεπάρκεια σεροτονίνης και ζοφερή διάθεση για το υπόλοιπο της ημέρας.

Συμβουλή: Αν δεν μπορείτε να εγκαταλείψετε τη συνήθεια του πρωινού καφέ, προσθέστε μέσα λίγο γάλα ή κρέμα: το λίπος του γάλακτος θα μειώσει τις αρνητικές επιπτώσεις. Επιλέξτε φυσικό καφέ αντί για λυοφιλιωμένο.

7. Πίνετε αλκοόλ

Χωρίς φαγητό, ο ρυθμός απορρόφησης της αλκοόλης αυξάνεται κατά συντελεστή 2 και είναι ο ίδιος όπως κατά την ενδοφλέβια ένεση. Αντίθετα, η απομάκρυνση των προϊόντων διάσπασης του αλκοόλ επιβραδύνεται, γεγονός που προκαλεί σοβαρή ναυτία. Η ταχεία επίδραση του αλκοόλ στο σώμα έχει αρνητικές συνέπειες για το ήπαρ, την καρδιά και τα νεφρά.

Συμβουλή: Αν η κατάσταση δεν σας επιτρέψει να αποφύγετε ένα ποτό, προτιμήστε κρύα μη ανθρακούχα ποτά, καθώς αυτά απορροφώνται πιο αργά. Ακόμα καλύτερα, φάτε τουλάχιστον ένα μικρό σάντουιτς, ιδανικά ένα που περιέχει βούτυρο.

6. Μασάτε τσίχλα

Το πεπτικό οξύ που παράγεται καθώς μασάτε τσίχλα, καταστρέφει τα τοιχώματα του άδειου στομάχου. Η υπερβολική χρήση τσίχλας μπορεί να οδηγήσει σε γαστρίτιδα. Είναι επίσης επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι οι άνθρωποι που μασούν τσίχλες, προτιμούν τα πρόχειρα φαγητά (τηγανητές πατάτες, γλυκά) και όχι τα φρούτα και τα λαχανικά.

Συμβουλή: Οι τσίχλες που περιέχουν φυσικά γλυκαντικά (ξυλιτόλη, σορβιτόλη) είναι λιγότερο επιβλαβείς από εκείνες με ζάχαρη, κυκλαμικό άλας ή ασπαρτάμη. Αποφύγετε να μασάτε τσίχλα για περισσότερο από 10 λεπτά, ακόμα και με γεμάτο στομάχι.

5. Πηγαίνετε για ύπνο

Η πείνα και τα χαμηλά επίπεδα γλυκόζης μας εμποδίζουν να κοιμηθούμε και μπορεί να προκαλέσουν επιφανειακό ύπνο και πρόωρη αφύπνιση. Είναι ενδιαφέρον ότι η έλλειψη ύπνου αυξάνει το επίπεδο των ορμονών της πείνας. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο τρώμε περισσότερο την επόμενη μέρα, αν παρακάμπτουμε το δείπνο.

Συμβουλή: Το να τρώτε πολύ πριν από τον ύπνο, είναι επίσης μια κακή ιδέα. Η καλύτερη λύση είναι τα γαλακτοκομικά προϊόντα, επειδή περιέχουν μαγνήσιο και ασβέστιο. Αυτά τα στοιχεία θα εξασφαλίσουν έναν υγιή ύπνο.

4. Έντονη άσκηση

Υπάρχει μια άποψη ότι η άσκηση με άδειο στομάχι καίει περισσότερες θερμίδες. Στην πραγματικότητα, αυτό δεν επηρεάζει την απώλεια λίπους. Η μυϊκή απώλεια, από την άλλη πλευρά, είναι πραγματική. Η ένταση άσκησης μειώνεται, καθώς ο οργανισμός στερείται ενέργειας.

Συμβουλή: Αντικαταστήστε την έντονη προπόνηση με αερόβια άσκηση. Εάν έχετε πεπτικά προβλήματα, θα πρέπει να τρώτε κάποιο σνακ πριν από κάθε είδους άσκηση, επειδή η σωματική δραστηριότητα προκαλεί την παραγωγή γαστρικού υγρού, η οποία είναι επιβλαβής σε ένα άδειο στομάχι.

3. Ψωνίζετε

Όλοι γνωρίζουμε ότι η πείνα μας κάνει να αγοράζουμε περισσότερα τρόφιμα από ό,τι πραγματικά χρειαζόμαστε. Στην πραγματικότητα, ένα άδειο στομάχι μας καθιστά πιο άπληστους, ακόμη και σε καταστήματα που δεν πουλάνε τρόφιμα. Σύμφωνα με μια έρευνα, το εσωτερικό μήνυμα του “θέλω φαγητό” παίρνει τη θέση του απλά “θέλω” και ο άνθρωπος υπακούει αυτό το μήνυμα αγοράζοντας πράγματα.

Συμβουλή: Εκτός από μια λίστα αγορών που γίνεται εκ των προτέρων, η πληρωμή με μετρητά μπορεί επίσης να σας βοηθήσει να εξοικονομήσετε χρήματα. Περαιτέρω έρευνα, δείχνει ότι οι άνθρωποι τείνουν να δαπανούν λιγότερα όταν πληρώνουν με μετρητά αντί με πιστωτική κάρτα.

2. Πίνετε χυμό εσπεριδοειδών

Οι όξινες και σκληρές ίνες που περιέχονται στα εσπεριδοειδή ερεθίζουν το άδειο στομάχι σας, το οποίο είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο για όσους έχουν ή είναι επιρρεπείς στην γαστρίτιδα.

Συμβουλή: Ο φρεσκοστυμμένος χυμός εσπεριδοειδών δεν θα φέρει τίποτα άλλο παρά πλεονεκτήματα, εάν τον αραιώσετε με νερό σε αναλογία 1:1 (για τα άτομα με υπερευαισθησία) ή 2:1 (για όλα τα άλλα). Με την ευκαιρία, υπάρχουν και άλλα τρόφιμα εκτός από τα εσπεριδοειδή που δεν πρέπει να καταναλώνονται με άδειο στομάχι. Μπορείτε να μάθετε ποια είναι αυτά, παρακολουθώντας αυτό το βίντεο.

1. Συζητάτε

Οι ερευνητές έχουν αποδείξει ότι η πείνα μας κάνει περισσότερο ευέξαπτους. Αυτό συμβαίνει, επειδή ο αυτοέλεγχος απαιτεί ενέργεια, η οποία δεν είναι επαρκής όταν το στομάχι είναι άδειο.

Συμβουλή: Εάν δεν έχετε χρόνο να φάτε πριν από μια συζήτηση, πιείτε κάτι ζεστό και προσφέρετέ το και στον συνομιλητή σας. Αυτό θα κάνει τη συζήτηση πιο φιλική.

Το μπόνους που υποσχεθήκαμε: Τι μπορείτε να κάνετε όταν είστε πεινασμένοι

Μάλλον μαντεύετε ότι το πιο κατάλληλο πράγμα που μπορείτε να κάνετε, είναι να φάτε κάτι. Υπάρχουν όμως και άλλα, λιγότερο προφανή πράγματα που γίνονται καλύτερα με άδειο στομάχι.

Λύστε προβλήματα. Η ικανότητά σας να συγκεντρωθείτε και να προσέχετε γίνεται πιο έντονη όταν έχετε άδειο στομάχι. Σύμφωνα με τους ερευνητές, αυτή είναι η κληρονομιά των προγόνων μας, που έπρεπε να επικεντρώσουν όλες τις προσπάθειές τους για να βρουν φαγητό. Η ορμόνη της πείνας, γκρελίνη, συμβάλλει επίσης στην εκτέλεση διαφόρων εργασιών, διεγείροντας την εγκεφαλική δραστηριότητα.

Κάντε επιλογές. Αν δεν μπορείτε να αποφασίσετε τι να επιλέξετε – μια κόκκινη φούστα ή ένα τζιν φόρεμα – Δοκιμάστε να το κάνετε με άδειο στομάχι. Η έρευνα δείχνει ότι η πείνα οδηγεί τους ανθρώπους σε πιο επιτυχημένες, αν και πιο παρορμητικές, αποφάσεις. Φυσικά, δεν πρέπει να χρησιμοποιήσετε αυτή τη μέθοδο όταν διακυβεύονται θέματα οικονομικών, σχέσεων ή υγείας.


Πηγή: citypatras.gr

Διαβάστε επίσης:Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου