Του Γιώργου Λεκάκη
Οι Νεάντερταλ που ζούσαν στην νυν βόρεια Γερμανία κατάφεραν να προσαρμοστούν στις μεταβαλλόμενες κλιματικές συνθήκες.
Ερευνητές έλαβαν πληροφορίες μέσω χρονολόγησης με φωταύγεια, ιζηματολογία και ανάλυση γύρης και φυτόλιθων για να αναδημιουργήσουν συνθήκες σε μια περιοχή που κάποτε ήταν όχθη λίμνης, στην νυν περιοχή Wendland του Lichtenberg στην Κάτω Σαξωνία.
Η μελέτη διαπίστωσε ότι στο τέλος μιας θερμής φάσης, πριν από περίπου 90.000 χρόνια, οι Νεάντερταλ χρησιμοποίησαν εξειδικευμένα πέτρινα εργαλεία για να επεξεργαστούν φυτά και να δουλέψουν με ξύλο, σε μια περιοχή με πολλά δάση και εύκρατο κλίμα.
Καθώς το κλίμα κρύωνε και το δάσος αραίωνε, οι Νεάντερταλ προσάρμοσαν τα πέτρινα εργαλεία τους. Εν συνεχεία, πριν από περίπου 70.000 χρόνια, στην αρχή του πρώτου κρύου της τελευταίας Εποχής των Παγετώνων, οι Νεάντερταλ έκαναν σύντομες επισκέψεις στην βόρεια όχθη της λίμνης, ίσως για να κυνηγήσουν τους καλοκαιρινούς μήνες.
ΠΗΓΗ: Michael Hein (MPI-EVA) και Marcel Weiß (Πανεπιστήμιο Erlangen-Nuremberg) / Ινστιτούτο Μαξ Πλανκ για την Εξελικτική Ανθρωπολογία (MPI-EVA), «Neanderthals of the North - Flexible adaptation to changing environmental conditions», MPG, 26.4.2022.
arxeion-politismou.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου