Amfipoli News: Εύκολη τυρόπιτα στο τσακ μπαμ

Τρίτη 12 Σεπτεμβρίου 2023

Εύκολη τυρόπιτα στο τσακ μπαμ

 


Υλικά:

Ζύμη

500 γρ. αλεύρι χωριάτικο

310 γρ. νερό ζεστό

Μια πρέζα αλάτι

3 κ.σ ξύδι

Νισεστε για το άνοιγμα των φύλλων

Για τα φύλλα:

100 γρ μαργαρίνη λιωμένη

Για από πάνω:

20 γρ βούτυρο σε κομματάκια

Λίγο ελαιόλαδο

Για το ταψί:

Λίγο βούτυρο για να βουτυρώσουμε τον πάτο και τα πλαϊνά του ταψιού

Για τη γέμιση:

350 γρ. φέτα τριμμένη

2 αυγά μέτρια

Πιπέρι μαύρο όσο θέλετε

Σε μπολ ρίχνουμε τη φέτα, προσθέτουμε τα αυγά, λίγο πιπέρι μαύρο και ανακατεύουμε να ομογενοποιηθούν.

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Σε ενα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε όλα τα υλικά. Αν χρειαστεί αλεύρι προσθέτουμε λίγο ίσα που να ξεκολλάει η ζύμη από το μπόλ και τα χέρια μας. Σκεπάζουμε τη λεκάνη με μια πετσέτα και αφήνουμε στην άκρη για 30′ λεπτά, ή την τοποθετούμε σκεπασμένη στο ψυγείο για να την φτιάξουμε την επόμενη.

Ρίχνουμε νισεστε στον πάγκο της κουζίνας μας. Ακουμπάμε το ζυμάρι και χωρίζουμε σε 2 ίσα μέρη. Κάνουμε 2 μπαλλίτσες. Αφήνουμε τη μια στην άκρη τη σκεπάζουμε με πετσέτα να μην στεγνώσει και ανοίγουμε την άλλη μπαλίτσα σε φύλλο πιέζοντας την με τα δάχτυλα μας να ανοίξει λίγο και μετά με τον πλάστη. Ανοίγουμε ένα στρογγυλό λεπτό φύλλο, η ζύμη αυτή ανοίγει ευκολα.

Αλείφουμε με ένα πινέλο λίγο από το λιωμένο βούτυρο. Σχηματίζουμε έναν κύκλο στο κέντρο τοποθετώντας ένα μικρό πιάτο και κάθε φυλλαρακι το κλείνουμε στο κέντρο ανοίγοντας το λίγο για να καλύψει όλο τον κύκλο και βουτυρώνουμε καθε φιλαράκι που ακουμπάμε πάνω στον κύκλο. Αφού κλείσουμε όλα τα φυλλαράκια στο κέντρο, αλευρώνουμε την πάνω πλευρά του φύλλου ελαφρά.

Το τοποθετούμε σε ένα μεγάλο πιάτο και βάζουμε στο ψυγείο για 15′ λεπτά και ανοίγουμε το δεύτερο φύλλο με την ιδια διαδικασία. Κάτοπιν τοποθετούμε στον πάγκο το ένα φύλλο και ανοίγουμε σε φύλλο λίγο μεγαλύτερο από το ταψί μας με την βοήθεια του νισεστε, θέλουμε να καλύπτει και τα πλαϊνά για να κάνουμε στο τέλος τον κόθρο. Το τοποθετούμε σε ταψί νρ. 28, αφού ρίξουμε ελάχιστο νισεστε στον πάτο (ετσι θα γίνουν τραγάνα και τα κάτω φύλλα), βάζουμε τη γέμιση και ανοίγουμε κατά τον ίδιο τρόπο και το άλλο φύλλο λίγο μικρότερο.

Τοποθετούμε το δεύτερο φύλλο μας πάνω στη γέμιση σουρωτα και πιάνοντας τα κομμάτια της ζύμης των παλαϊνών του ταψιού κάνουμε τον κόθρο. Βάζουμε διάσπαρτα το βούτυρο και λίγο ελαιόλαδο.

Χαράζουμε ελαφρώς και ψήνουμε στους 180’C βαθμούς για περίπου 50′ λεπτά ή μέχρι να ροδίσει πάνω κάτω στις αντιστάσεις στην δεύτερη από κάτω σχάρα. Στα 30′ βγάζουμε την πίτα και την χαράζουμε μέχρι κάτω.

Αφήνουμε να κρυώσει 10′ λεπτά και σερβίρουμε.

Η Συνταγή είναι από “Helena’s Greek cooking”.

Διαβάστε επίσης:



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου