Amfipoli News: Μπορεί να έχει βρεθεί η τοποθεσία του μυστηριώδους αρχαίου αιγυπτιακού λιμανιού

Κυριακή 10 Δεκεμβρίου 2023

Μπορεί να έχει βρεθεί η τοποθεσία του μυστηριώδους αρχαίου αιγυπτιακού λιμανιού

 


Μουμιοποιημένα κρανία μπαμπουίνων που βρέθηκαν στην αρχαία Αίγυπτο βοήθησαν να αποκαλυφθεί η τοποθεσία του αρχαίου λιμανιού του Punt. Γ: Βρετανικό Μουσείο & Wikimedia Commons

Οι πόλεις λιμάνι της Αρχαίας Αιγύπτου, Punt και Adulis, απασχολούν τους ερευνητές εδώ και πολύ καιρό. Θα μπορούσαν να είναι το ίδιο μέρος;

Μουμιοποιημένα λείψανα μπαμπουίνου που ανακαλύφθηκαν στην Αίγυπτο το 1905 πυροδότησε περισσότερο από έναν αιώνα εικασίες σχετικά με το πώς έφτασαν τόσο μακριά από το σπίτι τους. Τώρα, σε μια μελέτη που συνδυάζει βιολογία και ιστορία για να απαντήσει σε ερωτήσεις σχετικά με την προέλευση αυτών των αρχαίων μεταναστών, έχουμε επιτέλους μια ιδέα για το από πού ήρθαν και πώς έφτασαν στον τελικό τόπο ανάπαυσής τους.

Τα ευρήματα ρίχνουν επίσης φως σε ιστορικούς εμπορικούς δρόμους, συμπεριλαμβανομένης της τοποθεσίας μιας μυστηριώδους πόλης-λιμανιού, και την πολιτιστική σημασία αυτών των πρωτευόντων στην αρχαία Αίγυπτο.

Χρονολογείται από την Ύστερη Περίοδο της Αιγύπτου μεταξύ 800 και 540 π.Χ., οι μουμιοποιημένοι πίθηκοι βρέθηκαν χωρίς τα δόντια του κυνόδοντός τους σε μια περιοχή που ονομάζεται Gabbanat el-Qurud, ή «Κοιλάδα των Πιθήκων». Ωστόσο, οι μπαμπουίνοι hamadryas δεν είναι εγγενείς στην Αίγυπτο και προέρχονται από το Κέρας της Αφρικής και τη νοτιοδυτική περιοχή της Αραβικής Χερσονήσου.

(Σχετικό: 3.300-year-old Baboon Skull Points to Mysterious Kingdom)

Αυτό το είδος ήταν ιερό για τους αρχαίους Αιγύπτιους, οι οποίοι τα μουμιοποίησαν και τα πρόσφεραν ως προσφορές προς τιμήν στον Θωθ, τον θεό της μάθησης και της σοφίας, που αντιπροσωπευόταν από τον μπαμπουίνο hamadryas. Πώς όμως έφτασαν σε αυτά εξαρχής;

Το 2020, οι ερευνητές εντόπισαν τη γενέτειρα των σαπουνιών στο Κέρας της Αφρικής. Τώρα, η Gisela Kopp από το Πανεπιστήμιο της Konstanz και οι συν-συγγραφείς έχουν εδραιώσει περαιτέρω αυτή τη θέση με την πρώτη επιτυχημένη ανάλυση αρχαίου DNA από μουμιοποιημένα πρωτεύοντα μη ανθρώπινα.

Η νέα μέθοδος γενετικής ανάλυσης του Kopp περιλάμβανε την εξέταση των μιτοχονδριακών γονιδιωμάτων των ζωικών μούμιων και τη σύγκρισή τους με τους σύγχρονους μπαμπουίνους. Εξάγοντας DNA από ένα δείγμα μουσείου, ο Kopp μπόρεσε να περιορίσει τον τόπο καταγωγής των πιθήκων σε μια καλά καθορισμένη περιοχή γύρω από την Ερυθραία, πιθανώς όπου βρισκόταν το θρυλικό λιμάνι Adulis.

Σύμφωνα με τα αρχαία κείμενα, το Adulis ήταν τόπος εμπορίου ειδών πολυτελείας και ζώων. Αυτό θα εξηγούσε πώς οι μπαμπουίνοι μεταφέρθηκαν από την πατρίδα τους στην Αίγυπτο, αν δεν υπήρχε το γεγονός ότι αναπτύχθηκαν πολύ μετά τη διατήρηση των μούμιων.

Ωστόσο, ένα άλλο λιμάνι που ονομάζεται Punt, από το οποίο η Αίγυπτος εισήγαγε αγαθά ήδη από την 1η χιλιετία π.Χ., αναφέρεται συχνά ως η προέλευση των μπαμπουίνων. Δυστυχώς, η ακριβής τοποθεσία του είναι ένα μυστήριο.

«Οι αιγυπτολόγοι έχουν από καιρό προβληματιστεί για το Punt, καθώς ορισμένοι μελετητές το βλέπουν ως τοποθεσία στα πρώιμα παγκόσμια θαλάσσια δίκτυα εμπορίου και ως εκ τούτου το σημείο εκκίνησης της οικονομικής παγκοσμιοποίησης», ανέφερε ο Kopp σε μια δήλωση.

«Το παράδειγμα που εξετάσαμε αντιστοιχεί χρονολογικά στις τελευταίες γνωστές αποστολές στο Punt. Αλλά γεωγραφικά ταιριάζει και στο Adulis, το οποίο αιώνες αργότερα έγινε γνωστό ως εμπορικός σταθμός και για πρωτεύοντα θηλαστικά».

Επομένως, ο Kopp και οι συν-συγγραφείς προτείνουν ότι το Punt και το Adulis είναι στην πραγματικότητα το ίδιο μέρος, απλά διαφορετικά ονόματα που χρησιμοποιούνται σε διαφορετικές χρονικές στιγμές.

«Μόνο αφού βάλαμε τα βιολογικά μας ευρήματα στο πλαίσιο της ιστορικής έρευνας, η ιστορία συνήλθε πραγματικά», προσθέτει ο Kopp.

IFL Science. 27 Νοεμβρίου 2023.

Άρθρο : Grathwol, F., Roos, C., Zinner, D., Hume, B., Porcier, SM, Berthet, D., … & Kopp, GH (2023). Ο Adulis και η μεταφόρτωση των μπαμπουίνων κατά την κλασική αρχαιότητα.  Elife, 12, e87513.

arkeofili.com

Διαβάστε επίσης:



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου