Του Γιώργου Λεκάκη
Η αρχαία ελληνική πόλις Σίμηνα[1] στην ακτή της Λυκίας, στις όχθες του κόλπου της Δολιχίστης (νυν Κέκοβας), στον 36ο παράλληλο [36°11′24.59″N] απείχε 60 στάδια από τις Απέρλαις. Είχε «βολικό λιμάνι», που θεωρούνταν από τα αγαπημένα λιμάνια των αρχαίων ναυτικών στην περιοχή της Ατταλείας.
Οι επιτύμβιες επιγραφές και τα ευρήματα κυρίως νομισμάτων της, δείχνουν ότι η πόλις υπήρχε τουλάχιστον από τον 4ο αιώνα π.Χ. Διακρίνεται πλέον μόνο ένα μικρό αρχαίο θέατρο ή βουλευτήριο στην ακρόπολη, μέσα στο μεταγενέστερα κατασκευασμένο οχυρό κάστρο και λαξευμένο στον βράχο.Το ενδιαφέρον αξιοθέατο θέατρο είναι χωρητικότητος 150 ατόμων(!), κτισμένο από ακατέργαστη πέτρα. Πρόκειται για το μικρότερο γνωστό αρχαίο θέατρο της εποχής, αλλά και της Λυκίας.
Η αρχαία πόλη Σίμηνα, υπέστη δύο μεγάλους σεισμούς και βυθίστηκε τον 2ο αιώνα. Ήταν μια περίοδος κατακλυσμών και τεκτονικών κραδασμών των βουνών του Ταύρου! Πολλά μέρη της Λυκίας, αλλά και της πόλεως Σίμηνας βυθίσθηκαν στο νερό, λόγω των σεισμών. Οι κάτοικοί της την εγκατέλειψαν... Βυθισμένα στην θάλασσα είναι και τα υπολείμματα των ιαματικών λουτρών του Τίτου, κατά μήκος της ακτής…
Οι μόνες εναπομείνασες πληροφορίες από τις οποίες μπορούν να συλλεχθούν πληροφορίες είναι οι τάφοι, σήμερα λεγόμενοι «Βασιλικοί Τάφοι της Σίμενας», μερικοί από τους οποίους είναι πλέον μέσα και πάνω στο νερό, σαν να… επιπλέουν. Οι παραδόξως σωζόμενοι μοναδικοί λυκιακού τύπου τάφοι, καθώς και σαρκοφάγοι με καπάκια (σε μορφή ανάποδο βαρκών – άλλωστε οι αρχαίοι Λύκιοι Έλληνες ήταν μανιώδεις ναυτικοί, και επίστευαν ότι ακόμη και μετά θάνατον θα μπορούσαν να κάνουν αυτό που αγαπούσαν, δηλ. θαλάσσια ταξείδια! Μια μισοβυθισμένη σαρκοφάγος είναι ένα από τα πλέον πολυφωτογραφημένα τοπόσημα της αρχαίας ελληνικής πόλεως…
ΔΕΙΤΕ βίντεο ΕΔΩ.
Σήμερα ευρίσκεται κοντά στο Kaleköy στην έκταση που κατέχει η Τουρκία.
Θέα από το κάστρο...
Το κύριο αξιοθέατο της Σίμηνας είναι ένας λόφος με τα ερείπια του φρουρίου των Ιωαννιτών ιπποτών στην Λυκία, που αργότερα πέρασε από την Βυζαντινή Αυτοκρατορία στην Οθωμανική Αυτοκρατορία. Το φρούριο βρίσκεται στο υψηλότερο σημείο, προσφέροντας εκπληκτική θέα στην γύρω περιοχή: Απέρλαι, Δολιχίστη, Τειμιούσα και το θαλάσσιο στενό. Το φρούριο σχεδιάστηκε για να προστατεύει τις εισβολές από την θάλασσα. Αυτό το φρούριο (καλές) έδωσε το σημερινό όνομα στο χωριό - Kalekoy.
Η Σιμήνα μόλις το… 2009, συνδέθηκε με… τσιμεντένιο δρόμο με την αρχαία ελληνική Τειμιούσα ή Τρίστομον – νυν Üçağız / Uchayz... Κι έτσι μόλις ανοίγει τις πύλες της στον… τουρισμό…
Σήμερα, η Σίμηνα των… 80 κατοίκων, φημίζεται για «τον πιο γλυκό φυσικό χυμό πορτοκαλιού στον κόσμο»! Φτιάχνεται από πορτοκάλια, που φύονται στην περιοχή της πόλεως Φοινίκη, η οποία απέχει 40 χλμ. από την Σιμήνα.
ΠΗΓΗ: Γ. Λεκάκης «Η άγνωστη Μικρά Ασία». ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 7.7.2019.
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ:
- Στέφ. Βυζάντιος «Εθν.» s.v.
- Πλίν. «Φυσ. Ιστ.». 5.27.
ΣΗΜΕΙΩΣΙΣ:
[1] Ο Σταδιασμός Μεγάλης Θαλάσσης / Stadiasmus Maris Magni (§ 239, 240) την ονομάζει Σόμηνα / Somena, ενώ στα χρόνια έγινε και Σίμενα και Σίμαινα / Ximena / Сімена!
arxeion-politismou.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου