Amfipoli News: Το αρχαίο σπίτι του ιατρού-χειρουργού ΕΥΤΥΧΗ, που βρέθηκε στο Ρίμινι!

Δευτέρα 20 Νοεμβρίου 2023

Το αρχαίο σπίτι του ιατρού-χειρουργού ΕΥΤΥΧΗ, που βρέθηκε στο Ρίμινι!

 


Του Γιώργου Λεκάκη

Το Ρίμινι (< λατινικά Ariminum) της Ιταλίας, στον 44ο παράλληλο [44°3′34″N 12°34′6″E] στην περιφέρεια Εμίλια-Ρομάνια, είναι πρωτεύουσα της ομωνύμου επαρχίας. Κτισμένο κοντά στην ακτή της Αδριατικής Θάλασσας, ανάμεσα στους ποταμούς Μαρέκια (ο αρχαίος Αριμίνος, λατ. Ariminus)[1] και Αούζα (αρχαίος Απρούσος > Aprusa).

Τα πρώτα ίχνη ανθρώπινης εγκατάστασης στην περιοχή του Ρίμινι χρονολογούνται από την Κάτω Παλαιολιθική (πάνω από 800.000 χρόνια πριν). Η ζωή ευνοείτο ήδη από την αρχαιότητα από την γεωγραφική της θέση και τα μορφολογικά χαρακτηριστικά της περιοχής: Λόφοι πλούσιοι σε πηγές νερού, εκβολές της μεγάλης κοιλάδας του Αριμίνου (εύκολη διαδρομή επικοινωνίας με την άνω κοιλάδα του Τίβερη, μέσω του περάσματος Viamaggio) και κοντά στην θάλασσα…

Οι αρχαίοι Ετρούσκοι – λαός ελληνικής καταγωγής - φαίνονται οι πρώτοι μόνιμοι κάτοικοι της περιοχής, από την 1η χιλιετία π.Χ.[2] Ευρέθησαν επίσης θραύσματα κεραμικής από το Αιγαίο, κατά τις ανασκαφές. Το 268 π.Χ., στο στόμιο του ποταμού Αριμίνου, οι Ρωμαίοι ιδρύουν την αποικία Αριμίνο, η οποία επήρε, μάλλον, το όνομά της από τον γειτονικό φερώνυμο ποταμό.

Τα αρχαία ευρήματα της πόλεως περιλαμβάνουν τα ερείπια του μνημειώδους αμφιθεάτρου, πολυάριθμους θόλους, υπολείμματα οδοστρώματος, νεκροπόλεις, κατά μήκος των δρόμων και εργαστήρια παραγωγής. Οι αρχαιολογικοί χώροι τριών οίκων (δομών > domus), μεγάλων αρχοντικών κατοικιών, αντικατοπτρίζουν στα αρχιτεκτονικά και διακοσμητικά τους χαρακτηριστικά την επαφή και επιρροή τους με τον ελληνικό πολιτισμό και την διάδοση της φιλοσοφίας του «otium»[3]. Αυτά τα τρία έχουν διατηρηθεί επί τόπου:

        - το παλλάτι Massani

        - το domus του «Εμπορικού Επιμελητηρίου».

και

        το «Σπίτι του Χειρουργού» / Domus del Chirurgo / The Surgeon's House. Κλασσικό παράδειγμα της αρχιτεκτονικής του 2ου αιώνα μ.Χ. με τα δωμάτιά του διακοσμημένα με μωσαϊκά δάπεδα και με πολύχρωμες τοιχογραφίες. Ο ιδιοκτήτης του σπιτιού ήταν ένας ιατρός-χιερουργός ονόματι… Ευτύχης! Ευρέθη και ένα σύνολο ιατρικών εργαλείων.

Η Αρχαιολογική Αίθουσα του Ρίμινι - το πρώτο μουσείο της πόλεως - ιδρύθη με σκοπό την δημιουργία μιας συλλογής ετρουσκικών και ρωμαϊκών αρχαιοτήτων, που βρέθηκαν στο Ρίμινι και στην γύρω περιοχή του (Βιλανόβα, του Verucchio, του Covignano, κ.α.). Ευρέθησαν αντικείμενα ταφής σε τάφους, αρχιτεκτονικά μέλη, γλυπτά, κεραμικά, μωσαϊκά, νομίσματα, λιθόγλυφα, ταφικά μνημεία, επιγραφές, ορόσημα (λ.χ. του Τρίτου Μιλίου στο Miramare), κ.ά.

Η πόλις διαθέτει και αξιολογότατη βιβλιοθήκη, την Gambalunghiana (ιδρύθηκε το 1617 από τον νομικό Alessandro Gambalunga), που έχει περισσότερα από 280.000 βιβλία, εκ των οποίων 60.000 αρχαία, 1.350 χειρόγραφα, 6.000 έντυπα και 80.000 φωτογραφίες…

ΠΗΓΗ: Γ. Λεκάκης «Σύγχρονης Ελλάδος περιήγησις». (απόσπ.). ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 12.12.2021.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ:

        - «The Etruscan World», εκδ. Taylor & Francis, 2014.

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ:0

[1] Γνωστός και από την αρχαία 5τοξη «Γέφυρα του Τιβερίου» (Pons Augustus). Βάσει επιγραφής στο εσωτερικό στηθαίο άρχισε να κατασκευάζεται επί αυτοκράτορος Αυγούστου (14 μ.Χ.) και αποπερατώθηκε επί Τιβερίου (21 μ.Χ.). Συνδέει ακόμη το κέντρο του Ρίμινι με το Borgo San Giuliano. Οδηγεί στις ρωμαϊκές οδούς Βία Αιμιλία και Βία Ποπιλία προς τον βορρά. Κτισμένη με πέτρα της Ιστρίας, με τους ογκώδεις πυλώνες.

[2] Αργότερα κατοικούν λοιποί Έλληνες, Ούμβρίοι, Γαλάτες.

[3] αυτού που σήμερα λέμε… relax, δηλ. της ανάπαυσης, που προκύπτει από την απόδοση της αρχαίας ελληνικής λέξεως σχόλη > σχολή. Διότι στην σχόλη τους έκαναν τα συμπόσια, όπου φιλοσοφούσαν. Αυτά ήταν οι πρώτες σχολές / σχολεία...

arxeion-politismou.gr

Διαβάστε επίσης:



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου