Amfipoli News: Πόνος στη μέση: Τι ανακουφίζει περισσότερο, η θερμότητα ή το κρύο

Τρίτη 10 Ιανουαρίου 2023

Πόνος στη μέση: Τι ανακουφίζει περισσότερο, η θερμότητα ή το κρύο

 


Κρύο ή θερμότητα; Ζέστη και μετά κρύο; Ή κρύο και μετά ζέστη; Με ποιο τρόπο και για πόση ώρα χρειάζεται να χρησιμοποιούμε κάποιο από τα δύο για την οσφυαλγία; Πρόκειται για έναν έντονο διάλογο, καθώς οι απόψεις ποικίλουν και δεν υπάρχουν σίγουροι κανόνες.

Η οσφυαλγία όμως εμφανίζεται στο 80% των ανθρώπων κάποια στιγμή στη ζωή τους. Αποτελεί έναν από τους συχνότερους λόγους απουσίας από την εργασία και τον τρίτο πιο συχνό λόγο για επίσκεψη στο γιατρό μετά τα δερματικά προβλήματα και τα αρθριτικά, σύμφωνα με μια έρευνα του Mayo Clinic Proceedings.

Ο πόνος στη μέση μπορεί να διαρκεί λίγο – 4 με 12 εβδομάδες – ή να είναι χρόνιος, δηλαδή να επιμένει για πάνω από 12 εβδομάδες. Και υπάρχουν και πολλές αιτίες πρόκλησης: η ηλικία, μια υποκείμενη νόσος, η πίεση, η άρση βαριών αντικειμένων με λάθος τρόπο, μια πτώση, ανάμεσα σε άλλα πολλά. Επίσης, ο πόνος μπορεί να εστιάζεται σε διάφορα σημεία στη μέση, όπως στις αρθρώσεις, στους τένοντες, στους συνδέσμους, στους δίσκους, στους μύες ή στον σπόνδυλο.

Η αιτία του πόνου και το σημείο στο οποίο εστιάζεται παίζουν ρόλο στο αν θα επιλέξουμε κρύο ή θερμότητα κατά τη διάρκεια της ανάρρωσης.

Κρυοθεραπεία

Γενικά, εφαρμόστε κρύο στη μέση σας όταν ο πόνος είναι οξύς, όπως μετά από έναν τραυματισμό. Αυτό θα βοηθήσει και τις επόμενες δύο μέρες μετά τον τραυματισμό. Το κρύο μπορεί επίσης να αποδειχθεί χρήσιμο, αν η μέση πονά μετά την άσκηση.

Η μείωση της θερμοκρασίας θα βοηθήσει στη συστολή των αιμοφόρων αγγείων, στη μείωση του πρηξίματος, στη μείωση της φλεγμονής και να προκαλέσει μούδιασμα. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ακόμη και πάγο, αρκεί να μην έρθει σε άμεση επαφή με το δέρμα σας. Τυλίξτε τον πάγο σε ύφασμα, κατά προτίμηση πετσέτα.

Εφαρμόστε κρύο για περίπου 10 με 20 λεπτά λίγες φορές τη μέρα. Βεβαιωθείτε ότι δεν θα αφήσετε τον πάγο για πολύ ώρα και ελέγχετε το δέρμα σας, δεν πρέπει να μουδιάζει έντονα.

Κρύο και μετά θερμότητα

Ορισμένες φορές, το κρύο από μόνο του δεν αρκεί. Σε τέτοιες περιπτώσεις, αντικαταστήστε με θερμότητα μόλις κρυώσει λίγο η φλεγμονή, μετά από 2 περίπου μέρες. Αυτή την αλλαγή μπορείτε να την κάνετε για 48 ώρες μετά τον τραυματισμό για να χαλαρώσετε τους μύες και να καταπραΰνετε τις περιοχές του πόνου.

Η εφαρμογή της θερμότητας βελτιώνει την ευλυγισία των απαλών ιστών, την κίνηση των μυών και τη συνολική λειτουργία της μέσης. Η ζέστη ενεργοποιεί την κυκλοφορία του αίματος στη μέση σας, που με τη σειρά της μεταφέρει θεραπευτικά θρεπτικά στοιχεία στους τραυματισμένους ιστούς. Προτείνεται η χρήση θερμοθεραπείας διακεκομμένα για πολλές ώρες ή μέρες ώστε να βελτιωθεί η επούλωση των ιστών και να προληφθεί ο επίμονος πόνος.

Χρησιμοποιήστε μια θερμοφόρα ή ένα ζεστό μπουκάλι νερού και προσέξτε τη θερμοκρασία ώστε να αποφευχθεί το έγκαυμα. Η υγρή θερμότητα (όπως μια ζεστή, βρεγμένη πετσέτα ή ένα ζεστό μπάνιο) διαπερνά γρηγορότερα τους ιστούς συγκριτικά με την ξηρή θερμότητα. Εφαρμόστε για το πολύ 20 λεπτά κάθε φορά.

Θερμοθεραπεία

Όταν η οσφυαλγία είναι χρόνια, η θερμοθεραπεία είναι η καλύτερη επιλογή. Δοκιμάστε συνεχής θερμότητα χαμηλού επιπέδου. Η θερμαινόμενη κουβέρτα αποδεικνύεται εξαιρετικά ανακουφιστική. Η θερμαντική κομπρέσα είναι μια καλή θεραπευτική επιλογή για συγκεκριμένα συμπτώματα της οσφυαλγίας, όπως οι επώδυνοι μυϊκοί σπασμοί.

Πότε να επισκεφθείτε γιατρό

Αν η οσφυαλγία επιμείνει, επιδεινωθεί ή αρχίσει να εμποδίζει τις καθημερινές σας δραστηριότητες, χρειάζεται να δείτε έναν γιατρό για να μάθετε τι συμβαίνει. Εκείνος θα κάνει τις απαραίτητες εξετάσεις για να βρει την αιτία της οσφυαλγίας και θα προτείνει κι άλλες θεραπευτικές επιλογές πέραν της θερμότητας και του κρύου, όπως φαρμακευτική αγωγή ή κάποια ένεση και φυσικοθεραπεία. Ειδικά όταν η οσφυαλγία είναι χρόνια, είναι απαραίτητη η παρακολούθηση από έναν γιατρό, έτσι δεν πρέπει να βασίζεστε μόνο στις επιλογές της θερμοκρασίας· αυτές θα δράσουν συμπληρωματικά.

Πηγή: thehealthy.com

 

Διαβάστε επίσης:Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου