Το αρχαίο Ελληνικό ιερό και το θέατρο της Δωδώνης, όπου στεγάζεται το παλαιότερο μαντείο, αποτελούν μέρος μιας μοναδικής ιστορικής τοποθεσίας στη χώρα, η οποία προϋπήρχε ακόμη και των πιο παγκοσμίως γνωστών Δελφών.
Ερωτήσεις που απαιτούσαν προφητική απάντηση από το Μαντείο της Δωδώνης για θέματα πολιτικής, θρησκείας, οικογένειας, υγείας, εργασίας, ταξιδιού και περιουσίας, γράφτηκαν σε φύλλα μολύβδου, οι μικρές πινακίδες που έφερε στο φως η ανασκαφή στην τοποθεσία του Μαντείου της Δωδώνης.
Ακολουθεί ένα δείγμα των ερωτήσεων που τέθηκαν στο μαντείο της Δωδώνης:
Οι ερωτήσεις που έκαναν οι αρχαίοι Έλληνες στο μαντείο είναι μια σημαντική πηγή πληροφοριών για την καθημερινή ζωή των αρχαίων Ελλήνων.
Με βάση τη γραφή, οι μαντικές πινακίδες, στις οποίες διακρίνονται συνολικά 4.216 επιγραφές, χρονολογούνται από τα τέλη του 6ου αι. π.Χ. έως τα μέσα του 3ου αι. π.Χ.
Είναι συνήθως μικρά τμήματα μολύβδου, διαστάσεων λίγων εκατοστών που γενικά είχαν χρησιμοποιηθεί πολλές φορές.
Τα γράμματα δεν είναι μεγαλύτερα από 1-1,5 χιλιοστά, ενώ οι ερωτήσεις είναι γραμμένες σε διάφορα αλφάβητα και διαλέκτους, καθώς άνθρωποι από πολλά μέρη έφτασαν στο Μαντείο, από Συρακούσες, Taras/Taranto, Βοιωτία, Αθήνα και Κόρινθο.
schizas.com
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου