Amfipoli News: Δέκα αρχαίοι τάφοι βρέθηκαν στην 9.500 χρόνων πόλη Αργηνή του Κουρδιστάν!

Τετάρτη 30 Αυγούστου 2023

Δέκα αρχαίοι τάφοι βρέθηκαν στην 9.500 χρόνων πόλη Αργηνή του Κουρδιστάν!

 


Του Γιώργου Λεκάκη

Κατά τις ανασκαφές στον λόφο Çayönü στην περιοχή που σήμερα λέγεται Ergani του Ντιγιαρμπακίρ του Κουρδιστάν, βρέθηκαν ακόμη 5 τάφοι.

Ο δρ. Aslı Erim Özdoğan (Τμήμα Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Çanakkale Onsekiz Mart) και επί κεφαλής ανασκαφών εδήλωσε ότι ο αριθμός των τάφων στην περιοχή αυξήθηκε σε 10 με τις τελευταίες ανασκαφές!

ΠΗΓΗ: DHA, 28.8.2023. ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 29.3.203.

Η Εργάνη / Ergani < Erxenî < Αργηνή (αποικία Αργείων;) / Arghni / Arghana / Argini / Αρχηνή / Arxenî / Αρσινία / Arsinia (σφηνοειδείς πηγές) και Αρσενία /  Arsenia (στον πίνακα Peutinger). Στην μακραίωνη πορεία της αναφέρεται και ως Akanya, Erkenin, Erkanikana, Yanari, Zülkerneyn, Urhana και Ashot!

Ανήκει  στην επαρχία Diyarbakır, στον 38ο παράλληλο [38°16′09″N 39°45′42″E] μόλις 10 χλμ. μακριά από την δεξιά όχθη του ποταμού Τίγριτα! Είναι η μεγαλύτερη πόλη της επαρχίας Diyarbakır!

Είναι ένας πολύ αρχαίος οικισμός. Τουλάχιστον 9.500 χρόνων! Η χρονολογία ίδρυσής της παραμένει άγνωστος. Κατά κάποιους είναι ο αρχαιότερος οικισμός Ανατολίας, άρα σωστά ελέγετο η Αρχηνή / Αρχική πόλη. Αποκαλύφθηκε κατά την διάρκεια των ανασκαφών στα ερείπια της πόλεως Χιλάρ (Çayönü), που απέχει 8 χλμ. από την νυν πόλη. Τα ερείπια στον λόφο Çayönü χρονολογούνται από το 7000 π.Χ.

Τα ιστορικά «ερείπια Çayönü» ευρίσκονται κοντά στα «σπήλαια Hilar», κοντά στο χωριό Sesverenpınar. Οι ανασκαφές που έγιναν από το 1964, έκαναν κατανοητό ότι η περιοχή είναι ένας από τους αρχαιότερους οικισμούς στην Ανατολία και την Μεσοποταμία, που χρονολογείται από την 9η χιλιετία π.Χ.! Τα ευρήματα ανήκουν στην εποχή μεταξύ 7500 και 6250 π.Χ. Κατοικήθηκε συνεχώς από το 7500 π.Χ. και μέχρι το 5000 π.Χ. και μόνο περιστασιακώς από τότε. Εγνώρισε τρεις πολιτιστικές φάσεις, συμπεριλαμβανομένης της Εποχής του Λίθου και της Εποχής του Χαλκού, μέχρι το 2000 π.Χ. Είναι ο μεγαλύτερος ανασκαμμένος και διατηρημένος νεολιθικός οικισμός στην Εγγύς Ανατολή! Το πιο γνωστό οικοδόμημα του Çayönü είναι το κτήριο Skull.

ΠΗΓΗΓ. Λεκάκης «Η άγνωστη Μικρά Ασία».


Διαβάστε επίσης:



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου