Amfipoli News: Οικογενειακός τάφος 4.000 χρόνων ανακαλύφθηκε στην Νορβηγία!

Κυριακή 19 Νοεμβρίου 2023

Οικογενειακός τάφος 4.000 χρόνων ανακαλύφθηκε στην Νορβηγία!

 


Του Γιώργου Λεκάκη

Ένας κιβωτιόσχημος τάφος 4.000 χρόνων, με πέτρινη επένδυση, που ανακαλύφθηκε σε σωστικές ανασκαφές για νέο ξενοδοχείο στο Selje[1], στην ακτή της Βόρειας Θάλασσας της νοτιοδυτικής Νορβηγίας, μπορεί να φιλοξενεί τα λείψανα των πρώτων αγροτών της περιοχής.

Η κίστη του τάφου, που ανασκάφηκε από μια ομάδα ερευνητών από το Πανεπιστημιακό Μουσείο του Μπέργκεν, έχει μήκος περίπου 3 μ. και πλάτος 1,5 μ. και έχει δύο θαλάμους.

Ταυτοποιήθηκαν τα λείψανα ενός ηλικιωμένου άνδρα, ενός μικρού παιδιού και μιας νεαρής γυναίκας.

Πρόσθετα οστά στον τάφο μπορεί να αντιπροσωπεύουν τα λείψανα άλλων δύο ατόμων, που είχαν ταφεί παλαιότερα.

Ίχνη κατοικιών, σωροί απορριμμάτων, γεμάτοι οστά ζώων, χάντρες από κογχύλια και ένα πέτρινο δρεπάνι που μπορεί να χρησιμοποιήθηκε για την συγκομιδή σιτηρών, έχουν επίσης αποκαλυφθεί στην τοποθεσία.

Το μέλος της ομάδας Yv. Dahl είπε ότι η εξέταση DNA των οστών μπορεί να αποκαλύψει εάν οι άνθρωποι του τάφου είχαν συγγένεια μεταξύ τους, και εάν κατάγονταν από αγρότες, που μετανάστευσαν από τα ανατολικά ή εάν ήταν εντόπιοι που υιοθέτησαν αυτήν την ταφική πρακτική.

ΠΗΓΗ«Et sensasjonelt og enestående funn på Seljesanden», University Museum of Bergen«4,000-year-old tomb discovered in Norway may contain region's 1st farmers - Archaeologists in Norway have discovered a stone-lined tomb from the late Neolithic that holds the remains of at least five people», Live Science, 16.11.2023. ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 17.11.2023.

ΣΗΜΕΙΩΣΙΣ:

[1] Selø ή Selløe στον 62ο παράλληλο [62°08′14″N 05°13′23″E]: Κοντά στο μικρό νησί Selja. Σε τοπικό σπήλαιο κατοικούσε η τοπική αγία Σουννίβα


arxeion-politismou.gr

Διαβάστε επίσης:



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου