Από την Πεντέλη στον Παρθενώνα – Η αποθέωση του μνημείου στο βιβλίο Βρετανού συγγραφέα
,
«Από αυτές τις πλαγιές οι Αθηναίοι του 5ου αιώνα π.Χ. εξόρυξαν την πρώτη ύλη με την οποία θα λάξευαν τον Παρθενώνα και άλλους ναούς της Ακρόπολης. Ακόμη και σήμερα μπορεί να δει κανείς τις αστραφτερές λευκές κηλίδες στην πλαγιά του βουνού σαν σκόρπια κομμάτια ελεφαντόδοντου σε όλο το τοπίο».
Μπορεί ο Παρθενώνας να αποθεώνεται σε όλο τον κόσμο για την τελειότητα, το κάλλος και τα μηνύματα που εκπέμπει, ο Βρετανός συγγραφέας Αλεξάντερ Χέρμαν όμως, δεν μένει μόνον εκεί αλλά αναζητεί και τον τόπο, που προμήθευσε αυτό το θαυμαστό, κατάλευκο μάρμαρο για τα περικαλλή μνημεία της αρχαίας Αθήνας. Ανεβαίνει έτσι, στην Πεντέλη, περπατά ανάμεσα στα μάρμαρα του αρχαίου λατομείου, ανασυνθέτει την ιστορία της μεταφοράς τους στην Ακρόπολη και ατενίζοντας τη σύγχρονη πόλη να εκτείνεται κάτω από τα πόδια του ως πέρα τον ιερό βράχο εκθειάζει εν τέλει το ανεπανάληπτο δημιούργημα του Παρθενώνα.
Όλα αυτά στο κείμενο, που προστέθηκε στο βιβλίο του «Η διαμάχη για τα μάρμαρα του Παρθενώνα: Κληρονομιά, Νόμος, Πολιτική», το οποίο εκδόθηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο (Hart / Bloomsbury, 2023). Διευθυντής του Ινστιτούτου Τέχνης και Δικαίου στο Ηνωμένο Βασίλειο και συγγραφέας, ακόμη ενός βιβλίου με τίτλο «Αποκατάσταση: Η επιστροφή πολιτιστικών αγαθών» (2021) ο Αλεξάντερ Χέρμαν επιλέγει αυτή τη φορά να προσεγγίσει την ιστορία του Παρθενώνα, ξεκινώντας από τις πλαγιές του Πεντελικού. Γιατί «Το βουνό είναι μοναδικό, λόγω του παρθένου λευκού μαρμάρου που βρίσκεται σ΄αυτό», όπως γράφει.
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου