\ Ο Ναός του Ποσειδώνα στο Σούνιο.
Ένα εντυπωσιακό βίντεο drone που δείχνει τον Ναό του Ποσειδώνα να αποτυπώνει τη δόξα του αρχαίου μνημείου που βρίσκεται στο νότιο άκρο της Αττικής στο ακρωτήριο Σούνιο.
Ο ναός είναι ένα από τα σημαντικότερα μνημεία της Χρυσής Εποχής της Αθήνας. Βρίσκεται σε μια εκπληκτική θέση στην κορυφή του ακρωτηρίου, περιβάλλεται από τρεις πλευρές από τη θάλασσα.
Σε μικρή απόσταση με το λεωφορείο από το κέντρο της Αθήνας, το Σούνιο και ο Ναός του Ποσειδώνα είναι μια εξαιρετική επιλογή για μια γρήγορη ημερήσια εκδρομή από την Ελληνική πρωτεύουσα.
Ο ναός του Ποσειδώνα στο Σούνιο κατασκευάστηκε πάνω σε ερείπια παλαιότερου ναού
Η κατασκευή του ναού του Ποσειδώνα ξεκίνησε το 444 π.Χ. και ολοκληρώθηκε το 440 π.Χ. Αυτή ήταν η εποχή της επικράτησης του Αθηναίου πολιτικού Περικλή, ο οποίος ανοικοδόμησε και τον Παρθενώνα στην Αθήνα.
Σκαρφαλωμένη πάνω από τη θάλασσα σε ύψος σχεδόν εξήντα μέτρων (200 πόδια), η εντυπωσιακά όμορφη κατασκευή χτίστηκε στα ερείπια ενός παλαιότερου ναού που χρονολογείται από την Αρχαϊκή περίοδο.
Πριν χτιστεί ο σημερινός ναός, στη θέση υπήρχε πολύ προγενέστερος αρχαϊκός ναός, αφιερωμένος επίσης στον Ποσειδώνα.
Αν και υπάρχουν στοιχεία για την καταστροφή του στην τοποθεσία, δεν είναι σαφές ποιος κατέστρεψε τον αρχαϊκό ναό στο Σούνιο.
Πολλοί πιστεύουν ότι, καθώς διαπιστώθηκε ότι ο ναός καταστράφηκε γύρω στο 480 π.Χ., τα περσικά στρατεύματα υπό τον αρχηγό Ξέρξη πρέπει να τον κατεδάφισαν.
Αν και δεν υπάρχουν άμεσες αποδείξεις που να υποστηρίζουν τον ισχυρισμό, τραγικά, τα περσικά στρατεύματα κατέστρεψαν έναν αριθμό ναών και μνημείων σε όλη την Ελλάδα κατά τη διάρκεια του πολέμου, συμπεριλαμβανομένων όλων των αρχαϊκών δομών στην Ακρόπολη της Αθήνας.
Το σχέδιο του ναού είναι τυπικό εξάστυλο, που σημαίνει ότι η μπροστινή στοά έχει έξι κίονες.
Η τοποθεσία θα περιείχε κολοσσιαία απεικόνιση του Ποσειδώνα
Μόνο μερικοί από τους αρχικούς κίονες του ναού του Σουνίου στέκονται σήμερα, αλλά όταν ήταν άθικτος, θα έμοιαζε πολύ με τον σύγχρονο και καλοδιατηρημένο ναό του Ηφαίστου κάτω από την Ακρόπολη, ο οποίος μπορεί να είχε σχεδιαστεί από τον ίδιο αρχιτέκτονα.
Αν και τώρα έχει χαθεί, ένα τεράστιο χάλκινο άγαλμα του θεού Ποσειδώνα, ύψους πιθανώς έξι μέτρων, ή είκοσι ποδιών, θα βρισκόταν μέσα στο ναό στο Σούνιο.
Όπως σε όλους τους Ελληνικούς ναούς, το κτίριο του Ποσειδώνα ήταν ορθογώνιο με κιονοστοιχία και στις τέσσερις πλευρές. Ο συνολικός αριθμός των αρχικών στηλών ήταν 36, δεκαπέντε κίονες στέκονται ακόμα και σήμερα.
Οι κίονες είναι Δωρικού ρυθμού και κατασκευάστηκαν από τεράστιους ογκόλιθους λευκού μαρμάρου, λατομείου της περιοχής.
Σε μια από τις στήλες, οι επισκέπτες μπορούν ακόμη να διακρίνουν τα χαρακτικά του διάσημου φιλέλληνα και ρομαντικού ποιητή Λόρδου Βύρωνα, ο οποίος χάραξε το όνομά του στο μάρμαρο. Ο Μπάιρον δεν ήταν το μόνο άτομο που άφησε πίσω του το στίγμα του στον ιστότοπο.
Από την αρχαιότητα, οι επισκέπτες του πανέμορφου ναού ένιωθαν την παρόρμηση να σηματοδοτήσουν την παρουσία τους ξύνοντας τα ονόματά τους στους μαρμάρινους ογκόλιθους. Τώρα, ωστόσο, οι επισκέπτες δεν επιτρέπεται να πλησιάσουν πολύ τον εντυπωσιακό ναό.
Οι πρώτες ανασκαφές και μελέτες της όμορφης τοποθεσίας πραγματοποιήθηκαν το 1797 από Βρετανούς ευγενείς.
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου