Ερευνητές που εξερευνούν το ιστορικό-αρχαιολογικό καταφύγιο της Μαρκιανούπολης κοντά στο Devnya της Βουλγαρίας, ανακάλυψαν ένα πλήθος τεχνουργημάτων που χρονολογούνται από τη ρωμαϊκή εποχή.
Ο διευθυντής του Μουσείου Ψηφιδωτών, Ivan Sutev, δήλωσε στο BTA ότι κατά τις καλοκαιρινές ανασκαφές ανακαλύφθηκαν περίπου 800 αντικείμενα. Μεταξύ των αξιοσημείωτων ανακαλύψεων είναι εξαιρετικά ψηφιδωτά δαπέδου στολισμένα με παλαιοχριστιανικά σχέδια.
Αυτά τα περίπλοκα ψηφιδωτά βρέθηκαν στα ερείπια ενός κτηρίου, ωθώντας τους αρχαιολόγους να κάνουν εικασίες για τη λειτουργία του, συζητώντας αν εξυπηρετούσε δημόσιο ή ιδιωτικό σκοπό. Ο Ivan Sutev εξέφρασε την αβεβαιότητα για το αν η δομή ανήκε σε έναν πλούσιο Ρωμαίο πολίτη ή είχε έναν πιο κοινόχρηστο ρόλο στη Μαρκιανούπολη.
Οι ανασκαφές αποκάλυψαν επίσης θραύσματα αγγείων που έχουν πλέον αποκατασταθεί σχολαστικά. Τα αξιοσημείωτα κομμάτια περιλαμβάνουν ένα δοχείο σε σχήμα κρατήρα για υγρά και ένα δοχείο μορταρίου, που βρέθηκαν και τα δύο στο ίδιο κτίριο με τα ψηφιδωτά δαπέδου.
Σε μια σχολαστική προσπάθεια αποκατάστασης κατά την προηγούμενη αρχαιολογική περίοδο, αναβίωσαν χάλκινα αγγεία που χρονολογούνται από τα τέλη του 2ου έως τις αρχές του 3ου αιώνα από έναν πλινθότοιχο τάφο.
Ο Σούτεβ εξήγησε ότι αυτά τα αγγεία, με εξαιρετική δεξιοτεχνία, ήταν τελετουργικά σημαντικά και συνδέονταν με την ταυτότητα του νεκρού ατόμου. Η συλλογή περιλαμβάνει ένα δοχείο για την έκχυση υγρών ως προσφορά σε μια θεότητα, μια κανάτα κρασιού με στόμιο από τρίφυλλο (οιανόχο) και ένα ταπεινό ταψί κουζίνας.
Ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό αυτού του αρχαιολογικού ευρήματος είναι η παρουσία μικρότερων αντικειμένων δίπλα στα αγγεία, συμπεριλαμβανομένων εξαρτημάτων από μια αναδιπλούμενη καρέκλα δικαστή σε σχήμα κεφαλής λιονταριού και αρκούδας. Αυτά τα περίτεχνα χειροποίητα αντικείμενα, χυτά σε πέτρινα καλούπια, θα εκτεθούν δίπλα στα χάλκινα αγγεία.
Περαιτέρω ανασκαφικές προσπάθειες το 2023 έφεραν στο φως κεραμική γύρω από τη βασιλική, που τώρα έχει αποκατασταθεί σχολαστικά. Μεταξύ των κεραμικών ευρημάτων συγκαταλέγεται μια γλάστρα σε σχήμα κρατήρα για υγρά και ένα δοχείο για υγρά, που βρίσκονται και τα δύο στο κτίριο με τα ψηφιδωτά του δαπέδου.
Η ιστορική σημασία της Μαρκιανούπολης υπογραμμίζεται περαιτέρω από την ανακάλυψη 20 χρυσών νομισμάτων που χρονολογούνται από το 447. Αυτό το γεγονός αντιστοιχεί με την κατάληψη και την καταστροφή της Μαρκιανούπολης από τους Ούννους του Αττίλα, οι οποίοι σάρωσαν τη Βαλκανική Χερσόνησο αλλά δεν κατάφεραν να κατακτήσουν την Κωνσταντινούπολη. Τα νομίσματα απεικονίζουν εικόνες του Θεοδόσιου Β' και της προστάτιδας θεάς της Κωνσταντινούπολης, προσφέροντας μια απτή σύνδεση με το ταραχώδες παρελθόν της πόλης.
Η Μαρκιανούπολη, που ιδρύθηκε αρχικά γύρω στο 106 μ.Χ. και πήρε το όνομά της από την αδερφή του Τραϊανού, Ulpia Marciana, χρησίμευε ως πρωτεύουσα της επαρχίας Moesia Inferior. Η στρατηγική του θέση και η σημασία του κορυφώθηκαν κατά τη διάρκεια της βασιλείας του αυτοκράτορα Βαλένθου από το 366 έως το 369, όπου λειτούργησε για λίγο ως προσωρινή πρωτεύουσα της Ανατολικής Αυτοκρατορίας παράλληλα με μέρος της Γερουσίας της Κωνσταντινούπολης.
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου