Amfipoli News: Η ανακάλυψη του αρχαίου κλάδου του ποταμού Νείλου φωτίζει την κατασκευή των πυραμίδων

Κυριακή 3 Δεκεμβρίου 2023

Η ανακάλυψη του αρχαίου κλάδου του ποταμού Νείλου φωτίζει την κατασκευή των πυραμίδων

 


Το μυστήριο για το πώς χτίστηκαν οι πυραμίδες μπορεί τελικά να λύθηκε, χάρη στην ανακάλυψη ενός αρχαίου κλάδου του Νείλου που κάποτε περνούσε μέσα από τη Γκίζα.

Η τεράστια πλωτή οδός, πλάτους εκατοντάδων μέτρων, έχει προ πολλού στεγνώσει, αλλά μπορεί να έχει επιτρέψει τη μεταφορά τεράστιων ποσοτήτων υλικών και εργατών που απαιτούνται για την κατασκευή εμβληματικών ορόσημων πριν από χιλιάδες χρόνια.

Οι πυραμίδες συγκεντρωμένες κατά μήκος του δυτικού άκρου της ερήμου της πλημμυρικής πεδιάδας του Νείλου δείχνουν ότι η περιοχή μπορεί κάποτε να εξυπηρετούνταν από μια μεγάλη πλωτή οδό ικανή να υποστηρίξει φιλόδοξα κατασκευαστικά έργα, λένε οι ερευνητές.

Ο συγγραφέας της μελέτης είναι ο Δρ. «Εάν υπάρχουν πυραμίδες σε όλη αυτή τη συγκεκριμένη περιοχή, πρέπει να υπήρχαν υδάτινα σώματα που επέτρεψαν ή διευκόλυναν τη μεταφορά βράχων και μεγάλου αριθμού εργαζομένων σε αυτές τις περιοχές στο παρελθόν», λέει ο Eman Ghoneim.

(Σχετικό: Ο Τουταγχαμών μπορεί να ήταν το θύμα ενός τροχαίου ατυχήματος)

«Γνωρίζουμε λοιπόν ότι υπάρχει μια πλωτή οδός, ένας δρόμος που χρησιμοποιούσαν οι αρχαίοι Αιγύπτιοι, αλλά κανείς δεν ξέρει πού βρίσκεται. Πόσο μεγάλος ήταν αυτός ο παραπόταμος του Νείλου; Πού ακριβώς ήταν αυτό το χέρι; Πόσο κοντά ήταν αυτός ο κλάδος στις πραγματικές τοποθεσίες των πυραμίδων;»

Για να το ανακαλύψει, ο Ghoneim χρειάστηκε να απομακρυνθεί όσο το δυνατόν πιο μακριά, χρησιμοποιώντας δορυφορικά δεδομένα ραντάρ και σαρώνοντας την κοιλάδα του Νείλου από το διάστημα.

Επειδή τα κύματα ραντάρ μπορούν να διεισδύσουν στο έδαφος, οι εικόνες παρείχαν πρόσβαση σε έναν αόρατο κόσμο πληροφοριών κάτω από την επιφάνεια και αποκάλυψαν την ύπαρξη μιας αποξηραμένης κοίτης ποταμού που περιελίσσεται σε έρημο και καλλιεργήσιμες εκτάσεις για σχεδόν 100 χιλιόμετρα.

Αριστερά: εικόνα που δείχνει πώς τα μονοπάτια και τα λιμάνια των πυραμίδων ευθυγραμμίζονται τέλεια με τον αρχαίο παραπόταμο του Νείλου. Επάνω δεξιά: Περιοχή λιμανιού στη Γκίζα που κάποτε οδηγούσε στην ακτή. Α: Eman Ghoneim

"Αυτό μάλλον έπρεπε να είναι πολύ μεγάλο, αλλά και το πλάτος αυτού του παραπόταμου σε ορισμένες περιοχές ήταν τεράστιο", είπε ο Ghoneim. «Όσον αφορά το πλάτος, μιλάμε για μισό χιλιόμετρο ή περισσότερο, που ισοδυναμεί με το πλάτος του ποταμού Νείλου σήμερα». λέει.

«Επομένως, αυτό δεν ήταν ένας μικρός κλάδος, αλλά ένας μεγάλος και μεγάλος κλάδος».

Αυτή η ξηρή πλέον πλωτή οδός, που εκτείνεται από το Φαγιούμ έως τη Γκίζα, περνούσε από 38 διαφορετικές τοποθεσίες πυραμίδων και ως εκ τούτου ονομάστηκε βραχίονας Αχραμάτ (που σημαίνει βραχίονας πυραμίδας στα αραβικά) από τους ερευνητές. Η ομάδα σχεδιάζει τώρα να αναλύσει τους πυρήνες του εδάφους που ελήφθησαν από την αρχαία κοίτη του ποταμού για να προσδιορίσει εάν ήταν ενεργή κατά την περίοδο του Παλαιού και του Μέσου Βασιλείου (πριν από 3.700 έως 4.700 χρόνια), όταν χτίστηκαν οι πυραμίδες.

Χωρίς αυτά τα αποτελέσματα, δεν είναι δυνατό να εξαχθούν οριστικά συμπεράσματα, αλλά υπάρχουν άφθονα στοιχεία που υποδηλώνουν ότι ο παραπόταμος έπαιξε όντως ρόλο στην κατασκευή των μνημείων. Για παράδειγμα, λέει ο Ghoneim, οι περισσότερες από αυτές τις πυραμίδες «συνήθως είχαν ένα μονοπάτι που κατέληγε σε ένα πέρασμα που έμοιαζε με αρχαίο λιμάνι, αυτό που ονομάζουμε ναό της κοιλάδας».

«Οι περισσότεροι από αυτούς τους ναούς της κοιλάδας βρίσκονται ακριβώς στις όχθες του παραπόταμου όπου τους βρήκαμε».

«Εκτός από την παροχή νέων γνώσεων για την κατασκευή των πυραμίδων, η μελέτη των αρχαίων παραποτάμων του Νείλου θα μπορούσε επίσης να βοηθήσει τους αρχαιολόγους να ξεκλειδώσουν τα μυστικά της Αρχαίας Αιγύπτου βοηθώντας στον εντοπισμό άλλων χαμένων τοποθεσιών. «Με την πάροδο του χρόνου, η κύρια κοίτη του Νείλου μετακινήθηκε προς τα ανατολικά σε ορισμένες περιοχές και προς τα δυτικά σε άλλες, επειδή τα ποτάμια το κάνουν αυτό συνεχώς».

«Καθώς οι παραπόταμοι των ποταμών εξαφανίζονται, οι αρχαίες αιγυπτιακές πόλεις και κωμοπόλεις έχουν επίσης εξαφανιστεί, καλυμμένες με χώμα, και δεν έχουμε ιδέα πού να τις βρούμε. «Οι ερευνητές θα έχουν την ευκαιρία να εξερευνήσουν αυτούς τους αρχαίους οικισμούς ακολουθώντας την πορεία των αρχαίων πλωτών οδών, όλα αυτά θα μας βοηθήσουν να κατανοήσουμε την ιστορία και την αιγυπτιακή μας κληρονομιά».


IFL Science. 31 Νοεμβρίου 2023.

Άρθρο : Ghoneim, E., Onstine, S., Ralph, T.J., El-Behaedi, R., El-Qady, G., Hafez, M., … & Khozym, A. (2023). Η ανακάλυψη του κλάδου του Νείλου Αχραμάτ: μια κρυμμένη αρχαία υδάτινη οδός της αλυσίδας πυραμίδων της Αιγύπτου. Στο 13ο Διεθνές Συνέδριο Αιγυπτιολόγων.

arkeofili.com

Διαβάστε επίσης:



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου