Amfipoli News: Κολοκυθάκια γεμιστά με κιμά και σάλτσα αυγολέμονο

Κυριακή 6 Αυγούστου 2023

Κολοκυθάκια γεμιστά με κιμά και σάλτσα αυγολέμονο

 


Τα υπαίθρια λαχανικά είναι άφθονα επιτέλους. Επιτέλους έχουν γεύση τα κολοκύθια, τα αγγουράκια, οι μελιτζάνες, οι μπάμιες και τα φασολάκια. Το «κάθε πράμα στον καιρό του» διασφαλίζει πιο υγιεινά τρόφιμα, με λιγότερα φυτοφάρμακα, πιο νόστιμα, και πιο οικονομικά. Η εποχικότητα των υλικών είναι βασική αρχή για τους οπαδούς της υγιεινής διατροφής.

Κολοκυθάκια γεμιστά με κιμά και σάλτσα αυγολέμονο

Τα κολοκύθια, αν και υποτιμημένα, είναι από τα πιο νόστιμα λαχανικά του καλοκαιριού. Μπορούν να δώσουν δεκάδες διαφορετικά πιάτα ,από πολύ ελαφριά ως πικάντικα, και συνδυάζονται με πάρα πολλά υλικά και μυρωδικά παρόλο που η γνωστή φράση τα θέλει μόνο με τη ρίγανη! Βραστά, τηγανητά, κολοκυθοκεφτέδες, κολοκυθομπούρεκο, κολοκυθόπιτες, με κρέας, με χοχλιούς, τουρλού, μουσακάς, σφουγγάτο, γεμιστά … Σε μισό λεπτό , χωρίς προσπάθεια, μου ήρθαν στο μυαλό έντεκα «κολοκυθένια» φαγάκια.Και είναι μόνο από τη γκάμα των παραδοσιακών…

Κολοκυθάκια γεμιστά με κιμά και σάλτσα αυγολέμονο

Το πρώτο κολοκυθο-φαγητό που έφτιαξα φέτος (τα βραστά τα θεωρώ σαλάτα…) είναι τα γεμιστά κολοκυθάκια με (ή χωρίς) σάλτσα αυγολέμονο. Ο μοναδικός κόπος αυτού του φαγητού είναι το άδειασμα των κολοκυθιών. Αν όμως έχουμε το κατάλληλο εργαλείο και πάρουμε και το “κολάι” κι αυτό γίνεται πολύ γρήγορα…

Κολοκυθάκια γεμιστά με κιμά και σάλτσα αυγολέμονο
Υλικά

Παρατηρήσεις

1) Τα κολοκυθάκια βγάζουν πολύ ζουμί και δεν χρειάζεται παραπάνω νερό. Παρ’ όλα αυτά, μπορούμε να είναι λίγο να συμπληρώσουμε και ενδιάμεσα λίγο, κατά προτίμηση ζεστό για να μη σταματήσει ο βρασμός.

2) Αν ο ζωμός από το ταψί είναι πολύ λίγος και συμπληρώσουμε αρκετό νερό, μπορούμε για να νοστιμίσει να χρησιμοποιήσουμε κύβο λαχανικών κατά προτίμηση βιολογικό.

3) Αν δεν θέλουμε να φτιάξουμε αυγολέμονο (είναι πολύ νόστιμα και σκέτα) θα βάλουμε λιγότερο νερό στο (μισή κούπα) και αν χρειαστεί θα προσθέσουμε κι άλλο.

cretangastronomy.gr

Διαβάστε επίσης:



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου