Amfipoli News: Πολιτιστικοί παράγοντες μπορεί να έχουν κάνει τις νεολιθικές γυναίκες πιο κοντές

Κυριακή 7 Ιανουαρίου 2024

Πολιτιστικοί παράγοντες μπορεί να έχουν κάνει τις νεολιθικές γυναίκες πιο κοντές

 


Οι νεολιθικές γυναίκες στη βόρεια κεντρική Ευρώπη ήταν πιο κοντές από τους άνδρες.

Σύμφωνα με άρθρο που δημοσιεύτηκε στο Nature Human Behavior, η διαφορά ύψους μεταξύ αρσενικών και θηλυκών ατόμων στη βόρεια Ευρώπη κατά την Πρώιμη Νεολιθική περίοδο (πριν από 8.000 έως 6.000 χρόνια) μπορεί να οφείλεται σε πολιτισμικούς παράγοντες. Τα ευρήματα δείχνουν ότι οι διαφορές ύψους κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου δεν μπορούν να εξηγηθούν μόνο από γενετικούς και διατροφικούς παράγοντες.

Πολιτισμός και υγεία είναι αλληλένδετες στον σύγχρονο κόσμο. Ωστόσο, δεν είναι σαφές πώς αναπτύχθηκε αυτή η σχέση. Το ύψος είναι δείκτης υγείας και το να είναι πιο κοντό από το αναμενόμενο λόγω γενετικής μπορεί να υποδηλώνει δυσμενείς περιβαλλοντικούς ή/και διατροφικούς παράγοντες. Προηγούμενη έρευνα είχε δείξει ότι οι άνθρωποι στη νεολιθική περίοδο δεν έφτασαν το γενετικό τους δυναμικό ύψους, αλλά δεν είναι γνωστό πώς αυτό διέφερε μεταξύ περιοχών και φύλων.

Χρησιμοποιώντας αρχαίο DNA, ανάλυση σταθερών ισοτόπων (για τον προσδιορισμό της διατροφής), παλαιοπαθολογία (για τον προσδιορισμό της κατάστασης της υγείας) και σκελετικές μετρήσεις, η Samantha Cox και οι συνεργάτες του ανέλυσαν δεδομένα από 1.535 νεολιθικά άτομα που χρονολογούνται μεταξύ 8.000 και 6.000 π.Χ. για να διερευνήσουν τις διαφορές ύψους και τις πιθανές αιτίες τους.

Μεταναστεύσεις πρώιμων αγροτών στην Ευρώπη. Α: Samantha L. Cox et al. 2023.

Οι σκελετοί προέρχονταν από τέσσερις περιοχές της Ευρώπης (Βόρειο Κεντρικό, Νότιο Κεντρικό, Βαλκάνια και Μεσόγειος) και ταξινομήθηκαν ανάλογα με το φύλο, το χρωμοσωμικό φύλο ή τη μορφολογία του σκελετού. Οι συγγραφείς δείχνουν ότι στη Βόρεια Κεντρική Ευρώπη υπήρχε υψηλό περιβαλλοντικό στρες μεταξύ των δύο φύλων, αλλά τα θηλυκά ήταν κοντό ανάστημα, παρά τα γενετικά αποτελέσματα πανομοιότυπα με αυτά των αρσενικών.

Οι ερευνητές προτείνουν ότι αυτό μπορεί να υποδηλώνει μια πολιτισμική προτίμηση που ευνοεί την ανάκαμψη των ανδρών από το στρες. Στους μεσογειακούς πληθυσμούς, ωστόσο, η διαφορά μεταξύ των φύλων ήταν μικρή, υποδεικνύοντας ότι δεν υπάρχει πολιτισμική προτίμηση για την προστασία των ανδρών από τις επιπτώσεις του περιβαλλοντικού στρες.

Οι συγγραφείς υποστηρίζουν ότι τα αποτελέσματά τους καταδεικνύουν τον ρόλο πολιτιστικών και περιβαλλοντικών παραγόντων στην πρόκληση διαφορών μεταξύ των φύλων με την πάροδο του χρόνου, αλλά αναγνωρίζουν ότι η ανάλυσή τους περιορίζεται από τη διαθεσιμότητα αρχαιολογικών δεδομένων.


Εκδοτική Ομάδα Φύση. 12 Δεκεμβρίου 2023.

Άρθρο : Cox, SL, Nicklisch, N., Francken, M. et al. (2023). Οι κοινωνικο-πολιτιστικές πρακτικές μπορεί να έχουν επηρεάσει τις διαφορές των φύλων στη σταθερότητα στην Ευρώπη της Πρώιμης Νεολιθικής.  Nat Hum Behav.

arkeofili.com

Διαβάστε επίσης:



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου