Amfipoli News: Το ελληνικό χωριό-φάντασμα: Εκεί όπου το νερό που τρέχει ακόμη

Πέμπτη 12 Οκτωβρίου 2023

Το ελληνικό χωριό-φάντασμα: Εκεί όπου το νερό που τρέχει ακόμη



  Κάποτε υπήρχε ζωή - Ο λόγος που το εγκατέλειψαν οι κάτοικοί του

Υπάρχουν αρκετά χωριά της Ελλάδας που έχουν πλέον εγκαταλειφθεί. Έχουν παραμεληθεί και οι κάτοικοί τους δεν ζουν πια εκεί. Συνηθίζουν να τα αποκαλούν και χωριά – φαντάσματα και όχι άδικα. Μια τέτοια περίπτωση αποτελεί και το χωριό – φάντασμα στην Αμφιλοχία που έχει ένα πράγμα να θυμίζει ζωή. Μια βρύση που τρέχει νερό. Ο λόγος για το χωριό Παλιό Λουτρό. Ένα χωριό που πια δεν έχει ζωή και οι εικόνες το μαρτυρούν από μόνες τους.

Παλιό Λουτρό: Το χωριό – φάντασμα με το νερό που τρέχει ακόμη

Παλιό Λουτρό - ΧωριόΤο χωριό Λουτρό βρίσκεται χτισμένο στις ανατολικές ακτές του Αμβρακικού. Το Λουτρό αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα χωριά του δήμου Αμφιλοχίας. Αυτό, ωστόσο, που πολλοί δεν γνωρίζουν είναι ότι σε πολύ κοντινή απόσταση βρίσκεται ο παλιός οικισμός, το χωριό – φάντασμα. Είναι στην πραγματικότητα ο εγκαταλελειμμένος πρόγονός του, δηλαδή το Παλιό Λουτρό. Εκεί θα δει κανείς σήμερα τα ερείπια των πετρόχτιστων σπιτιών τα οποία όμως βρίσκονται σχεδόν βυθισμένα, πλέον, ανάμεσα στα γερασμένα πλατάνια που έχει η περιοχή.

Παλιό ΛουτρόΓια όμως εγκαταλείφθηκε; Η ιστορία λέει ότι οι κάτοικοί του το εγκατέλειψαν λόγω κλίματος και αποφάσισαν να μετακινήσουν τα σπίτια τους πιο κοντά στη θάλασσα. Αυτό που έχει μείνει σήμερα είναι οι έρημες κατοικίες και τα κτήρια, οι δύο μαχαλάδες του χωριού και το καταπράσινο τοπίο που μοιάζει να τα τυλίγει όλα.

Παλιό Λουτρό - ΑμβρακικόςΑυτό που μένει ακόμη ζωντανό να θυμίζει ότι κάποτε εκεί υπήρχε ζωή είναι η βρύση που τροφοδοτούσε τον οικισμό η οποία είναι ακόμη λειτουργική. Το νερό της παραμένει καθαρό και πόσιμο. Πολύ κοντά βρίσκεται και ο παλαιός ναός του Αγίου Νικολάου.

Δείτε εικόνες μέσα από το βίντεο του καναλιού n.p. production στο Youtube.

Τα έρημα χωριά της Ελλάδας

Το Παλιό Λουτρό δεν είναι το μοναδικό έρημο και εγκαταλελειμμένο χωριό της Ελλάδας. Πρόσφατα σου είχαμε μιλήσει για το ελληνικό έρημο χωριό που κάποτε εκεί ζούσε ένας βασιλιάς. Ίσως το πιο φημισμένο και πολυσυζητημένο χωριό – φάντασμα είναι το Καλάμι στην Κρήτη όπως επίσης και το Ροπωτό που έχει τη δική του ιστορία για το πώς εγκαταλείφθηκε. Μην ξεχνάμε, φυσικά και τις περίφημες Παλιές Σινιές που είναι το χωριό-φάντασμα της Καστοριά αλλά και την Παλιά Πλαγιά, ένα ακόμη χωριό – φάντασμα της Ελλάδας. Τα έρημα χωριά της Ελλάδας αυξάνονται με την πάροδο των ετών αλλά κάποια ξεχωρίζουν για την ιστορία τους και την ομορφιά τους ακόμη και κάτω από αυτές τις συνθήκες…

exploringgreece.tv

Διαβάστε επίσης:



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου