Amfipoli News: Κόκκινο ρύζι: Το τρόφιμο που μειώνει δραματικά την χοληστερόλη

Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου 2022

Κόκκινο ρύζι: Το τρόφιμο που μειώνει δραματικά την χοληστερόλη



  Το Ρύζι Κόκκινης Μαγιάς (Red Yeast Rice), σχετικά άγνωστο σε μας, χρησιμοποιείται στην Κίνα από τους αρχαίους χρόνους ως φάρμακο και παρασκευάζεται από την ζύμωση άσπρου ρυζιού με την ποικιλία κόκκινης μαγιάς Monascus Purpureus.

 Η αντίδραση της ζύμωσης παράγει μια οικογένεια χημικών ουσιών που ονομάζονται monacolins, η οποία μπορεί να μειώσει τη χοληστερόλη με αναστολή του ηπατικού ενζύμου HMG-CoA αναγωγάσης. Που κάνει αυτό το φυσικό προϊόν ήχο αρκετά φαρμακευτικά - και θα έπρεπε, δεδομένου ότι οι στατίνες μειώνουν τη χοληστερόλη κατά τον ίδιο ακριβώς τρόπο. Στην πραγματικότητα, ένα από τα πιο ισχυρά monacolins είναι μεβινολίνη, το οποίο ονομάστηκε λοβαστατίνη, όταν έγινε η πρώτη στατίνη φάρμακο πρόκειται να εγκριθεί στις ΗΠΑ το 1987.

Στο διατροφικό «μενού» των Ασιατών ίσως να κρύβεται το φυσικό μυστικό ενάντια στην υψηλή LDL χοληστερόλη. Ερευνητές του Νοσοκομείου Chestnut Ηill στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνιας αναφέρουν ότι η λήψη συμπληρωμάτων λιπαρών οξέων των ψαριών καθώς και ρυζιού κόκκινης μαγιάς μπορεί να αποδειχθεί εξίσου αποτελεσματική με τις στατίνες (δημοφιλή φάρμακα ενάντια στη χοληστερόλη) σε ό,τι αφορά τη μείωση των επιπέδων της «κακής» LDL χοληστερόλης. Παράλληλα η συγκεκριμένη φυσική «συνταγή» βοηθά και στη μείωση βάρους, αναφέρουν οι επιστήμονες.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι άτομα με υψηλή χοληστερόλη τα οποία ελάμβαναν συμπληρώματα ρυζιού κόκκινης μαγιάς και λιπαρών οξέων των ψαριών, σε συνδυασμό με συμβουλευτική σε θέματα διατροφής, άσκησης αλλά και τεχνικών χαλάρωσης, εμφάνισαν ακριβώς τα ίδια ποσοστά μείωσης της «κακής» χοληστερόλης σε σχέση με τις στατίνες. Για την ακρίβεια, η μείωση της LDL ήταν 40%, όση ακριβώς εμφανίστηκε και σε άτομα που ελάμβαναν 40 mg σιμβαστατίνης ημερησίως. Παράλληλα όμως η τακτική της λήψης των συμπληρωμάτων συνέβαλε και σε σημαντική μείωση του βάρους. Στην ομάδα των συμπληρωμάτων η μείωση του βάρους ήταν 4,7 κιλά κατά μέσον όρο σε διάστημα 12 εβδομάδων. Η ομάδα της στατίνης δεν έχασε περισσότερα από 300 γραμμάρια κατά μέσον όρο το ίδιο διάστημα.

Τα αποτελέσματα αυτά προέκυψαν έπειτα από μελέτη σε 74 άτομα με υψηλή «κακή» χοληστερόλη. Ορισμένοι από τους εθελοντές έλαβαν σιμβαστατίνη ενώ οι υπόλοιποι τρεις κάψουλες ελαίων ψαριών και 600 mg συμπληρώματος ρυζιού κόκκινης μαγιάς καθημερινά σε συνδυασμό με υιοθέτηση προγράμματος υγιεινής ζωής και άσκησης.

Πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι στην ομάδα του κόκκινου ρυζιού και των λιπαρών οξέων εμφανίστηκε μείωση της τάξεως του 29% και στα επίπεδα τριγλυκεριδίων, κάτι που δεν παρουσιάστηκε στην ομάδα της στατίνης. Σύμφωνα με τους ερευνητές, επικεφαλής των οποίων ήταν ο δρ Ντέιβιντ Μπέκερ, αυτό οφείλεται πιθανότατα στη λήψη των λιπαρών οξέων των ψαριών.

Το ρύζι της κόκκινης μαγιάς προέρχεται από ανάμειξη και βρασμό του κοινού ρυζιού με κόκκινη μαγιά. Γνωστό ως hong ku, χρησιμοποιείται επί αιώνες σε περιοχές της Ασίας ως φάρμακο αλλά και ως τροφή. Περιέχει μια ουσία- monacolin-Κ- η οποία έχει δράση σχεδόν ίδια με τη λοβαστατίνη αλλά και άλλες ουσίες της ίδιας κατηγορίας, οι οποίες πιστεύεται επίσης ότι έχουν ιδιότητες τέτοιες ώστε να οδηγούν σε μείωση της χοληστερόλης.

Οι εθελοντές που ελάμβαναν συμπλήρωμα ρυζιού κόκκινης μαγιάς ελάμβαναν ουσιαστικώς το αντίστοιχο δόσης 10 ως 15 mg λοβαστατίνης, ανέφερε ο Μπέκερ. «Αυτή η δόση λοβαστατίνης είναι πολύ μικρή, ωστόσο η επίδραση που είδαμε ήταν αντίστοιχη με εκείνη που θα περιμέναμε από λήψη πολύ μεγαλύτερης δόσης». Ο ερευνητής προσέθεσε ωστόσο ότι οποιοσδήποτε αποφασίσει να λάβει τέτοιου είδους συμπληρώματα αντί για φάρμακα θα πρέπει να είναι προσεκτικός και να συνεννοηθεί προηγουμένως απαραιτήτως με τον γιατρό του.

Πριν προχωρήσετε σε οποιαδήποτε αλλαγή της διατροφικής και φαρμακευτικής  σας αγωγής συμβουλευτείτε πρώτα τον προσωπικό σας ιατρό.

panosplatritis.health

Διαβάστε επίσης:



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου