Επιστήμονες σε όλον τον κόσμο προσπαθούν να βρουν τρόπους για να 'δίνει' το αίμα μας, τις περισσότερες δυνατές πληροφορίες. Πρόσφατη μελέτη ερεύνησε πώς θα 'δείχνει' ψυχικές διαταραχές.
Η ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΑΛΛΗΛΕΝΔΕΤΗ ΜΕ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΣΤΟ ΥΠΟΛΟΙΠΟ ΣΩΜΑ
Ο Dr. Reay σημείωσε ότι “οι άνθρωποι συχνά θεωρούν πως η ψυχική υγεία δεν έχει σχέση με την υγεία στο υπόλοιπο σώμα. Αυτό δεν ισχύει. Υπάρχουν σαφείς ενδείξεις ότι πολλές βιοχημικές ουσίες που εμπλέκονται σε ασθένειες (όπως ο διαβήτης και οι αυτοάνοσες παθήσεις) επηρεάζουν άμεσα τη λειτουργία του εγκεφάλου μας.
Έγιναν πολλές μελέτες που προσπάθησαν να θέσουν επί τάπητος αυτό το θέμα, εστιάζοντας στις ουσίες που λέγονται βιοδείκτες -οι οποίοι μπορούν να μετρηθούν εύκολα στο αίμα". Είναι ουσίες που παράγονται από φυσιολογικά ή καρκινικά κύτταρα και εντοπίζονται σε βιολογικά υγρά και ιστούς.
"Με απλά λόγια, ένας βιοδείκτης είναι κάτι στο σώμα που είναι σημάδι συγκεκριμένης ασθένειας ή διαδικασίας. Οι βιοδείκτες σχετίζονται με το είδος των πραγμάτων που αναφέρονται σε μια αιματολογική εξέταση που παραγγέλνει ένας γιατρός -όπως η χοληστερόλη, το σάκχαρο στο αίμα, τα ηπατικά ένζυμα, οι βιταμίνες ή είδη φλεγμονής.
Αυτοί που βρίσκονται στις συνήθειες εξετάσεις αίματος είναι χρήσιμοι, καθώς συχνά επηρεάζονται από τη διατροφή, τον τρόπο ζωής ή ένα φάρμακο που λαμβάνουμε για μια θεραπεία. Είναι συχνά δύσκολο να μελετηθεί ο ρόλος αυτών των βιοδεικτών, σε καταστάσεις ψυχικής υγείας. Πολλές εκ των μελετών που έγιναν, σε αυτόν τον τομέα, δεν ήταν αρκετά μεγάλες ώστε να προκύψουν 'ισχυρά' συμπεράσματα.
Μια λύση είναι να εξετάσουμε τις γενετικές επιδράσεις στις ψυχικές ασθένειες και στις ουσίες που μετρώνται στο αίμα. Η γενετική είναι χρήσιμη, καθώς τώρα έχουμε δεδομένα από εκατομμύρια άτομα που προσφέρθηκαν -εθελοντικά- να πάρουν μέρος σε ερευνητικές μελέτες.
Η ΠΡΟΚΛΗΣΗ ΗΤΑΝ ΟΙ ΠΑΡΑΛΛΑΓΕΣ
“Οι ψυχικές ασθένειες και οι βιοδείκτες αίματος αποκαλούνται από τους γενετιστές 'σύνθετα χαρακτηριστικά', καθώς εμπλέκονται πολλά γονίδια, ενώ παίζουν ρόλο και περιβαλλοντικοί παράγοντες. Η ευρεία διαθεσιμότητα γενετικών δεδομένων μας επέτρεψε να διερευνήσουμε πώς τεράστιοι αριθμοί μικροσκοπικών αλλαγών στην αλληλουχία του DNA (ή 'παραλλαγές') σχετίζονται με τον κίνδυνο ψυχικής ασθένειας. Αυτές οι παραλλαγές μπορούν στη συνέχεια, να συνδεθούν με τα μετρούμενα επίπεδα ενός βιοδείκτη στο αίμα”.
Παράδειγμα: μια παραλλαγή σε συγκεκριμένο γονίδιο, μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης σχιζοφρένειας. Επίσης, μπορεί να συνδέεται με μείωση των επιπέδων μιας βιταμίνης που κυκλοφορεί στο αίμα.
“Οι περισσότερες από αυτές τις παραλλαγές, συνδέονται μεμονωμένα, με πολύ μικρές αλλαγές σε κάτι όπως ο κίνδυνος για ψυχική ασθένεια. Την ίδια ώρα, μπορούν να συνδυαστούν για να παράγουν μεγαλύτερα αποτελέσματα”.
Και πώς ακριβώς συνδέονται οι βιοδείκτες με τις ψυχικές ασθένειες;
“Η πρόσφατη μελέτη μας επεδίωξε να χρησιμοποιήσει τη γενετική, ώστε να διερευνήσει τη σχέση μεταξύ 9 διαταραχών ψυχικής υγείας και 50 παραγόντων, που μετρώνται στις συνήθεις εξετάσεις αίματος -πχ χοληστερόλη, βιταμίνες, δείκτες φλεγμονής.
Χρησιμοποιήσαμε δεδομένα, από πολύ μεγάλες μελέτες και άλλα από σχεδόν ένα εκατομμύριο εθελοντές. Η έρευνα μας επιβεβαίωσε αρχικά, την ύπαρξη αυτού που ονομάζεται 'γενετική συσχέτιση μεταξύ βιοδεικτών αίματος και ψυχικών ασθενειών'. Αποδείχθηκε και ότι είναι πιο διαδεδομένη, από ό,τι είχε διαπιστωθεί πρωτύτερα".
Σημείωση: η γενετική συσχέτιση σημαίνει ότι η επίδραση των αλλαγών (παραλλαγών) στην αλληλουχία του DNA, στον κίνδυνο ψυχικής ασθένειας και τα επίπεδα των συγκεκριμένων βιοδεικτών, ήταν παρόμοια μεταξύ τους -από ό,τι θα συνέβαινε μόνο από τύχη.
Δόθηκε και ένα σχετικό παράδειγμα: “Στη μελέτη μας, υπήρχε θετική γενετική συσχέτιση μεταξύ του αριθμού των λευκών αιμοσφαιρίων και της κατάθλιψης. Αυτό θα μπορούσε να υποδεικνύει ότι κάποια διαδικασία στο σώμα μας επηρεάζει -μαζί- την κατάθλιψη και τα λευκά αιμοσφαίρια.
Εάν μπορούσαμε να προσδιορίσουμε ποια είναι αυτή η διαδικασία, θα μπορούσαμε να καταλάβουμε καλύτερη τι προκαλεί την κατάθλιψη και έτσι θα είχαμε τη δυνατότητα για περισσότερο στοχευμένη θεραπεία”.
ΤΙ ΕΓΙΝΕ -ΑΝΤΙ ΚΛΙΝΙΚΗΣ ΔΟΚΙΜΗΣ
Τα ευρήματα της ομάδας επιστημόνων του University of Newcastle έδειξαν πως υπάρχει συσχέτιση, μεταξύ γενετικής και ψυχικής ασθένειας και των παραγόντων του αίματος, αλλά δεν έγινε ξεκάθαρο αν οι βιοδείκτες εμπλέκονται σε αυτό που προκαλεί τη ψυχική υγεία.
“Για να γίνει διάκριση της συσχέτισης από την αιτιότητα στην ιατρική, ο χρυσός κανόνας είναι η κλινική δοκιμή, όπου οι ασθενείς λαμβάνουν τυχαία θεραπεία ή εικονικό φάρμακο (placebo). Αυτές οι δοκιμές είναι δαπανηρές και δύσκολες -ως προς τη διεξαγωγή τους. Οπότε πήραμε την αμέσως επόμενη καλύτερη επιλογή: χρησιμοποιήσαμε παραλλαγές του DNA που συνδέονται με αλλαγές στους βιοδείκτες αίματος -ώστε να κάνουμε φυσική κλινική δοκιμή.
Αυτή η διαδικασία εκμεταλλεύεται το γεγονός ότι κληρονομούμε -τυχαία- παραλλαγές DNA από τους γονείς μας, με τον ίδιο σχεδόν τρόπο που οι συμμετέχοντες σε μια κλινική δοκιμή λαμβάνουν τυχαία θεραπεία ή placebo. Η μέθοδος μας είναι πολύπλοκη και τα αποτελέσματα χρήζουν προσεκτικής ερμηνείας.
Βρήκαμε ενδείξεις που θέλουν ορισμένες ουσίες, οι οποίες μετρώνται στο αίμα μπορεί πράγματι να εμπλέκονται στην αιτία ορισμένων ψυχικών ασθενειών. Για παράδειγμα, οι πρωτεΐνες που σχετίζονται με το ανοσοποιητικό σύστημα μπορεί να εμπλέκονται στην κατάθλιψη, τη σχιζοφρένεια και την ανορεξία.
Τώρα χρειάζεται περαιτέρω εργασία, για τον προσδιορισμό του τρόπου με τον οποίο αυτά τα μέτρα αίματος εμπλέκονται ακριβώς σε αυτές τις διαταραχές -ώστε να διαπιστωθεί εάν μπορούν να γίνουν 'στόχος' για θεραπεία”.
news247.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου