Amfipoli News: Σάμαλι, εύκολο σιροπιαστό γλυκό!

Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου 2023

Σάμαλι, εύκολο σιροπιαστό γλυκό!

 


Υλικά

Για το σάμαλι:

1 γιαούρτι παραδοσιακό (πρόβειο κατά προτίμηση) των 220 gr (μένουν λίγο λιγότερα μετά από την αφαίρεση της τσίπας)

1 κούπα (200gr -220gr) ζάχαρη

1,5 κουταλάκι του γλυκού (7,5 ml) σόδα

1 κούπα (250 ml) ανθρακούχο νερό

1 κουταλιά χυμό λεμονιού

1 κουταλάκι του γλυκού μαστίχα

500gr χονδρό σιμιγδάλι

2-3 κουταλιές βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου

2-3 κουταλιές αμύγδαλα φιλέ ή μερικά ολόκληρα ασπρισμένα αμύγδαλα

Για το σιρόπι:

3,5 κούπες (800gr ζάχαρη)

3 κούπες (750ml) νερό

Χυμό και κούπες ενός λεμονιού

Παρατηρήσεις

  • Μπορούμε να χαράξουμε το σάμαλι πριν το ψήσιμο, όταν θα έχει φουσκώσει το σιμιγδάλι. Αυτό το κάνω όταν δεν έχω φιλέ αμύγδαλο και θέλω σε κάθε κομμάτι 2-3 ασπρισμένα αμύγδαλα.
  • Δεν θέλουμε να γίνει πολύ ψηλό το σάμαλι γιατί δεν σιροπιάζεται καλά και όπως προανέφερα το σιρόπιασμα είναι σημαντικό για την επιτυχία του. Το δικό μου πυρέξ είναι 35Χ23
  • Στο τετράδιό μου η ζάχαρη στο γλυκό μετριέται με φλυτζάνα ενώ στο σιρόπι με ποτήρια. Οι παλιές φλυτζάνες ήταν 200ml ενώ τα ποτήρια του νερού 250ml. Οπότε δικαιολογείστε τις μικροδιαφορές στις ποσότητες. Επίσης λέει 2 κουταλάκια σόδα αλλά 1,5 που έβαλα θεωρώ ότι είναι αρκετό αφού «φουσκωτική» δύναμη έχει και το ανθρακούχο νερό.
  • cretangastronomy.gr
Διαβάστε επίσης:



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου