Στον χώρο του Τύμβου Καστά, στην Μεσολακκιά, θα εκτίθενται όσα εντοπίσθηκαν κατά τη διάρκεια της ανασκαφής που έγινε εκεί.
Προετοιμάζοντας τις εγκαταστάσεις εξυπηρέτησης και ενημέρωσης των επισκεπτών του αρχαιολογικού χώρου, η αρμόδια εφορεία αρχαιοτήτων Σερρών προτείνει αυτή τη λύση. Η σχετική μελέτη κατατέθηκε στο Κεντρικό Συμβούλιο Μουσείων.
Ο τύμβος Καστά είναι ένα μνημείο εμβληματικό, μεγάλης ιστορικής αξίας στο σύνολό του, τόσο ο κυκλικός περίβολος όσο και το μνημειώδες καμαροσκέπαστο ταφικό μνημείο. Βρίσκεται στον λόφο «Καστάς», αρχαία νεκρόπολη προϊστορικών και ιστορικών χρόνων εντός του αρχαιολογικού χώρου και ιστορικού τόπου του όρους Παγγαίου.
Σήμερα, παράλληλα με αναστηλωτικές εργασίες στον χώρο, εκπονείται ευρύτερο έργο με τίτλο «Υποδομές υποδοχής επισκεπτών μνημείου Καστά », στο πλαίσιο του οποίου υποβλήθηκε η πρόταση για δημιουργία νέου εκθεσιακού χώρου και έγκριση του κτιριολογικού του.
Το προτεινόμενο κτιριολογικό πρόγραμμα αφορά σε νέο κτίριο, με χρήση εκθεσιακού χώρου και υποστηρικτικών λειτουργιών, που εντάσσεται στον ευρύτερο σχεδιασμό της Εφορείας Αρχαιοτήτων Σερρών για την οριστική διαμόρφωση του μνημείου Καστά και μετατροπή του σε επισκέψιμο αρχαιολογικό χώρο. Το σύνολο των σχεδιαζόμενων υποδομών υποδοχής επισκεπτών του μνημείου Καστά και του προτεινόμενου νέου εκθεσιακού χώρου χωροθετούνται εντός απαλλοτριωμένων εκτάσεων της Ζώνης Β2 Προστασίας του αρχαιολογικού χώρου και ιστορικού τόπου του όρους Παγγαίου. Επομένως δεν θα απαιτηθούν εξαγορές ή απαλλοτριώσεις.
Με κοινή απόφαση του Υπουργού Πολιτισμού και του κατά περίπτωση αρμόδιου Υπουργού, θα καθοριστούν ειδικοί όροι δόμησης, οι χρήσεις γης, οι επιτρεπόμενες δραστηριότητες, καθώς και η δυνατότητα και οι προϋποθέσεις συνέχισης της λειτουργίας υφιστάμενων νόμιμων δραστηριοτήτων.
Η πρόταση για δημιουργία νέου εκθεσιακού χώρου μνημείου Καστά περιλαμβάνει τις εξής παραδοχές:
α) τα ευρήματα που θα στεγάσει είναι απαραίτητο να εκτεθούν στο κοινό για την πλήρη κατανόηση του μνημείου,
β) το Μουσείο της Αμφίπολης είναι ήδη μικρό για να τα φιλοξενήσει και να τα προβάλει όπως τους αρμόζει και γ) ο επισκέπτης πρέπει να έχει μια ολοκληρωμένη εμπειρία στο χώρο και να του παρέχεται, μέσω των υποδομών, μια επιτόπου, συνολική πληροφόρηση. Ανάμεσα σε όσα θα εκτεθούν είναι τα φτερά και μια κεφαλή από τις Σφίγγες, που είχαν σπάσει από τα γλυπτά και βρέθηκαν επί τόπου. Επίσης, η θύρα του ταφικού θαλάμου και η γραπτή ζωφόρος του προθαλάμου, τις οποίες ουδείς έχει δει μέχρι τώρα. Πρόκειται για θραύσματα ή στοιχεία που δεν είναι δυνατόν να επανατοποθετηθούν στο μνημείο.
Η πρόσβαση στον προτεινόμενο νέο εκθεσιακό χώρο προβλέπεται να γίνεται από διαδρομές πεζών για την επίσκεψη και περιήγηση στον αρχαιολογικό χώρο (περιμετρικά του τύμβου) κατάλληλων και για τη διέλευση ΑμεΑ, οι οποίες θα διαθέτουν εξοπλισμό εξυπηρέτησης κοινού (πινακίδες πληροφόρησης, περισχοινίσεις, μικρά καθιστικά, κάδους απορριμμάτων, ελαφρές περιφράξεις, θύρες εισόδου). Από το πλάτωμα στον άξονα του ταφικού μνημείου προβλέπεται να ξεκινά κλάδος που θα οδηγεί στον προτεινόμενο εκθεσιακό χώρο.
Μέσω του νέου κτιρίου προβλέπεται η συνέχιση της διαδρομής περιήγησης επισκεπτών έως την είσοδο – έξοδο του αρχαιολογικού χώρου όπου θα χωροθετείται και ο χώρος στάθμευσης. Όλες οι διαδρομές θα είναι από πατημένο χώμα και με κλίσεις έως 5% για τη διέλευση των ΑμεΑ.
Το νέο κτίριο προτείνεται να περιλαμβάνει εκθεσιακό χώρο, αίθουσα προβολών, χώρο υποδοχής επισκεπτών (εκδοτήριο εισιτηρίων, αναμονή επισκεπτών, χώρους υγιεινής (WC ανδρών, γυναικών και ΑμεΑ), κυλικείο, αποθήκη, χώρο Η/Μ εγκαταστάσεων και στοά (ημιυπαίθριος χώρος). Το μεικτό εμβαδόν του νέου κτηρίου θα ανέρχεται στα 840,00τ.μ., σύμφωνα με τον πίνακα του κτιριολογικού προγράμματος της ΕΦΑ Σερρών. Η Αίθουσα αρχαιολογικών ευρημάτων θα είναι 220,00τ.μ. και η Αίθουσα προβολών 150,00τ.μ.
Αγγελική Κώττη
thepresident.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου