Amfipoli News: Λαχανοντολμάδες από τον Πόντο

Σάββατο 13 Ιανουαρίου 2024

Λαχανοντολμάδες από τον Πόντο

 


ΥΛΙΚΑ

-1/4 κιμά μοσχαρίσιο

-1/2 κιλό ρύζι Καρολίνα

-2 ντομάτες μέτριες

-1/2 ματσάκι μαϊντανό

-2 μεγάλα κρεμμύδια

-λάδι, πιπέρι, αλάτι, μια μεγάλη κουταλιά βούτυρο μαργαρίνη

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Με ένα μυτερό μαχαίρι αδειάζω και αφαιρώ το σκληρό κοτσάνι από το κάτω μέρος του λάχανου και το τοποθετώ μέσα σε μια κατσαρόλα μεγάλη με κρύο νερό με την τρύπα που άνοιξα προς τα κάτω.

Σκεπάζω την κατσαρόλα και όταν αρχίσει να βράζει το νερό και να μαλακώνουν τα φύλλα του λάχανου, τα αφαιρώ ένα- ένα ξεφλουδίζοντάς τα.

Σε μια κατσαρόλα ρηχή βάζω λίγο λάδι και σωτάρω τα κρεμμύδια. Προσθέτω τον κιμά και τον σωτάρω επίσης καλά, μετά τις ντομάτες τριμμένες στο μούλτι, τον μαϊντανό, αλάτι, πιπέρι. Μόλις πάρουν μια βράση σβήνω το μάτι και προσθέτω το ρύζι. Ανακατεύω καλά την γέμιση και ύστερα αρχίζω να τυλίγω τους ντολμάδες μου.

Στον πάτο της κατσαρόλας που θα ψήσω το φαγητό, στρώνω τα σκληρά κοτσάνια που τα αφαιρώ προσεκτικά από τα ζεματισμένα φύλλα και αραδιάζω επάνω τους κυκλικά τους ντολμάδες. Οταν τελειώσω ρίχνω αλάτι πάνω στους ντολμάδες, λάδι και στο τέλος την μαργαρίνη. Τοποθετώ ένα βαρύ πιάτο με διάμετρο αρκετή ώστε να σκεπάζει το φαγητό πάνω στους ντολμάδες και μετά προσθέτω βραστό νερό που ίσα που θα μισοκαλύπτει το πιάτο που έβαλα από πάνω.

Ψώνω στην αρχή με το μάτι στο 6 και μόλις αρχίσει να βράζει χαμηλώνω στο 4 ή στο 3. Προσοχή μην αρπάξουν.

Σε μισή ώρα είναι έτοιμα. Τα αφήνω ωστόσο σκεπασμένα πάνω στο ζεστό μάτι να τραβήξουν τα ζουμιά τους για τουλάχιστον άλλη μισή ώρα.

Η συνταγή είναι από Ολυμπια Κορετση – “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.

Διαβάστε επίσης:



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου