Amfipoli News: Σε αρχαία πόλη του Βελγίου, με λατρεία της Τριάδος Δία - Ποσειδώνα - Άρη και Καβείρων, ευρέθησαν τα ωραιότερα αρχαία πολύχρωμα σφαιρικά βαλσαμάρια

Δευτέρα 13 Νοεμβρίου 2023

Σε αρχαία πόλη του Βελγίου, με λατρεία της Τριάδος Δία - Ποσειδώνα - Άρη και Καβείρων, ευρέθησαν τα ωραιότερα αρχαία πολύχρωμα σφαιρικά βαλσαμάρια



  Του Γιώργου Λεκάκη

Το αρχαίο Ορολαύνο / Orolauno / Orolaunum, στις πηγές του ποταμού Semois[1], κατοικήθηκε ήδη από την Εποχή του Χαλκού. Εδώ έχει βρεθεί ένα χρυσό περιδέραιο του 15ου αιώνα π.Χ.

Το όνομα του τόπου πιθανότατα προέρχεται:

        - από την αρχαία ελληνική λέξη όρος > κελτική ar = βουνό (αλλά, ίσως, και από τον θεό Άρη)

        - την λέξη lun = κελτ. δάσος (αλλά ίσως από το ελλ. ελαύνω = ανεγείρω τείχος)…

Ήταν οικισμός της φυλής των Τρεβών[2].

Η αρχαία πόλη Orolaunum άκμασε τον 1ο - 4ο αιώνα μ.Χ.

Ήταν στο σταυροδρόμι δύο αρχαίων δρόμων:

        Μετς - Tongres

και

        Reims - Τριήρων Trier(*).

Στην θέση της σήμερα κείται η Αρλών[3], πόλη της βελγικής επαρχίας του Λουξεμβούργου στις Αρδέννες στην Βαλλονία του Βελγίου, στον 49ο παράλληλο [49°41′N 05°49′E].

Μαζί με το Tournai (αρχαίο Tornacumκαι το Tongeren (αρχαία Aduatuca Tungrorum / Atuatuca Tongrorum) είναι οι αρχαιότερες πόλεις στο Βέλγιο.

Η πλειονότητα των αρχαίων αντικειμένων που βρέθηκαν κατά την διάρκεια των ανασκαφών ευρίσκεται στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Arlon. Ανάμεσα σε αυτά εκτίθενται μερικά από τα πιο όμορφα πολύχρωμα σφαιρικά βαλσαμάρια, που βρέθηκαν στην τοπική νεκρόπολη κάτω από το Ανώτατο δικαστήριο!

Μόλις το 1935 πραγματοποιήθηκε μεθοδική αρχαιολογική έρευνα για την ανακάλυψη των ερειπίων της αρχαίας ρωμαϊκών χρόνων πόλεως.

Ο κύριος στόχος είναι να βρεθεί το ρωμαϊκών χρόνων τείχος.

Είχαν προηγηθεί ανακαλύψεις γύρω από το αρχαίο Νεκροταφείο.

Στα νότια της πόλεως απεκαλύφθησαν τα ερείπια ενός ρωμαϊκών χρόνων λουτρού για ιαματικά λουτρά και ένα υπόκαυστο. Τα ιαματικά λουτρά που κατασκευάσθηκαν τον 1ο αιώνα ήταν ακόμη σε χρήση κατά τον Μεσαίωνα! Και στην θέση αυτή θα βρεθούν και τα περισσότερα από τα αρχαία αντικείμενα. Οι αρχαιολόγοι βρήκαν επίσης πολλές ζωφόρους, ταφικά μνημεία και μια γλυπτή πέτρα, που παριστάνει δύο άνδρες και μια γυναίκα.

Λόγω του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, οι εργασίες σταμάτησαν και τελικά ξανάρχισαν το 1948. Μετά από πολλαπλές αρχαιολογικές έρευνες που έγιναν από το 1936 έως σήμερα και την ανακάλυψη 4 ναών, οι ειδικοί εκτιμούν ότι το ρωμαϊκών χρόνων τείχος πρέπει να είχε μήκος περίπου 850 μ. και 15 και 20 αμυντικούς πύργους!

Στο Orolaunum υπήρχε επίσης:

            - ένας ναός αφιερωμένος στον Άρη, τον θεό του πολέμου για τους Έλληνες (και για τους Ρωμαίους),

και

            - στον Κάμιλο / Κάμουλο / Camulus, ο οποίος από την λατρεία των Καβείρων της Σαμοθράκης, πέρασε και στους Κέλτες 

Οι αρχαιολόγοι, λοιπόν, βρήκαν επίσης:

                - άγαλμα του θεού Ποσειδώνα, το 1948. Γι’ αυτό και ο πύργος των αρχαίων τειχών όπου ανακαλύφθηκε ονομάσθηκε «του Ποσειδώνος».[4]

                - άγαλμα του θεού Διός[5] Καιλίου / Caelus. Γι’ αυτό και ο πύργος των αρχαίων τειχών, όπου ανακαλύφθηκε, ονομάσθηκε «του Διός». Ο Ζευς παριστάνεται γυμνός, όρθιος, κρατώντας στο δεξί του χέρι ένα αντικείμενο που αποτελείται από βροντή και κεραυνό. Λείπουν το δεξί και το κάτω μέρος αυτού του ανάγλυφου. Ανακαλύφθηκε τον Νοέμβριο του 2010.

Σήμερα η πόλις φημίζεται για το τοπικό ποτό της, το μαϊτράνκ (maitrank), φτιαγμένο από κρασί, κονιάκ και to φυτό ασπερούλα, που εορτάζεται με δικό του φεστιβάλ κάθε Μάιο.

Η μεγαλύτερη επιχείρηση στην σύγχρονη πόλη είναι το εργοστάσιο σοκολάτας Ferrero.

ΠΗΓΗ: Γ. Λεκάκης "Σύγχρονης Ελλάδος περιήγησις". Time Travel RomeΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 11.11.2023.

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ:


[1] Simwès / Semoy / Sesbach, δεξιός παραπόταμος του Meuse.

[2] Trevi / Treveri / Treviers, κατοικούσαν στην περιοχή γύρω από την Augusta Treverorum, την σημερινή πόλη Trier(*) - βλ. Ιουλ. Καίσαρας.

[3] Arlon / Arel / Aarlen / Årlon / Ièrlon / Arel / Erlont / de Arlo / Areleonis / de Aralune και Arelerland = Γη του Arlon, στα λουξεμβουργιανά.

[4] Αρχαίος γαλλο-ρωμαϊκής εποχής αμυντικός πύργος. Κτίσθηκε γύρω στο 400 μ.Χ. Ευρίσκεται κοντά στην πλατεία Grand-Place της πόλης Arlon, σε ένα κελλάρι, στο πίσω μέρος του σπιτιού της οδού du Marché-au-Beurre αρ. 5. Ανακαλύφθηκε τον Μάιο του 1948. Τα θεμέλια αυτού του κυκλικού πύργου κτισμένου από μικρές πέτρες ασβεστόλιθου περιλαμβάνουν αρκετούς πρωτότυπους επαναχρησιμοποιημένους γλυπτούς ογκόλιθους. Ο πύργος στηρίζεται σε τετράγωνη βάση θεμελίωσης. Η διάμετρος του πύργου πλησιάζει τα 8 μ. και το ύψος περίπου τα 5 μ. Χαρακτηρίσθηκε μνημείο στις 27.6.2019 και συμπεριελήφθη στον κατάλογο της εξαιρετικής κληρονομιάς της περιοχής της Βαλλονίας στις 12.5.2021.

[5] Ο Πύργος του Διός, ανακαλύφθηκε τον Σεπτέμβριο του 2009, σε απόσταση 125 μ. από τον Πύργο του Ποσειδώνος. Ο πύργος ευρίσκεται κατά μήκος της οδού du Marquisat, στο ισόγειο μιας επέκτασης του ξενώνα Résidence de la Knippchen. Είναι ορατός πίσω από τζάμι, από έναν χώρο στάθμευσης πίσω από το δημαρχείο του Arlon! Και αυτός ήταν πύργος των επάλξεων της πόλεως. Χρονολογείται γύρω στο 400 μ.Χ. Ανακαλύφθηκε σε σωστικές ανασκαφές. Εχει διατηρηθεί in situ. Η πλήρης κυκλική βάση πύργου είναι κτισμένη από ασβεστόλιθο. Στηρίζεται σε τετράγωνη βάση θεμελίωσης. Η διάμετρος του πύργου πλησιάζει τα 8 μ. και το ύψος τα 5,2 μ. Χαρακτηρίσθηκε μνημείο στις 26.2.2013 και συμπεριλήφθηκε στον κατάλογο της εξαιρετικής κληρονομιάς της Βαλλονίας από τις 12.5.2022.


arxeion-politismou.gr

Διαβάστε επίσης:



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου