Amfipoli News: Σκελετός δελφινιού, 8.000 χρόνων, αποκαλύφθηκε σε αυλή σπιτιού στην Σκοτία!

Τρίτη 29 Αυγούστου 2023

Σκελετός δελφινιού, 8.000 χρόνων, αποκαλύφθηκε σε αυλή σπιτιού στην Σκοτία!


Του Γιώργου Λεκάκη

Ένας άνδρας, που έσκαβε μια πισίνα στην αυλή του, στο Causewayhead του Stirling(*) στον 56ο παράλληλο [56°07′00″N 3°56′13″W] στην κεντρική Σκοτία, ανακάλυψε περίπου 80 εκατ, κάτω από το σημερινό επίπεδο του εδάφους, τα σκελετικά υπολείμματα ενός δελφινιού, που υπολογίζεται ότι χρονολογούνται πριν από 8.000 χρόνια, όταν η περιοχή καλυπτόταν από μια εσωτερική θάλασσα(**).

Ο αρχαιολόγος M. Cook, ανέσκαψε τα οστά.

Βρήκε επίσης ένα εργαλείο φτιαγμένο από ένα κομμάτι ελαφιού κοντά στα υπολείμματα του δελφινιού, υποδηλώνοντας ότι κυνηγοί-τροφοσυλλέκτες είχαν παραβιάσει το κουφάρι.

Ο κ. A. Kitchener (του Εθνικού Μουσείου της Σκοτίας) πρόσθεσε ότι το δελφίνι μπορεί να ήταν θηλυκό, με βάση το μέγεθός του.

Τα τελευταία οστά μεγάλου θηλαστικού, που βρέθηκαν κοντά στο Stirling ήταν φάλαινας και ήταν το 1897, αλλά δεν υπάρχουν πρόσφατα αρχεία για ανακαλύψεις δελφινιών.

ΠΗΓΗ: «Man finds 8,000-year-old dolphin bones in back garden», BBC News, 1.8.2023. ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 2.8.2023.

(*) Stirlin, SruighleaΤο δεύτερο συνθετικό του τοπωνυμίου, προέρχεται από το βρετονικό lïnn, το οποίο προέρχεται από το αρχαίο ελληνική λίμνη(**).

Το αρχαιότερο καταγεγραμμένο τεχνούργημα που βρέθηκε στην περιοχή είναι ένα πέτρινο κιβώτιο (βρέθηκε στο Coneypark Nursery το 1879), με οστά τα οποία χρονολογήθηκαν, με ραδιενεργό άνθρακα, στο 2152 - 2021 π.Χ. Ο άνδρας στον οποίο ανήκαν έλαβε το παρατσούκλι Torbrex Tam. Ανακαλύφθηκε από εργάτες. Πέθανε ενώ ήταν ακόμη 20 χρονών. Άλλα ευρήματα της Εποχής του Χαλκού κοντά στην πόλη προέρχονται από την περιοχή του Cambusbarron. Οι όρθιες πέτρες του Randolphfield είναι ηλικίας άνω των 3.000 χρόνων. Οι αρχαιότερες γνωστές δομές στο Stirling έχουν καταστραφεί πλέον… Ήταν δύο νεολιθικά Cursus στο Bannockburn. Η αρχαιότερη γνωστή σωζόμενη κατασκευή είναι ένα φρούριο στον λόφο Gillies, Εποχής του Σιδήρου, πριν από περισσότερα από 2.000 χρόνια. Δύο κατασκευές είναι γνωστές:

        - Η Wallstale Dun στο νότιο άκρο του Touchadam Craig. Η δομή Wallstale ίσως είναι ρωμαϊκών χρόνων - υπάρχουν περίπου 40 στην ευρύτερη περιοχή.

και

        - το φρούριο Gillies Hill στο βορειοδυτικό άκρο του βράχου. 

Νότια της πόλης, υπάρχουν ακόμη τα προϊστορικά γλυπτά του King's Park.

arxeion-politismou.gr

Διαβάστε επίσης:



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου