Amfipoli News: Τα θαυμάσια αρχαία Ελληνικά θέατρα της Μεσσήνης και της Σικυώνας

Παρασκευή 2 Ιουνίου 2023

Τα θαυμάσια αρχαία Ελληνικά θέατρα της Μεσσήνης και της Σικυώνας

 


Αρχαίο Ελληνικό θέατρο της Μεσσήνης στην Πελοπόννησο. Εικόνα: AMNA


Τα αρχαία Ελληνικά θέατρα στη Μεσσήνη και τη Σικυώνα στην Πελοπόννησο ήταν κέντρα δράματος και πολιτισμού τόσο στην αρχαιότητα όσο και κατά τη Ρωμαϊκή περίοδο της Ελληνικής ιστορίας.

Το αρχαίο Ελληνικό θέατρο στη Σικυώνα (σημερινό Κιάτο) χτίστηκε μεταξύ 303 και 251 π.Χ., αλλά ανακαινίστηκε και τροποποιήθηκε τουλάχιστον δύο φορές από τους Ρωμαίους.

Το κτήριο της σκηνής επεκτάθηκε τον πρώτο αιώνα και η σκηνή τροποποιήθηκε στην ύστερη Ρωμαϊκή περίοδο. Με χώρο καθιστικού που υπολογίζεται σε πλάτος 122 μέτρα (400 πόδια) και βάθος 58 μέτρα (190 πόδια), είναι ένα από τα μεγαλύτερα θέατρα της Πελοποννήσου.

Τα σημερινά ερείπια στη Σικυώνα είναι μια αμυδρή υπενθύμιση του Ρωμαϊκού θεάτρου που επισκέφτηκε ο ιστορικός Παυσανίας τον δεύτερο αιώνα μ.Χ.

Η προσπάθεια αποκατάστασης για τη διατήρηση της Σικυώνας

Ωστόσο, τον Φεβρουάριο του 2013, το μνημείο υποβλήθηκε σε πρόγραμμα αποκατάστασης, ώστε να προστατευτεί μια για πάντα και να αναγνωριστεί ξανά για το πολιτιστικό ορόσημο που είναι.

Η περιφερειακή ενότητα Κορίνθου και Σικυώνος δώρισε 200.000 ευρώ σε αυτή τη φιλόδοξη προσπάθεια. Ο Σύλλογος Διάζωμα, ένα δίκτυο αρχαιολόγων, επιμελητών, συντηρητών, μαζί με Έλληνες καλλιτέχνες, διανοούμενους και τοπικούς δημάρχους, περιφερειακές διοικήσεις και πολίτες, δώρισε 10.000 ευρώ στο γιγάντιο έργο.

Στην ανάδειξη και αποκατάσταση του αρχαίου χώρου πρωτοστάτησε ο όμιλος Διάζωμα, του οποίου η αποστολή είναι η δημιουργία συνεργειών για την προστασία και προβολή των αρχαίων θεάτρων. Επιδιώκοντας να επανασυνδέσουν τον Ελληνικό λαό με το αρχαίο παρελθόν του μέσα από τα θαύματα των αρχαίων θεάτρων του, ελπίζουν να αποκαταστήσουν και να ξανανοίξουν πολλά άλλα τέτοια θέατρα σε όλη τη χώρα.

Επί των ημερών του, ο ιστορικός Παυσανίας κατέγραψε τη σκηνή στη Σικυώνα ως εξής: «Στη σκηνή του θεάτρου που χτίστηκε κάτω από την ακρόπολη βρίσκεται ένα άγαλμα ενός ανθρώπου με ασπίδα, που λένε ότι είναι ο Άρατος, ο γιος του Κλεϊνία. Μετά το θέατρο είναι ο ναός του Διονύσου».

Το αρχαίο θέατρο της Σικυώνας. Εικόνα: Δημόσιος τομέας


Σήμερα, τα εκτεθειμένα απομεινάρια του μερικώς ανασκαμμένου θεάτρου στέκουν ως βουβή μαρτυρία του πρώην μεγαλείου του. Η Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών της Αθήνας ανέλαβε τις σημαντικότερες ανασκαφές εκεί στη σύγχρονη εποχή. Ωστόσο, το έργο τους είναι ελλιπές.

Τα περιγράμματα του αμφιθεάτρου φαίνονται ξεκάθαρα, με πολλές σειρές από πέτρινα καθίσματα, έναν πεταλοειδή χώρο ορχήστρας που δείχνει στοιχεία αποστραγγιστικών αυλακώσεων ή άλλων βαθουλωμάτων και τα λείψανα μιας αρχαίας σκηνής είναι ακόμη ορατά.

Τα θεμέλια μιας προσκήνιας σκηνής, καθώς και τα υπολείμματα πέτρινων ράμπων πρόσβασης προσκενιών, βρίσκονται εκεί, μαζί με δύο επιβλητικά τοξωτά περάσματα που οδηγούν μέσω του λόφου στο κοίλο.

Οι επισκέπτες της τοποθεσίας σίγουρα θα παρατηρήσουν τη γραφική θέα του Κορινθιακού Κόλπου μόλις δύο χιλιόμετρα μακριά. Δυστυχώς, το «άγαλμα του Άρατος», όπως σημειώνει ο Παυσανίας, έχει εξαφανιστεί εδώ και πολύ καιρό, όπως και οι κολώνες και τα σκαλιστά μαρμάρινα στολίδια που κάποτε κοσμούσαν την πρόσοψη του θεάτρου.

Αυτό που απομένει, ωστόσο, είναι τα θεμέλια ενός Ελληνιστικού θεάτρου του τέλους του 4ου αιώνα με στοιχεία διαδοχικών Ρωμαϊκών αλλοιώσεων στη σκηνή και στο προσκήνιο.

Φωτογραφία που δείχνει εργάτες ανασκαφών στη Σικυώνα, μέρος της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών στην Αθήνα, 1883. Εικόνα: Δημόσιος τομέας


Το κοίλον, ή το καθιστικό σε σχήμα μπολ, είναι λαξευμένο ως επί το πλείστον έξω από το βράχο στην πλαγιά ενός λόφου. Οι αρχικές ανασκαφές στα τέλη του 19ου αιώνα από την Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών υπό τις διαδοχικές διευθύνσεις των ML D'Ooge, AC Merrim και ML Earle, αποκάλυψαν τμήματα των τεσσάρων κατώτερων σειρών καθισμάτων.

Οι διαδοχικές ανασκαφές αποκάλυψαν τμήματα των κάτω εννέα σειρών και περιλάμβαναν μια σειρά από προεδρικά παγκάκια (πέτρινα τιμητικά καθίσματα με πλάτη) που συνορεύει με την ορχήστρα. Το υπόλοιπο του κοίλου παραμένει θαμμένο κάτω από πολλά πόδια χώματος.

Το ίδιο το Θέατρο είναι μια διώροφη κατασκευή με ένα μονώροφο προπύργιο που βλέπει στην ορχήστρα, ή προσκήνιο, με κιονοστοιχία που στηρίζει μια μακριά, στενή σκηνή. Σκάλες ή ράμπες που εκτείνονταν παράλληλα με τις παρόδους, όπως άλλες στην Ερέτρια και την Επίδαυρο, στα πέρατα της σκηνής παρείχαν πρόσβαση στη σκηνή από το επίπεδο της ορχήστρας.

Η πρόσβαση από το πίσω μέρος γινόταν μέσω μεγάλων ανοιγμάτων που διαπερνούσαν τον τοίχο του δεύτερου ορόφου. Αυτές οι κατασκευές του 3ου και 2ου αιώνα π.Χ. θα έκαναν το θέατρο να μοιάζει με ένα διώροφο ανακτορικό σπίτι με μονώροφο πεζούλι που στηρίζεται σε κιονοστοιχία.

Συνολικά, οι θέσεις του κοινού έχουν πλάτος 122 μέτρα (400 πόδια) και βάθος 58,41 μέτρα (192 πόδια). Ο αριθμός των σειρών καθισμάτων υπολογίζεται σε 40 έως 60, αλλά δεν είναι γνωστή με βεβαιότητα η κατά προσέγγιση χωρητικότητα θέσεων.

Η πρώτη σειρά καθισμάτων αποτελείται από 13 προεδρίες, ή την αρχαία εκδοχή των VIP καθισμάτων. Οι φαρδιοί πάγκοι τους έχουν μπράτσα αλλά και πλάτη. Οι προεδρίες στη Σικυώνα είναι λαξευμένες από τον ίδιο εγγενή βράχο με τις περισσότερες από τις συνηθισμένες σειρές καθισμάτων. Όπως και οι αντίστοιχοι στην Αθήνα, ωστόσο, οι διακοσμητικές εργασίες κυλίνδρων μπορούν ακόμα να παρατηρηθούν στους εξωτερικούς βραχίονες και τις βάσεις των πάγκων.

Ένα ζεύγος θολωτών περασμάτων στην ανατολική και δυτική πλευρά του κοίλου παρείχε πρόσβαση στο κοινό. Οι σήραγγες πλάτους 2,55 μέτρων (8,4 πόδια) είναι σημαντικά παραδείγματα αληθινών Ελληνικών τόξων.

Οι θόλοι στη Σικυώνα προϋπήρχαν της Ρωμαϊκής επιρροής και είναι σύγχρονοι με την αρχική κατασκευή του θεάτρου, σύμφωνα με τους αρχαιολόγους.

Η περιοχή της ορχήστρας στη Σικυώνα έχει διάμετρο 24,3 μέτρα (περίπου 80 πόδια). Αποτελείται από συσσωρευμένη Γη, περιλαμβάνει κάπως περισσότερο από το ήμισυ της περιφέρειας ενός κύκλου. Ένα ευρύ κανάλι αποστράγγισης περιβάλλει την ορχήστρα και τη χωρίζει από τις προεδρίες της πρώτης σειράς. Πέτρινες πλάκες καλύπτουν το κανάλι μπροστά από κάθε σκάλα, λειτουργώντας ως γέφυρα.

Ένα περίτεχνο δίκτυο υπόγειων καναλιών εκτείνεται από το κέντρο της ορχήστρας μέχρι την περίμετρο των προεδριών και μέχρι το πίσω μέρος της σκηνής. Και είναι δελεαστικό να συγκρίνουμε αυτές τις καλυμμένες σήραγγες με τις υπόγειες διαβάσεις για τους ηθοποιούς των Ελληνιστικών θεάτρων στην Ερέτρια, την Κορινθία και το Άργος, λένε οι αρχαιολόγοι.

Αυτά τα περάσματα οδηγούσαν σε σκαλοπάτια, ή «Χαρόνια βήματα», που επέτρεπαν τις μυστηριώδεις εισόδους των καλλιτεχνών κατά τη διάρκεια των έργων. Ορισμένοι αρχαιολόγοι έχουν υποστηρίξει ότι τα κανάλια εξυπηρετούσαν σκοπούς απόδοσης μαζί με ανάγκες αποχέτευσης. Άλλοι υποστηρίζουν ότι δεν είναι τίποτα άλλο από μεγάλες αποχετεύσεις κατάλληλες για μια ορχήστρα με πήλινο δάπεδο και μια παραθαλάσσια πόλη που μερικές φορές έχει έντονες βροχοπτώσεις.

Οι ανασκαφές στη Σικυώνα αποκάλυψαν ένα κτήριο σκηνής πλάτους 24,5 μέτρων (80 πόδια) και βάθους 12,11 μέτρων (40 πόδια) με ράμπες λαξευμένες στο βράχο και στις δύο πλευρές. Αυτά τα ερείπια αντιπροσωπεύουν τόσο Ελληνικές όσο και Ρωμαϊκές κατασκευές. Η σκηνή είχε ύψος περίπου 3,3 μέτρα (10,7 πόδια) και πλάτος 2,8 μέτρα (9 πόδια).

Τα ερείπια υποδηλώνουν Ρωμαϊκές ανακαινίσεις τον 1ο αιώνα π.Χ. και την ύστερη Ρωμαϊκή περίοδο. Οι αρχικές αλλαγές επέκτειναν το κτίριο της σκηνής μακριά από το κοινό και περιλάμβαναν μια Δωρική στοά στο πίσω μέρος. Μια ύστερη Ρωμαϊκή ανακαίνιση αντικατέστησε το Ελληνιστικό προσκήνιο με μια βαθύτερη Ρωμαϊκή σκηνή που εκτεινόταν προς τα εμπρός μέχρι την άκρη του κοίλου.

Ο Ελληνιστικός τοίχος προσκήνιο αντικαταστάθηκε με Ρωμαϊκό τοίχο και είχε τρία ανοίγματα: ένα διπλό σύνολο θυρών στο κέντρο που πλαισιώνεται από 2 μονές πόρτες. Ωστόσο, δυστυχώς, ελάχιστα από αυτό το τείχος έχει απομείνει.

Οι ανασκαφές στη Σικυώνα από την Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών διεξήχθησαν από το 1886 έως το 1891 και η Αρχαιολογική Εταιρεία Αθηνών διεξήγαγε περαιτέρω ανασκαφές το 1920 και το 1984. Η 4η Εφορεία Προϊστορικής και Κλασικής Αρχαιολογίας είναι υπεύθυνη για όλες τις ανασκαφές της πόλης καθώς και για τις ανασκαφές στη γύρω περιοχή περιοχή. Τα κινητά αντικείμενα που βρέθηκαν στο χώρο φιλοξενούνται τώρα στο μουσείο της Σικυώνας, το οποίο άνοιξε ξανά το 2007.

Το Θέατρο της Μεσσήνης, Αρχαίος Θησαυρός της Πελοποννήσου

Μεσσήνη, ένα από τα σημαντικότερα αρχαία Ελληνικά θέατρα της Πελοποννήσου. Εικόνα: AMNA


Για περισσότερα από 600 χρόνια, το αρχαίο θέατρο της Μεσσήνης ήταν ένα σημαντικό κέντρο όχι μόνο για το δράμα αλλά και για γεγονότα στον πολιτικό χώρο. Μεγάλοι άντρες του παρελθόντος ανέβηκαν κάποτε στη σκηνή του, μεταξύ των οποίων ο Φίλιππος Ε', ο βασιλιάς της Μακεδονίας, και ο στρατηγός της Αχαϊκής Συμμαχίας, Φιλοποίμην από τη Μεγαλόπολη.

Το θέατρο χρησιμοποιήθηκε για ψυχαγωγικές εκδηλώσεις και ως χώρος συγκέντρωσης για πολιτικούς σκοπούς. Εκεί συναντήθηκαν ο Φίλιππος Ε', ο βασιλιάς της Μακεδονίας, και ο Άρατος της Σικυώνας το 214 π.Χ., μια μέρα μετά την εξέγερση του λαού και τη σφαγή των αξιωματούχων της πόλης και 200 εύπορων πολιτών.

Μετά από έξι αιώνες λειτουργίας, το θέατρο εγκαταλείφθηκε τραγικά. Χαρακτηριστικό της απάθειας των κατοίκων της περιοχής για την τύχη του, κατά τη βυζαντινή εποχή οι ντόπιοι αφαίρεσαν πολλά από τα καθίσματα και τα χρησιμοποιούσαν ως οικοδομικό υλικό για ναούς και σπίτια.

Μετά από 1.700 χρόνια παραμέλησης και τη φίμωση των πολλών φωνών που κάποτε αντηχούσαν εκεί, το αρχαίο θέατρο της Μεσσήνης άνοιξε επιτέλους ξανά τις πόρτες του για το κοινό το καλοκαίρι του 2013.

Το αναστηλωμένο θέατρο άνοιξε ξανά τον Αύγουστο του ίδιου έτους με ένα γκαλά όπερας, που διοργανώθηκε στο πλαίσιο του Ελληνικού Φεστιβάλ, σε παράσταση της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών, υπό τη διεύθυνση του Γιώργου Κουρουπού. Στην εκδήλωση που διοργανώθηκε σε συνεργασία με τον Σύλλογο «Διάζωμα» έπαιξαν οι σολίστ Δημήτρης Πλατανιάς και Τσέλια Κωστέα.

Πρώτη παράσταση μετά από χίλια χρόνια

Το γκαλά σηματοδότησε την πρώτη φορά που πραγματοποιήθηκαν παραστάσεις εκεί από το 300 μ.Χ., όταν έκλεισε.

Κατά τη διάρκεια του γκαλά του 2013, το θέατρο φιλοξένησε 2.500 θεατές. Μετά την ολοκλήρωση των εργασιών αποκατάστασης, η χωρητικότητά του υπολογίζεται ότι θα φτάσει τις 5.000 θέσεις — ακριβώς το ήμισυ της χωρητικότητας που είχε στην αρχαιότητα.

«Όταν ξεκινήσαμε για πρώτη φορά τις ανασκαφές, βρεθήκαμε αποθαρρυμένοι», λέει ο Πέτρος Θέμελης, επικεφαλής των ανασκαφών. «Το θέατρο ήταν πρακτικά ανύπαρκτο, το μόνο πράγμα που απέμενε ήταν μερικά τείχη φραγμού και οι ελαιώνες που το περιβάλλουν. Τεράστια κοιτάσματα χώματος σκέπασαν την ορχήστρα και το κοίλον».

Η αποκατάσταση του αρχαίου θεάτρου διήρκεσε περισσότερα από 20 χρόνια. Με μεγάλη προσπάθεια, οι αρχαιολόγοι κατάφεραν να ενώσουν ξανά τις διάσπαρτες πέτρινες πλάκες και να επανατοποθετήσουν περισσότερα από 2.000 από αυτά τα καθίσματα.

Ερωτηθείς εάν η παρουσία θεατών σε αυτό το ανεκτίμητο αρχαίο θέατρο θα ήταν επιζήμια, ο Θέμελης δήλωσε ότι πιστεύει ότι ο σκοπός ενός θεάτρου είναι να χρησιμοποιείται και όχι να παραμένει κλειστό για το κοινό.

«Ο κίνδυνος της ζημιάς έρχεται με την πάροδο του χρόνου – όχι με τους ανθρώπους», εξηγεί.

Το όραμα του Θέμελη είναι ότι το θέατρο και η αρχαία πόλη θα φιλοξενήσουν πολλές δημόσιες εκδηλώσεις στο μέλλον. Υποστηρίζει ότι αν ένα μνημείο δεν πρόκειται να αναβιώσει ως δημόσιος χώρος, δεν έχει νόημα η ανασκαφή του.

«Θέλουμε το θέατρο να λειτουργεί για εκδηλώσεις, σχολεία, συνέδρια. Θέλουμε όλες οι περιοχές της αρχαίας Μεσσήνης να λειτουργούν πολύπλευρα», σημειώνει. «Θέλουμε ολόκληρη η πόλη να γίνει ζωντανή, να σχετίζεται με την κοινωνία και τους θεσμούς».

Το αρχαίο Ελληνικό θέατρο της Μεσσήνης βρίσκεται στα βορειοδυτικά του αρχαιολογικού χώρου της Μεσσήνης. Η πρώτη οικοδομική του φάση χρονολογείται στον 3ο αιώνα π.Χ. Οι τοίχοι της σκηνής, το προσκήνιο και η ορχήστρα επισκευάστηκαν κατά τον 1ο και 2ο αιώνα μ.Χ.

Οι ψηλές μυτερές αφίσες και οι σκάλες που ανεβαίνουν στα ψηλότερα επίπεδα του μεγάλου θεάτρου δίνουν την εντύπωση φρουρίου. Τα στοιχεία αυτά, μαζί με το γεγονός ότι ο αναλημματικός τοίχος ήταν ορατός και προσβάσιμος από έξω, καθιστούν το θέατρο της Μεσσήνης μοναδικό στο είδος του και πρόδρομο των κολοσσιαίων θεάτρων και αμφιθεάτρων της Ρωμαϊκής εποχής.


arxaia-ellinika.blogspot.com
Διαβάστε επίσης:



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου