Το θεραπευτικό μπολ βρέθηκε σε ένα κάστρο στο Hasankeyf. Είχε σκοπό την προστασία από τα δαγκώματα των ζώων. Α: Ζεκάι Ερντάλ
Ένα «θεραπευτικό μπολ» 800 ετών με σχέδια ενός σκορπιού, ενός σκύλου και ενός δικέφαλου δράκου ανακαλύφθηκε στο κάστρο στην περιοχή Χασάνκεϊφ του Μπάτμαν.
Οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν ένα θεραπευτικό μπολ 800 ετών που χρησιμοποιήθηκε για την προστασία από τα δαγκώματα ζώων κατά τη διάρκεια ανασκαφών στο κάστρο από την περίοδο των Αρτουκίδων.
Ο καθηγητής αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Mardin Artuklu, Zekai Erdal, ο οποίος ηγήθηκε των ανασκαφών στην περιοχή, λέει ότι το μπολ βρέθηκε σε έναν σωλήνα νερού από τερακότα στο Hasankeyf, ο οποίος χρονολογείται περίπου 12.000 χρόνια πριν.
Ο Ερντάλ λέει ότι το εν λόγω κύπελλο ανήκει στον 12ο ή 13ο αιώνα, όταν η δυναστεία των Αρτουκίδων κυβέρνησε την περιοχή. Το κάστρο χτίστηκε από τους Αρτουκίδες περίπου την ίδια εποχή. Αυτή η δυναστεία κυβέρνησε την περιοχή του Χασάνκεϊφ για σχεδόν τρεις αιώνες και ενεπλάκη σε συγκρούσεις με τους Σταυροφόρους και τη Βυζαντινή Αυτοκρατορία.
Το κύπελλο 800 ετών, που πιστεύεται ότι χρησιμοποιήθηκε στη λαϊκή ιατρική στον μεσαιωνικό ισλαμικό κόσμο, ήταν διακοσμημένο με εικόνες σκύλων, σκορπιών, φιδιών και δικέφαλων δράκων. Παρόμοια κύπελλα φτιαγμένα από μπρούντζο μπορείτε να δείτε στο Μουσείο του Παλατιού Τοπ Καπί, στο Μουσείο Καϊσέρι και στο Μουσείο Μητροπολιτικού Δήμου της Κωνσταντινούπολης.

Ο Ζεκάι Ερντάλ είπε, «Σύμφωνα με αυτά τα στοιχεία, το άτομο που έπινε νερό από το θεραπευτικό μπολ θα προστατευόταν από δαγκώματα ζώων ή το άτομο που έπινε νερό από αυτό το μπολ μετά από ένα δάγκωμα ζώου θα θεραπευόταν». λέει. Υπάρχουν επίσης ορισμένες εκφράσεις και σύμβολα στο μπολ, συμπεριλαμβανομένων στίχων από το Κοράνι.
Η έννοια του θεραπευτικού μπολ απαντάται σε πολλούς πολιτισμούς. Ο Erdal λέει ότι έκανε βιβλιογραφική έρευνα για να εντοπίσει τα θεραπευτικά κύπελλα που υπάρχουν ακόμα και βρήκε 22 παραδείγματα, τα περισσότερα από τα οποία βρίσκονται σε μουσεία ή ιδιωτικές συλλογές. Υπάρχουν επίσης παραδείγματα στις ιστοσελίδες των οίκων δημοπρασιών.
Τα θεραπευτικά κύπελλα χρησιμοποιήθηκαν σε ορισμένα μέρη της Μέσης Ανατολής κατά τον Μεσαίωνα. Εκτός Μέσης Ανατολής, οι Θιβετιανοί χρησιμοποιούσαν επίσης μπολ για παρόμοιους σκοπούς και η θιβετιανή εκδοχή των μπολ συνεχίζει να χρησιμοποιείται στη σύγχρονη εποχή.


Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου