Ελάτε να θυμηθούμε τα παιδικά μας χρόνια φτιάχνοντας μία σπανακοτυρόπιτα με τραγανό φύλλο και αφράτη γέμιση, όπως ακριβώς την έφτιαχνε η γιαγιά στο χωριό.
Υλικά
1 κιλό αλευρι για πίτες
2 ποτήρια νερού χλιαρό νερό
4 κουταλιές της σούπας ξύδι
4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
1 κουταλάκι του γλυκού ξερή μαγιά
Αλατι 1 και 1/2 κουταλάκι του γλυκού
Για την γέμιση
Σπανακι 1 κιλό
Κρεμμυδι 5 φρέσκα ψιλοκομμένα
Φέτα 300 γραμμάρια τριμμένη
Ελαιολαδο 50 γραμμάρια
Αλατι Κατά βούληση
Πιπέρι Κατά βούληση
Αυγα 2
Για το άλειμμα
Βιτάμ 100 γραμμάρια
Σπορέλαιο 100 ml
Ελαιολαδο 100 ml
Οι πίτες έχουν την δική τους μαεστρία ακόμη κι αν μιλάμε για εύκολες και οικονομικές πίτες χωρίς φύλλο. Σήμερα ανοίξαμε τα τεφτέρια της γιαγιάς και αποφασίσαμε με τα δικά της μυστικά να φτιάξουμε μία παραδοσιακή σπανακοτυρόπιτα με σπιτικό και τραγανό φύλλο και φυσικά με αφράτη γέμιση.
Τα παιδιά μας την λατρεύουν και συχνά την ζητούν για το σχολείο και φυσικά ποτέ δεν τους χαλάμε χατίρι σε αυτά τα πράγματα! Φτιάξτε λοιπόν αυτήν την σπανακοτυρόπιτα για το σχολείο, το πρωί για την δουλειά ή για όποτε θέλετε.
Εκτέλεση
Αρχικά σε μία λεκάνη βάζουμε το μισό αλεύρι για πίτες. Προσθέτουμε το χλιαρό νερό, το ξύδι, το ελαιόλαδο, την ξερή μαγιά και το αλάτι και ανακατεύουμε με μία ξύλινη κουτάλα. Στην συνέχεια προσθέτουμε σιγά σιγά το υπόλοιπο αλεύρι και ζυμώνουμε. Σκεπάζουμε την ζύμη και την αφήνουμε να φουσκώσει για 1 ώρα σε ζεστό μέρος.
Εκτέλεση για την γέμιση στην σπανακοτυρόπιτα
Πλένουμε και ζεματίζουμε το σπανάκι. Το βάζουμε σε ένα σουρωτήρι και το στύβουμε πολύ καλά με τα χέρια μας. Ψιλοκόβουμε τα φρέσκα κρεμμυδάκια, τρίβουμε την φέτα και προσθέτουμε τα κρεμμυδάκια και την φέτα στο σπανάκι. Επίσης προσθέτουμε το ελαιόλαδο, το αλάτι, το πιπέρι και τα χτυπημένα αυγά και ανακατεύουμε.
Εκτέλεση για την σπανακοτυρόπιτα
Κόβουμε την ζύμη μας σε 7 ίσα κομμάτια. Πλάθουμε το κάθε κομμάτι σε μπαλίτσες και ανοίγουμε την κάθε μπαλίτσα σε μικρά φυλλαράκια. Βάζουμε 3 φυλλαράκια το ένα πάνω από το άλλο λαδώνοντάς τα το κάθε ένα ξεχωριστά.
Στην συνέχεια ανοίγουμε ένα λεπτό φύλλο. Λαδώνουμε το ταψί και το βάζουμε στον πάτο. Ρίχνουμε από πάνω την μισή γέμιση διάσπαρτα. Συνεχίζουμε παίρνοντας ένα φυλλαράκι και ανοίγοντάς το σε φύλλο. Το βάζουμε πάνω από την γέμιση.
Από πάνω βάζουμε την υπόλοιπη γέμιση. Συνεχίζουμε, ανοίγοντας ένα φύλλο με τα υπόλοιπα φυλλαράκια, κάνοντας την ίδια διαδικασία που κάναμε με τα πρώτα 3 φύλλα. Το βάζουμε σουρωτά πάνω από την γέμιση. Λιώνουμε το βιτάμ και προσθέτουμε στο λιωμένο βιτάμ το σπορέλαιο και το ελαιόλαδο.
Περιχύνουμε με το μείγμα την πίτα και ψήνουμε στους 180 βαθμούς Κελσίου, σε προθερμασμένο φούρνο, στις αντιστάσεις, στη μεσαία σχάρα μέχρι να ροδίσει καλά, για περίπου 1 ώρα. Όταν ψηθεί, την βγάζουμε, την ραντίζουμε με νερό και την σκεπάζουμε με μία πετσέτα.
Tips για την σπανακοτυρόπιτα
Τα αυγά είναι προαιρετικά στην γέμιση.
Τζένη Τσανακτσίδου
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου