Μία νέα ανατριχιαστική φωτογραφία δημοσίευσε η NASA. Μετά την spooky φωτογραφία από τον Δία και την εντυπωσιακή εικόνα με ένα «κοσμικό χέρι-φάντασμα», σειρά πήρε ένα τρομακτικό στιγμιότυπο από τον δικό μας πλανήτη.
Στην νέα εικόνα φαίνεται ένα τεράστιο «κρανίο» να λάμπει μέσα από ένα τεράστιο ηφαιστειακό λάκκο στο Τσαντ. Η μυστηριώδης φωτογραφία >τραβήχτηκε στις 12 Φεβρουαρίου από έναν αστροναύτη, καθώς ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός (ISS) περνούσε πάνω από την οροσειρά Tibesti, που εκτείνεται στο κέντρο της ερήμου Σαχάρα μέσω του Τσαντ και της Λιβύης. Η εικόνα δόθηκε στην δημοσιότητα στις 31 Οκτωβρίου από το «Παρατηρητήριο Γης της NASA» (NASA Earth Observatory).
Το κρανίο βρίσκεται στο Trou au Natron, γνωστό και ως Doon Orei — μια ηφαιστειακή καλντέρα ή κρατήρας πλάτους 3.300 ποδιών (1.000 μέτρων), που δημιουργήθηκε από μια τεράστια ηφαιστειακή έκρηξη πριν από εκατοντάδες χιλιάδες χρόνια. Η γεωλογική εσοχή βρίσκεται ακριβώς στα νότια του Tarso Toussidé, ένας ακόμη μεγαλύτερος ηφαιστειακός ορεινός όγκος που φιλοξενεί ένα δυνητικά ενεργό στρατοηφαίστειο. (Trou au Natron μεταφράζεται σε “natron hole” στα γαλλικά, ενώ Doon Orei σημαίνει “μεγάλη τρύπα” στο Teda.)
Το λευκό χρώμα του στόματος, της μύτης και του αριστερού μάγουλου του κρανίου δίνεται από το natron (νάτρον), ένα φυσικά αλμυρό μείγμα δεκαϋδρικού ανθρακικού νατρίου, διττανθρακικού νατρίου, χλωριούχου νατρίου και θειικού νατρίου. Οι περιοχές των ματιών και των οπών της μύτης είναι κώνοι στάχτης – απότομοι κωνικοί λόφοι χτισμένοι γύρω από ηφαιστειακές οπές που υψώνονται πάνω από το υπόλοιπο δάπεδο της καλντέρας. Η πιο σκοτεινή περιοχή στα αριστερά του προσώπου είναι η σκιά που ρίχνει το ψηλό χείλος του κρατήρα, που βοηθά να δώσει στο κρανίο το χαρακτηριστικό του σχήμα.
Το Trou au Natron είναι άγονο και χωρίς ζωή σήμερα, ωστόσο οι ειδικοί πιστεύουν ότι ήταν μια ακμάζουσα παγετώδης λίμνη μέχρι πριν από περίπου 14.000 χρόνια.
Στη δεκαετία του 1960, οι ερευνητές ανακάλυψαν απολιθώματα θαλάσσιων σαλιγκαριών και πλαγκτόν κάτω από το καλυμμένο με natron δάπεδο του λάκκου, σύμφωνα με το Earth Observatory. Και το 2015, μια μεταγενέστερη αποστολή βρήκε απολιθώματα φυκιών που χρονολογούνται πριν από 120.000 χρόνια.
Παρά το γεγονός ότι το Trou au Natron είναι τουλάχιστον όσο παλιό όσο τα απολιθώματα μέσα στην αποξηραμένη λίμνη, στην πραγματικότητα είναι μία από τις νεότερες ηφαιστειακές γεωμορφές στην οροσειρά Tibesti, σύμφωνα με το Earth Observatory. Τα ηφαίστεια που βρίσκονται γύρω του είναι πιθανότατα πολύ παλαιότερα.
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου