Βουτυροκούλουρα με σπιτική ζύμη που μερικά τα πασπαλίσαμε με τυριά που λιώνουν, ‘αλλα με μαυροκούκι, με σουσάμι, με παπαρουνόσπορο καιμε κύμινο για να φτιάξουμε διάφορες γεύσεις. Μπορούν να αποθηκευτούν και στην κατάψυξη είτε ψημένα είτε άψητα και όταν θέλουμε να τα ξεπαγώσουμε, τα βάζουμε από το βράδυ στη συντήρηση και είναι σαν φρέσκα.
Υλικά
Γάλα Φρέσκο 2 φλιτζάνια των 250 ml ζεστό
Αυγα 2
Ασπραδια 2
Ξερή Μαγιά 2 φακελάκια
Μπέικιν Πάουντερ 2 κουταλάκια του γλυκού
Ζαχαρη 2 κουταλιές σούπας
Ταχίνι 1 κουταλιά σούπας
Αλατι 1 κουταλιά σούπας
Αλεύρι Για Όλες Τις Χρήσεις 1 κιλό
Για το άλειμμα
Κρόκους Αυγού 2
Για το δίπλωμα των φύλλων
Βιτάμ 200 γραμμάρια λιωμένο
Βούτυρο Γάλακτος 50 γραμμάρια λιωμένο
Για το πασπάλισμα
Μαυροσούσαμο Κατά βούληση
Σουσαμι Κατά βούληση
Κύμινο Κατά βούληση
Ένταμ Κατά βούληση
Παπαρουνόσπορος Κατά βούληση
Σας έχουμε ένα πολύ εύκολο αλλά και χορταστικό σχολικό κολατσιό και μιλάμε για τα βουτυροκούλουρα με την πιο αφράτη βουτυρένια ζύμη. Μπορείτε μάλιστα να παίξετε με τις γεύσεις, πασπαλίζοντας τα με κύμινο, τυριά που λιώνουν ή και σπόρους και αποθηκεύονται στην κατάψυξη για να έχουμε να τρώμε για καιρό.
Εκτέλεση
Στο μίξερ βάζουμε το ζεστό γάλα, τα ασπράδια, τα ολόκληρα αυγά, την ξερή μαγιά, το μπέικιν πάουντερ, την ζάχαρη, το ταχίνι, το αλάτι και το αλεύρι για όλες τις χρήσεις και ζυμώνουμε μέχρι να πάρουμε μία εύπλαστη ζύμη.
Έπειτα λιώνουμε το βιτάμ και το βούτυρο γάλακτος και τα ανακατεύουμε. Σκεπάζουμε την ζύμη και την αφήνουμε να ξεκουραστεί για 20 λεπτά. Την χωρίζουμε έπειτα σε 5-6 μπάλες και ανοίγουμε την κάθε μπάλα σε φύλλο και απλώνουμε βούτυρο με το πινέλο.
Στην συνέχεια διπλώνουμε το φύλλο σαν φάκελο και περνάμε με βούτυρο. Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία με τα υπόλοιπα φύλλα και αφού τελειώσουμε μοιράζουμε όσο βούτυρο μας έμεινε στα βουτυροκούλουρα μας.
Βάζουμε τα βουτυροκούλουρα σε ένα ταψί και τα κλείνουμε σε μία σακούλα τροφίμων. Τα βάζουμε στο ψυγείο για ένα 1 βράδυ τουλάχιστον. Έπειτα παίρνουμε το κάθε πακέτο και με ένα μαχαίρι το κόβουμε σε λωρίδες.
Στον πάγκο της κουζίνας, πλάθουμε και στρίβουμε τα κορδόνια, τα ενώνουμε και φτιάχνουμε τα κουλούρια. Τα αραδιάζουμε σε ένα ταψί και τα αφήνουμε για 15 λεπτά να ξεκουραστούν.
Έπειτα χτυπάμε τους κρόκους και αλείφουμε τα κουλούρια. Τα πασπαλίζουμε με κύμινο ή μαυροκούκι ή σουσάμι ή παπαρουνόσπορο ή ένταμ και τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 220 βαθμούς Κελσίου, μέχρι να ροδίσουν για περίπου 10 λεπτά.
Tips για τα βουτυροκούλουρα
Το μαυροκούκι είναι το μαυροσούσαμο. Μπορούμε να βάλουμε ό,τι τυρί που λιώνει μας αρέσει.
Δάφνη Λεμονάκη - ΟΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΤΗΣ ΓΚΟΛΦΩΣ
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου