Amfipoli News: Ένα αριστούργημα της αρχαίας θρακικής ελληνικής αρχιτεκτονικής στην Κοιλάδα των Θρακών Βασιλέων

Παρασκευή 24 Νοεμβρίου 2023

Ένα αριστούργημα της αρχαίας θρακικής ελληνικής αρχιτεκτονικής στην Κοιλάδα των Θρακών Βασιλέων

 


Του Γιώργου Λεκάκη

Το χωριό Shipka βρίσκεται στην έκταση που κατέχει νυν η Νότια-Κεντρική Βουλγαρία, στην περιοχή της Stara Zagora, στον 42ο παράλληλο [42°42′N 25°23′E], αμέσως νότια κάτω από το πέρασμα Shipka, 12 χλμ. από την πόλη Kazanluk. Ιδρύθηκε τον 16ο αι. μ.Χ. για να προστατεύσει και να υποστηρίξει το πέρασμα. Οι λόφοι γύρω από το χωριό ήταν κατάφυτοι από «σκυλοτριαντάφυλλα», από τα οποία προέρχεται το όνομα της πόλης (shipka = άγριο τριαντάφυλλο).[1]

Στο όρος Shushmanets, στην Κοιλάδα των Θρακών Βασιλέων (την οποία πρέπει να επισκεφθεί κάθε Έλλην), κοντά στην Σίπκα, υπάρχει αρχαίος θρακικός ελληνικός τάφος, ένα αριστούργημα της αρχαίας θρακικής ελληνικής αρχιτεκτονικής. Ευρίσκεται περίπου 200 μ. βορειοανατολικά ενός άλλου θρακικού τύμβου – που ονομάζεται «Helvetia».

Όλο το τελετουργικό θρακικό συγκρότημα της Κοιλάδος των Θρακών Βασιλέων χρονολογείται από τον 15ο αιώνα π.Χ. Χρησιμοποιήθηκε και ως νεκρόπολη από τους αρχαίους Θράκες Έλληνες.

Οι Θράκες έφθασαν σε ακμή αυτό το μέρος τον 11ο - 2ο αιώνα π.Χ. Από αυτήν την περίοδο υπάρχουν πολυάριθμα αρχαιολογικά κατάλοιπα (τάφοι, όπλα, πανοπλίες, νομίσματα, επιγραφές στα ελληνικά, χρυσά ταφικά προσωπεία, κ.ά.) ευρεθέντα στην περιοχή των πόλεων σύγχρονων πόλεως Shipka και Kazanlak. Είτα, τον 1ο αιώνα π.Χ. η πόλις κατακτήθηκε από τους Ρωμαίους[2]

Ο αριστουργηματικός ναός είναι αρχιτεκτονικά μοναδικός! Και ένα από τα πιο αντιπροσωπευτικά έργα της θρακικής ελληνικής αρχιτεκτονικής. Αυτός είναι ο μοναδικός θρακικός ναός με κίονες και στα δύο μέρη: Στην είσοδο και στον θάλαμο!

Εκτίσθη ως ναός, τον 4ο αιώνα π.Χ. Αλλά αργότερα χρησιμοποιήθηκε ως τάφος. Δάπεδα και οι τοίχοι είναι επεξεργασμένοι με ασβεστοκονίαμα.

Αποτελείται από έναν φαρδύ διάδρομο, μια ημικυλινδρική καμάρα και έναν κυκλικό θολωτό θάλαμο, οι επιφάνειες του οποίου καλύπτονται με λεπτό γυαλιστερό λευκό σοβά.

Στην μέση της εισόδου ευρίσκεται μια όμορφη ιωνική στήλη.

Το κεντρικό δωμάτιο έχει κυκλικό σχήμα (σχετικό με τις τροχιές των πλανητών), που στηρίζεται σε μια κομψή στιλβωμένη δωρική στήλη, η οποία τελειώνει με έναν μεγάλο δίσκο, ο οποίος συμβολίζει τον ήλιο.

Οι δωρικοί κίονες.

Οι τοίχοι του θαλάμου έχουν 3 ζώνες και αντανακλούν τις τρεις απόψεις των Θρακών για την δομή του κόσμου: Συνυπάρχουν ο υπόγειος, ο επίγειος και ο ουράνιος κόσμος. Υπάρχουν 7 κάθετα πεδία, που χωρίζονται από 7 ημικίονες με 10 κάθετες αυλακώσεις. Στην μέση του θαλάμου, συνδέονται με την στήλη, η οποία καταλήγει με έναν μεγάλο ηλιακό δίσκο και έχει 15 ακτινωτούς λίθους - σύμβολο του ήλιου.

Οι κατασκευαστές του εγνώριζαν το ηλιοκεντρικό σύστημα.

Τέσσερα άλογα και δύο σκυλιά θυσιάστηκαν στον προθάλαμο.

Οι κίονες και οι παραστάδες του τάφου αντικατοπτρίζουν τις θρησκευτικές και φιλοσοφικές πεποιθήσεις των Θρακών Ελλήνων για το σύμπαν και την δημιουργία του κόσμου, όπως τις εδίδαξε ο μέγας Θραξ μύστης Ορφεύς.

Αλλά - φευ! – ο τάφος λεηλατήθηκε ήδη από την αρχαιότητα.

Η μοναδική του τέχνη τον καθιστά ένα από τα πιο αντιπροσωπευτικά έργα τέχνης της θρακικής ελληνικής αρχιτεκτονικής.

Τον τάφο ανακάλυψε ο αρχαιολόγος Georgi Kitov το 1996.

Βουλγαρικό διαφημιστικό για τον θρακικό τάφο.

Από το 2013, ο αρχαίος θρακικός ναός είναι ανοικτός στους επισκέπτες μετά την επιτυχή υλοποίηση έργων του Υπουργείου Πολιτισμού Βουλγαρίας.

ΠΗΓΗVisit Guide BulgariaArchaeology Bulgaria. Γ. Λεκάκης «Σύγχρονης Ελλάδος περιήγησις». ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 5,4,2018.

Ο χώρος του θρακικού τύμβου, προ της διαμορφώσεώς του.

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ:

[1] Μια από τις σημαντικότερες μάχες για την απελευθέρωση της Βουλγαρίας έγινε στην κορυφή Σίπκα. Πολλά από τα σπίτια της είναι περισσότερα από 130 χρόνων. Υπάρχουν σημαντικά μνημεία για την ιστορία της Βουλγαρίας κοντά στην περιοχή Shipka, όπως η Μνημειακή Εκκλησία Γέννησης του Χριστού (προς τιμήν των ηρώων του Ρωσοτουρκικού Απελευθερωτικού Πολέμου του 1877 - 1878 Ρώσων στρατιωτών και Βουλγάρων εθελοντών), Το Μνημείο της Ελευθερίας, κλπ.

Σήμερα στο χωριό η θρησκεία είναι χριστιανική ορθόδοξη, υπάρχει αξιοσημείωτη μειονοτητα σαρακατσάνων, και άλλων ελληνόφωνων…

[2] Οι Τούρκοι κατέλαβαν την Βουλγαρία το 1396 μ.Χ...


arxeion-politismou.gr

Διαβάστε επίσης:



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου