Amfipoli News: Πολίτικη τριφτή.

Δευτέρα 4 Δεκεμβρίου 2023

Πολίτικη τριφτή.

 


Η μπισκοτένια ζύμη της θα σας αρέσει... 

-320 γρ. σπορέλαιο

-220 γρ. ζάχαρη (1 κούπα μεγάλη του γαλλικού περίπου)

-1 φακελάκι μαχλέπι σε σκόνη (8 γρ.)

-4 σπόρους κάρδαμο/κακουλέ

-2 αυγά

-3 βανίλιες

-ξύσμα από 2 πορτοκάλια

-80 ml χυμό πορτοκάλι

-4 κουταλιές της σούπας κονιάκ

-1 κοφτό κουταλάκι του γλυκού σόδα

-1 πρέζα αλάτι (λίγο στη μύτη ενός μικρού κουταλιού)

-720 με 750 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις (6,5 φλιτζάνια του τσαγιού ίσως και λίγο παραπάνω)

Στο μούλτι χτυπάτε τη ζάχαρη με το αλάτι, το μαχλέπι και το κάρδαμο, μέχρι να σπάσει το κάρδαμο. Ρίχνετε την αρωματισμένη άχνη ζάχαρη, περνώντας την μέσα από σίτα (ώστε να κρατήσει τυχόν άσπαστα κομμάτια του κάρδαμου), στον κάδο του μίξερ. Ρίχνετε στον κάδο και το λάδι, και χτυπάτε με το σύρμα.

Καθώς συνεχίζετε το χτύπημα με το σύρμα, ρίχνετε ένα-ένα τα αυγά. Όταν ενσωματωθούν στο μείγμα, ρίχνετε το κονιάκ, τις βανίλιες και το ξύσμα και ανακατεύετε.

Βάζετε τη σόδα μέσα στο χυμό πορτοκάλι, ανακατεύετε, και ρίχνετε το χυμό αμέσως στο μείγμα. (Ο χυμός να είναι σ' ένα μεγάλο ποτήρι, γιατί όταν θα βάλετε τη σόδα μέσα, θα φουσκώσει).

Χαμηλώνετε την ταχύτητα στο μίξερ  και σιγά σιγά προσθέτετε το αλεύρι. Όταν η ζύμη αρχίζει και σκληραίνει προσθέτοντας το αλεύρι, συνεχίζετε το ανακάτεμα ή με το γάντζο στο μίξερ ή μ' ένα πιρούνι στο χέρι. Η ζύμη παίρνει τόσο αλεύρι, μέχρι να γίνει μία ζύμη (όχι χυλός όπως είναι το κέικ) μαλακή και ελαφρά κολλώδης, όπως βγαίνει η ζύμη απ' τα κουλουράκια. Όταν θα ρίξετε τα 6,5 φλιτζάνια αλεύρι, τσεκάρετε αν θέλει κι άλλο αλεύρι (άλλες 2-3 κουταλιές της σούπας), για να έρθει η ζύμη στην υφή που θέλουμε.

Απλώνετε τη ζύμη σ' ένα βουτυρωμένο μεγάλο στρόγγυλο ταψί, στρώνοντας της με τα χέρια. Το πάχος της να μην είναι χοντρό. (Δεν χρειάζεται να βάλετε λαδόκολλα.) Αλείφετε με ασπράδι αυγού και πασπαλίζετε προαιρετικά με φιλέ αμυγδαλο ωμό.

-Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 175 βαθμούς, στους αέρα, στη μεσαία υποδοχή για 55 λεπτά.




Διαβάστε επίσης:



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου