Amfipoli News: Τι συμβαίνει στον οργανισμό μας μετά τη διακοπή του καπνίσματος

Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου 2022

Τι συμβαίνει στον οργανισμό μας μετά τη διακοπή του καπνίσματος

 


Πολλοί φοβούνται ότι χρειάζεται πολύς χρόνος για να δουν βελτιώσεις στην υγεία και στην ψυχολογία τους μετά τη διακοπή του καπνίσματος, αλλά στην πραγματικότητα τα οφέλη διαφαίνονται ταχύτερα απ’ όσο νομίζουμε. Μάλιστα, οφέλη εμφανίζονται μόλις μία ώρα μετά το τελευταίο τσιγάρο και συνεχίζουν να αυξάνονται.

Λίγα στοιχεία για τη διακοπή του καπνίσματος:

– Διακοπή σημαίνει ότι σπάμε τον κύκλο του εθισμού και αναπρογραμματίζουμε τον εγκέφαλο να σταματήσει να λαχταρά τη νικοτίνη.

– Για να πετύχει η προσπάθεια, οι καπνιστές χρειάζεται να έχουν ένα έτοιμο σχέδιο ώστε να αντιστέκονται στην έντονη επιθυμία και σε ό,τι την πυροδοτεί.

– Τα οφέλη της διακοπής ξεκινούν μόλις 1 ώρα μετά το τελευταίο τσιγάρο.

– Όσο νωρίτερα το σταματήσει ο καπνιστής, τόσο ταχύτερα θα μειώσει τον κίνδυνο καρκίνου, καρδιοπαθειών και παθήσεων του πνεύμονα.

Τι συμβαίνει στον οργανισμό μας μετά τη διακοπή του καπνίσματος

Τα οφέλη είναι σχεδόν στιγμιαία. Μόλις το άτομο σταματά να καπνίζει, το σώμα του αρχίζει να αναρρώνει με τους ακόλουθους τρόπους:

1 ώρα μετά

Μόλις 20 λεπτά μετά το τελευταίο τσιγάρο, ο καρδιακός ρυθμός πέφτει και επιστρέφει στο φυσιολογικό. Η αρτηριακή πίεση επίσης αρχίζει να πέφτει και η κυκλοφορία του αίματος βελτιώνεται.

12 ώρες μετά

Τα τσιγάρα περιέχουν πολλές γνωστές τοξίνες όπως το μονοξείδιο του άνθρακα, ένα αέριο που εκλύεται από το τσιγάρο. Αυτό είναι βλαβερό, ακόμη και θανατηφόρο σε υψηλές δόσεις και εμποδίζει το οξυγόνο να εισέλθει στους πνεύμονες και στο αίμα. Όταν εισπνευστεί σε μεγάλες δόσεις για μικρό χρονικό διάστημα, προκαλεί ασφυξία από την έλλειψη οξυγόνου.

μετά από 12 ώρες χωρίς τσιγάρο, το σώμα αυτο-αποτοξινώνεται από το μονοξείδιο του άνθρακα. Τα επίπεδα επιστρέφουν στο φυσιολογικό και τα επίπεδα του οξυγόνου στο σώμα αυξάνονται.

1 μέρα μετά

Μόλις μία μέρα μετά τη διακοπή του καπνίσματος, ο κίνδυνος καρδιακού εμφράγματος αρχίζει να μειώνεται. Το κάπνισμα αυξάνει το ρίσκο ανάπτυξης στεφανιαίας νόσου μειώνοντας την καλή χοληστερόλη. Αυξάνει επίσης την αρτηριακή πίεση και τους θρόμβους, κάτι που δηλώνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου.

2 μέρες μετά

Το κάπνισμα βλάπτει τις νευρικές απολήξεις που είναι υπεύθυνες για την όσφρηση και τη γεύση. 2 μόλις μέρες μετά τη διακοπή, το άτομο μπορεί να παρατηρήσει αυξημένη την αίσθηση της όσφρησης και πιο έντονη τη γεύση, καθώς τα νεύρα επουλώνονται.

3 μέρες μετά

Τα επίπεδα της νικοτίνης στο σώμα έχουν μειωθεί δραματικά. Αν και είναι πιο υγιές να μην έχουμε καθόλου νικοτίνη, αυτή η αρχική στέρηση μπορεί να προκαλέσει ορισμένα συμπτώματα. Μετά από περίπου 3 μέρες, οι περισσότεροι άνθρωποι θα εμφανίσουν έλλειψη διάθεσης και ευερεθιστότητα, έντονο πονοκέφαλο και επιθυμία για κάπνισμα.

1 μήνα μετά

Η λειτουργία του πνεύμονα αρχίζει να βελτιώνεται. Καθώς οι πνεύμονες επουλώνονται και η χωρητικότητά τους αυξάνεται, ο πρώην καπνιστής θα εμφανίσει λιγότερο βήχα και δύσπνοια. Η αθλητική του αντοχή θα αυξηθεί και θα παρατηρήσει καλύτερη καρδιαγγειακή λειτουργία στο τρέξιμο.

1-3 μήνες μετά

Για τους επόμενους μήνες μετά τη διακοπή, η κυκλοφορία του αίματος συνεχίζει συνεχώς να βελτιώνεται.

9 μήνες μετά

Οι πνεύμονες έχουν επουλωθεί σε σημαντικό πλέον βαθμό. Οι ευαίσθητες δομές στο εσωτερικό τους, οι κροσσοί, έχουν ανακάμψει από τον καπνό των τσιγάρων. Η λειτουργία τους είναι να απομακρύνουν τη βλέννα μακριά από τους πνεύμονες και να βοηθούν στην καταπολέμηση των λοιμώξεων.

1 χρόνο μετά

Ο κίνδυνος καρδιαγγειακών παθήσεων μειώνεται στο μισό. Αυτό το ποσοστό θα συνεχίζει να πέφτει και μετά τον 1 χρόνο.

5 χρόνια μετά

Τα τσιγάρα περιέχουν πολλές γνωστές τοξίνες που στενεύουν τις αρτηρίες και τα αιμοφόρα αγγεία. Αυτές οι ίδιες τοξίνες επίσης αυξάνουν την πιθανότητα θρομβώσεων. Μετά από 5 χρόνια, το σώμα έχει επουλωθεί αρκετά ώστε οι αρτηρίες και τα αιμοφόρα αγγεία να βρίσκουν ξανά το πραγματικό τους πλάτος. Έτσι μειώνεται και ο κίνδυνος εγκεφαλικού επεισοδίου.

10 χρόνια μετά

Οι πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου του πνεύμονα και θανάτου από αυτόν μειώνονται σχεδόν στο μισό συγκριτικά με όσους συνεχίζουν να καπνίζουν. Η πιθανότητα ανάπτυξης καρκίνου του στόματος, του οισοφάγου ή του παγκρέατος έχει επίσης μειωθεί σημαντικά.

15 χρόνια μετά

Πλέον, οι πιθανότητες ανάπτυξης καρδιαγγειακών παθήσεων είναι οι ίδιες με εκείνες ενός μη καπνιστή. Το ίδιο ακριβώς ισχύει και για την ανάπτυξη καρκίνου του παγκρέατος.

20 χρόνια μετά

Ο κίνδυνος θανάτου από σχετικές με το κάπνισμα παθήσεις έχουν πέσει στο επίπεδο ενός ανθρώπου που δεν έχει καπνίσει ποτέ στη ζωή του.

Πηγή: medicalnewstoday.com, enallaktikidrasi.com

Διαβάστε επίσης:



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου