Η πόλη Girsu πιστεύεται ότι κατοικήθηκε από το 5000 π.Χ., και έγινε ιερή πόλη για τους Σουμέριους και πνευματική κατοικία του θεού πολεμιστή τους, Ningirsu. Πίστωση: Βρετανικό Μουσεί
Οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν σημάδια ότι ο Μέγας Αλέξανδρος λατρευόταν ως θεϊκή φιγούρα σε ναό 4.000 ετών στο Ιράκ.
Οι επιστήμονες είχαν προβληματιστεί με την ανακάλυψη πιο πρόσφατων ελληνικών επιγραφών στον αρχαίο σουμεριακό ναό Girsu, στη σύγχρονη πόλη Tello.
Τώρα, οι αρχαιολόγοι του Βρετανικού Μουσείου πιστεύουν ότι ένας ελληνικός ναός του Μεγάλου Αλεξάνδρου ιδρύθηκε στην τοποθεσία, πιθανών από τον ίδιο τον Αλέξανδρο.
Η ανακάλυψη ενός ασημένιου νομίσματος που κόπηκε γύρω στο 330 π.Χ. από τα στρατεύματα του Αλεξάνδρου υποδηλώνει ότι ο κατακτητής μπορεί να επισκέφτηκε τον ναό αφού νίκησε τους Πέρσες.
Αυτό θα έκανε την ίδρυση του ναού μια από τις τελευταίες πράξεις της ζωής του Αλέξανδρου, λίγο πριν από το θάνατό του σε ηλικία 32 ετών.
Αφού ξεκίνησαν οι ανασκαφές τον 19ο αιώνα, φάνηκε ότι μπορεί να είχε χτιστεί μια ελληνική κατασκευή στην τοποθεσία, αλλά η μόνη απόδειξη ήταν μια μυστηριώδης πλάκα.
Και στα ελληνικά και στα αραμαϊκά η πλάκα έγραφε: «Adad-nadin-aḫḫe» που σημαίνει «δωρητής των δύο αδελφών».
Αυτό που προκάλεσε αμηχανία στους ερευνητές ήταν ότι ο ναός είχε εγκαταλειφθεί το 1750 π.Χ., περισσότερα από 1.000 χρόνια πριν καν γεννηθεί ο Μέγας Αλέξανδρος.
Οι Έλληνες του Μεγάλου Αλεξάνδρου έχτισαν ναό στην περιοχή του Ιράκ
Ο αρχαιολόγος του Βρετανικού Μουσείου Dr Sebastien Rey πιστεύει τώρα ότι οι Έλληνες είχαν ιδρύσει τον δικό τους ναό στον αρχαίο χώρο, ενδεχομένως για να δηλώσουν τη θεότητα του Αλέξανδρου.
«Είναι πραγματικά συγκλονιστικό», είπε ο Δρ Ρέι.
«Βρήκαμε προσφορές, τα είδη των προσφορών που θα έδιναν μετά από μια μάχη, φιγούρες στρατιωτών και ιππέων.
«Υπάρχει μια πιθανότητα, δεν θα μάθουμε ποτέ με βεβαιότητα, ότι μπορεί να είχε έρθει εδώ, όταν επέστρεφε στη Βαβυλώνα, λίγο πριν πεθάνει», είπε ο Δρ Ρέι στην The Telegraph.
Η ανακάλυψη του ασημένιου νομίσματος δίπλα σε ένα βωμό με προσφορές που συνήθως βρίσκονται σε ελληνικούς ναούς υποδηλώνει ότι ο χώρος χρησιμοποιήθηκε ως τόπος λατρείας από τις δυνάμεις του Αλεξάνδρου.
Οι προσφορές περιλάμβαναν ιππείς από τερακότα που έμοιαζαν πολύ με το «Εταίρους» που αποτελούσε τους προσωπικούς σωματοφύλακες του νεαρού κατακτητή.
Οι προσφορές ήταν σαν αυτό το άλογο από τερακότα. Πίστωση: Βρετανικό Μουσείο
Οι ερευνητές λένε ότι αυτό θα μπορούσε να σημαίνει ότι όποιος έκανε τις προσφορές ήταν πολύ κοντά στον Αλέξανδρο ή ότι πιθανόν να έγιναν από τον ίδιο.
Έννοια της ελληνικής επιγραφής
Οι ανακαλύψεις ρίχνουν επίσης φως στο νόημα της κρυπτικής ελληνικής επιγραφής που βρέθηκε στην τοποθεσία και αναφερόταν στον «δότη των δύο αδελφών».
Ο Μέγας Αλέξανδρος είχε τεράστιο προσωπικό ενδιαφέρον για τη μορφή του Ηρακλή και είχε δηλώσει τον εαυτό του Γιό του Δία ενώ βρισκόταν στην Αίγυπτο, καθιστώντας τον εαυτό του αδελφό του μυθικού ήρωα.
Ο Αλέξανδρος μπορεί να ρώτησε τον λαό των Σουμερίων ποιος έμοιαζε περισσότερο με τον Ηρακλή μέσα στον πολιτισμό του και κατευθύνθηκε στον ναό του Ningirsu, του πολεμιστή Θεού.
Ο Δρ Rey πιστεύει ότι ο ναός ήταν αφιερωμένος στον Δία και τα δύο αδέρφια, μια συνδυασμένη μορφή του Ηρακλή και του Ningursu, και του Μεγάλου Αλεξάνδρου.
«Αυτή η τοποθεσία τιμά τον Δία και δύο θεϊκούς γιους. Οι γιοι είναι ο Ηρακλής και ο Αλέξανδρος. Αυτό υποδηλώνουν αυτές οι ανακαλύψεις», λέει ο Dr Rey.
Αυτή η θεωρία υποδηλώνει επίσης ότι οι αρχαίοι πολιτισμοί είχαν βαθιά κατανόηση της ιστορίας τους και μακρά πολιτιστική μνήμη, γνωρίζοντας την ακριβή τοποθεσία του ναού και τη χρήση του για μια χιλιετία μετά την εγκατάλειψή του.
Η πόλη Girsu ήταν μέρος του Σουμερίου, ενός από τους αρχαιότερους πολιτισμούς του κόσμου που έχτισαν τις πρώτες πόλεις και δημιούργησαν τους πρώτους κώδικες δικαίου.
Ενώ η τοποθεσία της πόλης είχε υποστεί σοβαρές ζημιές από τις συγκρούσεις του 20ου αιώνα και τις καταστροφικές ανασκαφές από Γάλλους αρχαιολόγους τον 19ο αιώνα, η τεχνολογία τηλεπισκόπησης ανακάλυψε ένα μεγαλύτερο, κρυμμένο συγκρότημα.
Το φθινόπωρο του 2022, μια ομάδα ερευνητών βρήκε τείχη και διοικητικά αρχεία ενός τεράστιου παλατιού και του ιερού όπου αργότερα κατασκευάστηκε ο ελληνικός ναός.
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου