Amfipoli News: Ψηφιδωτό Έρως και Ψυχή στην αρχαία ελληνική Σελεύκεια Πιερίας

Τρίτη 23 Ιανουαρίου 2024

Ψηφιδωτό Έρως και Ψυχή στην αρχαία ελληνική Σελεύκεια Πιερίας

 

Το μωσαϊκό δάπεδο, αποτελούμενο από τρία πάνελ το ένα δίπλα στο άλλο, κοσμούσε στοά μιας ρωμαϊκών χρόνων επαύλεως.

Του Γιώργου Λεκάκη

Το θέμα ΕΡΩΣ και ΨΥΧΗ είναι ανεξάντλητο, από αρχαιοτάτων χρόνων…

Το Μωσαϊκό Έρωτας και Ψυχή ευρέθηκε στο «Drinking Race House» στην αρχαία ελληνική πόλη των Μακεδόνων εκ Πιερίας, Σελεύκειας Πιερίας (νυν Samandağ), είτα Σουηδία, στην αρχαία Βόρειο Συρία, την δεκαετία του 1930.

Η πόλις κείται στον 36ο παράλληλο [36°07′26″N 35°55′19″E] στην Αντιόχεια - νυν παραφρασμένα Αντάκυα / Αντάκια / Antakya Τουρκίας.

Στο μεσαίο πάνελ του ψηφιδωτού, υπάρχει σκηνή του Έρωτα και της Ψυχής, η οποία περιβάλλεται από περιγράμματα με μοτίβα διπλού κυματίου / πλεξούδας. Στα πάνελ εκατέρωθεν υπάρχουν γεωμετρικά διακοσμητικά, που αποτελούνται από λευκούς ρόμβους με μοτίβο κόκκινου σταυρού στο εσωτερικό τους.

Στο μεσαίο πλαίσιο, η Ψυχή (Πνεύμα), που απεικονίζεται με φτερά πεταλούδας, πλησιάζει κρυφά τον Έρωτα, ο οποίος κοιμάται κάτω από ένα δένδρο. Η Ψυχή, με ένα στεφάνι από πράσινα φύλλα στο κεφάλι, κρατά το τόξο του Έρωτα στο δεξί της χέρι και θέλει να πάρει και την φαρέτρα (φαλλικό σύμβολο), που κρέμεται στο δένδρο χωρίς να ξυπνήσει τον Έρωτα. Έτσι, όποιον θα κτυπούσε με το τόξο της, θα ήταν «έρωτας ψυχής»…

Το ψηφιδωτό δάπεδο, που χρονολογείται από τον 3ο αιώνα μ.Χ., εκτίθεται σήμερα στο Αρχαιολογικό Μουσείο Χατάι / Hatay.

ΠΗΓΗ: φωτ/: Flickr/archstanton. Γ. Λεκάκης «Η άγνωστη Μικρά Ασία». Γ. Λεκάκης «Σύγχρονης Ελλάδος περιήγησις». ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 5.4.2010.

Διαβάστε επίσης:



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου