Amfipoli News: Μελιτζάνες γιαουρτλού με κεφαλοτύρι και γκούντα

Παρασκευή 13 Οκτωβρίου 2023

Μελιτζάνες γιαουρτλού με κεφαλοτύρι και γκούντα

 


Συνταγή για μελιτζάνες γιαουρτλού με κεφαλοτύρι και γκούντα. Απολαυστικό σουφλέ με μελιτζάνες, σάλτσα ντομάτας και σάλτσα γιαουρτιού για το μεσημεριανό ή και το βραδινό μας. 

Υλικά

Μελιτζάνα 3-4

Για την σάλτσα ντομάτας

Ντοματα 2-3 τριμμένες

Κρεμμυδι 1 ξερό

Σκορδο 1 σκελίδα

Ελαιολαδο 2-3 κουταλιές της σούπας

Πιπεριά 1 πράσινη

Ρίγανη 1 πρέζα

1 πρέζα βασιλικό

Αλατι κατά βούληση

Πιπέρι κατά βούληση

Για το σουφλέ

200 γραμμάρια τριμμένο κεφαλοτύρι 

Γκούντα 200 γραμμάρια τριμμένο

Για την σάλτσα γιαουρτιού

Γιαούρτι Στραγγιστό Μισό κιλό περίπου

Αυγα 3-4

Αλατι 1 πρέζα

Για την επικάλυψη

2 χρωματιστές πιπεριες 

Πάπρικα 1-2 κουταλάκια του γλυκού γλυκιά

2-3 φύλλα βασιλικό

Δημιουργήσαμε ένα φαγητό με μία μοναδική γευστική αντίθεση. Από την μία η έντονη γεύση της μελιτζάνας, έρχεται να ισορροπήσει με την δροσερή σάλτσα γιαουρτιού και από την άλλη το κεφαλοτύρι, η γκούντα και η σάλτσα ντομάτας προσφέρει την ένταση που ίσως να έλειπε διαφορετικά από αυτό το πιάτο!

Οι μελιτζάνες γιαουρτλού με κεφαλοτύρι και γκούντα είναι ένα ονειρεμένο σουφλέ με μελιτζάνες που μπορούμε να το απολαύσουμε ακόμη και στο Κυριακάτικο τραπέζι! Πανεύκολο, οικονομικό και πολύ πολύ γευστικό, δε θα μείνει ούτε κομμάτι.

Εκτέλεση 

Αρχικά παίρνουμε τις μελιτζάνες. Τις καθαρίζουμε όπως συνήθως και τις κόβουμε σε φέτες. Τις περνάμε από τηγάνι, μέχρι να ροδίσουν και τις βάζουμε σε ένα πιάτο με χαρτί κουζίνας για να φύγουν τα πολλά λάδια. Βάζουμε τις μελιτζάνες στην άκρη και ξεκινάμε να φτιάχνουμε την σάλτσα ντομάτας.

Τρίβουμε τις ντομάτες και ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι. Σοτάρουμε το κρεμμύδι στο ελαιόλαδο το οποίο το αφήσαμε να κάψει. Προσθέτουμε και το λιωμένο σκόρδο και συνεχίζουμε το σοτάρισμα. Έπειτα βάζουμε τις τριμμένες ντομάτες, την πράσινη πιπεριά κομμένη σε ροδέλες, την ρίγανη, τον βασιλικό, το αλάτι και το πιπέρι.

Σιγοβράζουμε την σάλτσα ντομάτας μέχρι να πιει όλα τα υγρά της. Παίρνουμε το πυρέξ και ρίχνουμε στον πάτο του λίγη σάλτσα ντομάτας. Από πάνω βάζουμε μία στρώση μελιτζάνες και πασπαλίζουμε λίγο κεφαλοτύρι και λίγο γκούντα.

Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία άλλες 2 φορές, δηλαδή 3 στρώσεις. Τελειώνουμε με λίγη σάλτσα ντομάτας, λίγο κεφαλοτύρι και λίγο γκούντα. Χτυπάμε σε ένα μπολ το στραγγιστό γιαούρτι, τα αυγά και το αλάτι μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.

Περιχύνουμε το σουφλέ με την σάλτσα γιαουρτιού και από πάνω βάζουμε όσα τυριά μας έχουν μείνει. Επίσης βάζουμε και μερικές πιπεριές χρωματιστές σε ροδέλες, γλυκιά πάπρικα και λίγο φρέσκο βασιλικό. Ψήνουμε για περίπου 1 ώρα σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου.

Tips για τις μελιτζάνες γιαουρτλού με κεφαλοτύρι και γκούντα

Μπορείτε αντί να τηγανίσετε, να ψήσετε τις μελιτζάνες σε ένα ταψί με λαδόκολλα. Αντί για κεφαλοτύρι και γκούντα μπορούμε να βάλουμε φέτα.

Χριστίνα Γιαννοπούλου - ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ

Διαβάστε επίσης:



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου