Ερευνητές στην Ισπανία αποκάλυψαν ότι το ντολμέν Menga αντιπροσωπεύει ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα μηχανικής της νεολιθικής εποχής.
Στη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Scientific Reports, η ομάδα χρησιμοποίησε τη νέα τεχνολογία για να μάθει περισσότερα για την πέτρα που χρησιμοποιήθηκε για τη δημιουργία του αρχαίου ταφικού χώρου και να διερευνήσει πώς χρησιμοποιήθηκε το ξύλο και το σχοινί στη φάση της κατασκευής.
Το Menga dolmen είναι ένας αρχαίος τύμβος που βρίσκεται στην περιοχή Antequera της Μάλαγα της Ισπανίας. Χρονολογείται πριν από περίπου 5.700 χρόνια, η κατασκευή είναι μια από τις μεγαλύτερες μεγαλιθικές κατασκευές που είναι γνωστό ότι έχουν κατασκευαστεί στην Ευρώπη.
Στη νέα μελέτη αυτής της δομής, η οποία χτίστηκε στην κορυφή ενός λόφου χρησιμοποιώντας μεγάλες πέτρες, η μεγαλύτερη από τις οποίες ζύγιζε πάνω από 100 τόνους, η ερευνητική ομάδα εξέτασε πιο προσεκτικά τη σύνθεση των λίθων που χρησιμοποιήθηκαν στην κατασκευή του τύμβου. , από πού προέρχονταν και πώς μεταφέρθηκαν.
Χρησιμοποιώντας τεχνικές πετρογραφικής και στρωματογραφικής ανάλυσης για να μάθει περισσότερα για τη δομή των λίθων, η ερευνητική ομάδα διαπίστωσε ότι οι πέτρες ήταν ως επί το πλείστον ασβεστόλιθοι, ένας τύπος ασβεστόλιθου με συστατικά μεγέθους άμμου. Στη σύγχρονη εποχή, οι καλκαρενίτες είναι γνωστοί ως μαλακές πέτρες λόγω της ευθραυστότητάς τους. Σύμφωνα με τους ερευνητές, ένας τόσο μαλακός τύπος βράχου θα ήταν πολύ δύσκολο να μετακινηθεί χωρίς ζημιά. Αυτό το εύρημα υποδηλώνει ένα ορισμένο επίπεδο μηχανικής πολυπλοκότητας.
Η μεταφορά και η τοποθέτηση τέτοιων μεγάλων λίθων απαιτούσε μεγάλο σχεδιασμό και μηχανική, ειδικά για το επιστέγασμα, το οποίο, όπως υποδηλώνει το όνομα, ήταν τοποθετημένο στην κορυφή του δωματίου για να λειτουργήσει ως στέγη. Οι ερευνητές λένε ότι αυτό το επιστέγασμα ζυγίζει περίπου 150 τόνους. Αναφέρουν ότι η τοποθέτηση τόσο μεγάλων βράχων απαιτεί τη χρήση σκαλωσιών και σχοινιών και ότι απαιτούνται ίσιοι δρόμοι για τη μεταφορά τους.
Η ομάδα αναφέρει επίσης ότι ο χώρος ταφής κατασκευάστηκε για να βλέπει την επιθυμητή κατεύθυνση. Η θέση του τάφου ευθυγραμμίζεται με τα κοντινά βουνά, δημιουργώντας περίπλοκα μοτίβα φωτός μέσα στον θάλαμο. Επιπλέον, σύμφωνα με τους ερευνητές, οι πρώτοι μηχανικοί βρήκαν έναν τρόπο να τοποθετούν συμπλεκόμενες πέτρες γύρω από τις άκρες του ταφικού θαλάμου για να αποκρούουν τη διαρροή νερού ως τρόπο πρόληψης της διάβρωσης.
Άρθρο : José Antonio Lozano Rodríguez et al. (2023). Η προέλευση των λίθων στο ντολμέν Menga αποκαλύπτει ένα από τα μεγαλύτερα τεχνικά επιτεύγματα της Νεολιθικής , Scientific Reports.
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου