Amfipoli News: Αίγυπτος: Νέος θάλαμος ανακαλύφθηκε στην Πυραμίδα του Χέοπα

Σάββατο 4 Μαρτίου 2023

Αίγυπτος: Νέος θάλαμος ανακαλύφθηκε στην Πυραμίδα του Χέοπα



  Η Πυραμίδα του Χέοπα στη Γκίζα, ύψους 139 μέτρων και πλάτους 230 μέτρων, είναι η μεγαλύτερη που έχει βρεθεί μέχρι σήμερα και κατασκευάσθηκε στη διάρκεια του Φαραώ Χούφου.

Έναν νέο θάλαμο, που ήταν ανέγγιχτος για 4.500 χρόνια στην Πυραμίδα του Χέοπα στην Γκίζα, ανακάλυψε διεθνής ερευνητική ομάδα υπό τον αρχαιολόγο Κρίστιαν Γκρόσε, Καθηγητή στο Τεχνικό Πανεπιστήμιο του Μονάχου (TUM),

Ο νέος θάλαμος που ανακαλύφθηκε με τη βοήθεια συστημάτων προηγμένης τεχνολογίας, βρίσκεται 20 μέτρα κάτω από μια είσοδο  στο βόρειο τμήμα της πυραμίδας, η οποία δεν είναι ανοιχτή στο κοινό.  Έχει μήκος πέντε μέτρων και είναι σημαντικά μικρότερος από τους υπόλοιπους μεγάλους θαλάμους της πυραμίδας.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν ένα στενό κενό ανάμεσα στις πέτρες, μέσα από το οποίο έσπρωξαν ένα ενδοσκόπιο για να ανακαλύψουν έκπληκτοι το νέο θάλαμο.

Η Πυραμίδα του Χέοπα στη Γκίζα, ύψους 139 μέτρων και πλάτους 230 μέτρων, είναι η μεγαλύτερη που έχει βρεθεί μέχρι σήμερα και κατασκευάσθηκε στη διάρκεια του Φαραώ Χούφου (πιο γνωστού ως Χέοπα) της 15ης δυναστείας, ο οποίος υπήρξε ηγεμόνας  της Αιγύπτου από το 2509 έως το 2483 π.Χ.

Οι ερευνητές εργάστηκαν με τη λεγόμενη τομογραφία μιονίων, μεταξύ άλλων. Η τομογραφία μιονίων βασίζεται στις κοσμικές ακτίνες που παράγονται στο διάστημα για να ερευνήσει πράγματα στη Γη. Με αυτόν τον τρόπο, χρησιμοποιούνται στοιχειώδη σωματίδια που παράγονται όταν οι κοσμικές ακτίνες αλληλεπιδρούν με την ανώτερη ατμόσφαιρα. Τα μιόνια έχουν το πλεονέκτημα ότι διεισδύουν στο βράχο σχεδόν χωρίς αντίσταση. Από τον αριθμό των μιονίων που παρόλα αυτά εκτρέπονται στην πορεία τους, μπορεί κανείς να συναγάγει τις διαφορές πυκνότητας στη δομή της πυραμίδας.

Οι ερευνητές δεν ανακάλυψαν πάντως ίχνη ή παρόμοιες ενδείξεις ανθρώπινης δραστηριότητας μέσα στον θάλαμο. Η ερευνητική ομάδα επομένως υποθέτει ότι ουδείς  έχει δει αυτόν τον θάλαμο από την κατασκευή της πυραμίδας του Χέοπα πριν από 4.500 χρόνια.

Οι ερευνητές υποψιάζονται ότι μπορεί να είναι ένας ημιτελής διάδρομος που συνέδεε την κύρια είσοδο με έναν άλλο θάλαμο που δεν έχει ανακαλυφθεί ακόμη.

naftemporiki.gr
Διαβάστε επίσης:



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου