Amfipoli News: Η πρώτη μεγάλη επανάσταση στην τεχνολογία, έγινε πριν 500.000 χρόνια, με την προσθήκη λαβής στα εργαλεία…

Τρίτη 6 Ιουνίου 2023

Η πρώτη μεγάλη επανάσταση στην τεχνολογία, έγινε πριν 500.000 χρόνια, με την προσθήκη λαβής στα εργαλεία…



  Του Γιώργου Λεκάκη

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Λίβερπουλ τοποθέτησαν σε 24 άνδρες και 16 γυναίκες αισθητήρες, που μετρούσαν το εύρος κίνησης, τις μυϊκές συσπάσεις, την κατανάλωση οξυγόνου και την ταχύτητά τους, ενώ εργάζονταν με εργαλεία με λαβές, και με εργαλεία χωρίς λαβές.

Ζητήθηκε από τους εθελοντές να επιχειρήσουν να κόψουν ένα προσομοιωμένο δένδρο και να ξύσουν ίνες από ένα χαλί και με τα δύο είδη εργαλείων.

Η μελέτη διαπίστωσε ότι οι άνδρες και οι γυναίκες χρησιμοποιούσαν μεγαλύτερο εύρος κίνησης και δούλευαν με περισσότερη δύναμη, όταν χρησιμοποιούσαν εργαλεία με λαβές.

Αυτά τα οφέλη, πιθανότατα, συνέβαλαν στην εφεύρεση και την εξάπλωση της τεχνολογίας εργαλείων hafted (= χούφτας) μεταξύ των ανθρώπων, πριν από 500.000 250.000 χρόνια.

Η μετάβαση από την τεχνολογία φορητών εργαλείων στην τεχνολογία των απλών εργαλείων σηματοδότησε μια σημαντική αλλαγή στην σύλληψη της κατασκευής και της λειτουργίας των εργαλείων. Μεταξύ άλλων πλεονεκτημάτων, το «hafting» πιστεύεται ότι έδωσε στους χρήστες ένα σημαντικό εμβιομηχανικό και φυσιολογικό πλεονέκτημα στην ανάληψη βασικών εργασιών διαβίωσης σε σύγκριση με τα εργαλεία χειρός. Υποτίθεται ότι η προσθήκη μιας λαβής βελτίωσε τις βιομηχανικές ιδιότητες ενός εργαλείου και του άνω άκρου προσφέροντας μεγαλύτερες ποσότητες μόχλευσης, δύναμης και ακρίβειας.

ΠΗΓΗ: Dominic Coe, Larry Barham, James Gardiner and Robin Crompton «A biomechanical investigation of theefficiency hypothesis of hafted tool technology», Royal Society Interface, 16.3.2022, https://doi.org/10.1098/rsif.2021.0660. B. Yirka «Experiments show why early humans began adding handles to tools»Phys.org, 17.3.2022. ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 17.3.2022.

arxeion-politismou.gr

Διαβάστε επίσης:



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου