Amfipoli News: Γλυπτό κεφάλι λιονταριού, από παριανό μάρμαρο, ανακαλύφθηκε σε πόλη Μεγαρέων

Πέμπτη 7 Σεπτεμβρίου 2023

Γλυπτό κεφάλι λιονταριού, από παριανό μάρμαρο, ανακαλύφθηκε σε πόλη Μεγαρέων



  Του Γιώργου Λεκάκη

Σε ανασκαφή με επί κεφαλής τον J. Albers (του Πανεπιστημίου του Ρουρ) στο Αρχαιολογικό Πάρκο Σελινούντος της Σικελίας απεκαλύφθη ένα ημιτελές σκάλισμα κεφαλής λιονταριού, σε έναν δρόμο κοντά στο λιμάνι και την περιοχή εργαστηρίων της αρχαίας πόλεως.

Ο Σελινούς – στον 37ο παράλληλο [37°35′1″N 12°49′29″E] - ήταν ίδρυμα του 6ου αι. π.Χ. των Μεγάρων Υβλαίας, η οποία με την σειρά της ήταν ίδρυμα Μεγαρέων εξ Αττικής.

Ο κ. Άλμπερς είπε ότι το μάρμαρο για το σκάλισμα - ύψους 60 εκατ.- της σίμης, θεωρείται ότι εισήχθη από το ελληνικό νησί της Πάρου Κυκλάδων.

Η έξοδος του νερού δεν είχε ακόμη προστεθεί στο γλυπτό και η χαίτη του λιονταριού δεν είχε ολοκληρωθεί.

Η σίμη / sima θα είχε τελικά τοποθετηθεί στο άκρον μιας στέγης, ως μέρος ενός συστήματος σχεδιασμένου για την αποστράγγιση του νερού της βροχής. «Δεν μπορούμε ακόμη να πούμε αν προοριζόταν για τον γνωστό Ναό Ε στον Σελινούντα ή για έναν άλλο, άγνωστο ακόμη ναό», εξήγησε ο κ. Άλμπερς.

ΠΗΓΗ: «Bochumer Forschende finden spektakulären Löwenkopf - Ein noch unfertiger marmorner Wasserspeier in Form eines Löwenkopfs auf Sizilien sorgt bei Forschenden für Entzücken», Πανεπιστήμιο του Ρουρ, 26.8.2023. ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 27.8.2023.

arxeion-politismou.gr

Διαβάστε επίσης:



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου